Založ si blog

Hromnice…

 

Ilustračný obrázok: Pixabay

Kedysi dávno, keď som bola malým dievčatkom, stará mama pri búrke zažínala veľkú sviecu, ktorú volala „hromnička“. Svieca nás mala ochrániť pred silou búrky a pred zásahom blesku. Ako dieťa som vedela, že také sviece sa svätili v kostole práve na Hromnice.

Potom neskôr som sa dozvedela, že Hromnice sú sviatkom predstavenia Pána v chráme, rodičia priniesli malého Ježiša do chrámu, aby ho zasvätili Bohu.

Čo má tento sviatok spoločné s názvom Hromnice a hromničnou sviečkou?

V podstate takmer nič, napriek tomu, že Ježiš je v kresťanskej tradícii ponímaný ako „Svetlo sveta“.

Hromnice sú starým Slovanským sviatkom, zasväteným bohu Perúnovi. Je to sviatok jeho prebúdzania sa a preberania vlády nad svetom. Tento sviatok sa oslavoval zapaľovaním vatier – ohňov z dubového dreva, ktoré symbolizovali prichádzajúce nebeské svetlo, preberajúce moc nad tmou. Boh Perún v tento deň otvára bránu Irije.

Hromnice sú aj sviatkom hypotetickej bohyne Devany.

Devana je podľa legendy dcérou Perúna a bohyne Lady a je bohyňou nebeského svetla, lesov a hôr a lovcov.

Áno, Hromnice sú sviatkom svetla. Svetla, ktoré prináša nádej na nový život.

Mnohí z nás vnímajú svetlo ako symbol pravdy, ktorá porazí klamstvo. Odvahy a čestnosti, ktoré sa dokážu vzoprieť zbabelosti, nečestnosti a nespravodlivosti. Múdrosti, ktorá presvieti tmu hlúposti. Dobra a lásky, ktoré sa nikdy nepoddajú zlu a nenávisti.

Dnes, v týchto časom potrebujeme Svetlo nádeje viac ako inokedy. Čakáme naň, ale zabúdame na podstatné. To svetlo nádeje je v každom z nás a svieti ako maličký plamienok hromničnej sviečky. Len my samotní máme tu moc, aby svetlo v nás silnelo a svietilo stále viac a viac jasnejšie. Stačí, keď sa prestaneme báť tmy zla a hlúposti a spojíme tie malé svetielka do jedného veľkého žiarivého svetla, ktoré prežiari aj tú najväčšiu tmu a beznádej.

 

Devana

Slnovratovo 2. február 2021

 

Článok bol zverejnený na: Belobog.sk

 

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

Erik Kaliňák

Po atentáte na Fica čelia vyhrážkam koaliční poslanci aj minister. Viacerí majú sprísnený režim

18.05.2024 06:00

Vyhrážky smerovali aj na iných poslancov a ministrov.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Zelenskyj: Absurdné, západ sa bojí porážky Ruska, ale nechce ani, aby prehrala Ukrajina

18.05.2024 06:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa posťažoval, že Západ Ukrajine zakazuje používať zbrane dodané Európou a Spojenými štátmi k úderom na ruské územie.

múzeum, Krupina

Mučiace nástroje lákajú masy ľudí. Procesy s bosorkami približujú v meste, v ktorom ich upálili desiatky

18.05.2024 06:00

Klietka, v ktorej upaľovali čarodejnice, dereš, drevený kôň a španielska čižma pribudli k lomihnátu či radlíku, teda k náčiniu používanom pri vyšetrovaniach stredovekými inkvizítormi v Krupine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5516428x
Priemerná čítanosť článkov: 3954x

Autor blogu