Založ si blog

Sloboda informovania?

Na včerajšiu TB generálneho prokurátora neboli vpustení novinári mainstreamových  médií:  Aktuality, Denník N, SME. Šéfredaktori týchto médií adresovali generálnemu prokurátorovi „Otvorený list“, v ktorom sa oni samotní pasujú do úlohy významných spravodajských médií. Predstavitelia týchto médií, ktorým bolo podľa nich samotných, generálnym  prokurátorom  „zabránené informovať a klásť otázky v mene občanov“, znova hrubým spôsobom zavádzajú a podsúvajú verejnosti jednostranné informácie.

 

Generálny prokurátor Maroš Žilinka, Foto: Ľuboš Pilc, Pravda

 

V prvom rade, aj keď sa sami stavajú do pozície významných informačným médií, je potrebné pripomenúť, že v skutočnosti nie sú nezávislými médiami, ale súkromnými, ktoré vlastnia rôzni vlastníci, finančné skupiny a podnikatelia.

Takisto sa dlhé roky  snažia podsúvať ľuďom domienku, že práve oni vlastnia „monopol na informácie“. To akým spôsobom tieto médiá informujú verejnosť sa dá označiť, ako šírenie jednostrannej propagandy a názorov. Snažili sa o to aj takým spôsobom, že bol dokonca vytvorený akýsi zoznam „konšpiračných médií“, kde dehonestáciou  iného  názoru  verejne prenasledujú ľudí a média, ktoré sa svoj názor neboja vysloviť.

Ale čo je najdôležitejšie, je ich otvorená manipulácia s informáciami. Novinári pôsobiaci v týchto médiách,  dlhodobo porušujú „Etický kódex novinára“  a dehonestujú tak všetky hodnoty novinárskej práce.  Podsúvajú verejnosti vlastné názor a názory svojich chlebodarcov a podporovateľov   a vydávajú ich za nestranné informácie. Takýmto spôsobom sa snažia  manipulovať verejnú mienku a občanov.

Takto podávané “informácie“, sa tak stávajú verejnou propagandou toho jediného „správneho názoru“.

Tieto, podľa ich vlastných slov „významné spravodajské médiá“, často prenasledujú, dokonca mediálne lynčujú  ľudí s inými názormi, ako sú ti ich , ktoré verejne propagujú a vytvárajú z nich „pravdu“.  Dostalo sa to až do takého štádia, že sú presvedčení, že len oni „môžu informovať“ verejnosť. Dokonca  títo novinári, platení súkromnými vlastníkmi a podnikateľmi, vyžadujú od štátu nadštandartné práva a ochranu.

Takéto správanie sa médií, možno označiť za mediálnu vojnu proti verejnosti, ktorá tu zúri už celé roky. Stačí si spomenúť na posledných pár rokov, akú atmosféru nenávisti a nepokoja,  vytvárali a  vytvárajú práve tieto médiá.

Ako bonbónik úrovne ich „informovania verejnosti“ uvediem komentár Petra Shutza z 1. Júla 2021 s názvom „Militarizáciou  dobrovoľnosti očkovania vláda odčiňuje vlastné zlyhanie“ v ktorom píše, že „nezaočkovaní ľudia by mali kvičať ako svine na bitúnku“, alebo označuje nezaočkovaných ľudí za „dobytok s teľacím IQ“.

A práve tieto médiá, spolu s koaličnými politikmi a prezidentkou sa pustili do otvoreného boja s generálnym prokurátorom, ktorý si ctí právo  a odmieta byť ich poskokom. Dokonca  pani prezidentka, ktorá má právne vzdelanie, cíti potrebu zasahovať do konania generálnej prokuratúry a „útoky na médiá“,   považuje za „porušovanie základných hodnôt demokracie“.

Žiaľ, pri vytváraní „monopolu pravdy a jediného správneho názoru“ politikmi a médiami sa nedá hovoriť o demokracii  a jej hodnotách, ale o diktatúre, ktorá je šírená práve tými médiami, ktoré teraz volajú po slobode informovania.

Udalosti posledných dní a mesiacov mi vždy pripomenú to, čo sa dialo v nacistickom Nemecku  a je vynikajúci zachytené v dokumentárnom seriáli „Nacistický projekt“, ale aj iných dokumentárnych filmoch.

A čo je vlastne tá „sloboda informovania“ za ktorú začali mainstreamové,  súkromné média bojovať?

Znôšky poloprávd, účelových  dezinformácií, klamstiev, ktoré  prezentujú ľuďom ako „informácie“, celé roky?

Otvorená manipulácia s verejnou mienkou?

Tvrdé prenasledovanie ľudí s vlastným názorom a ich nálepkovaním hanlivými výrazmi?

Propaganda jediného správneho názoru?

Sloboda informovania bude vtedy, keď ľudia budú dostávať nestranné a objektívne informácie skutočnými novinármi, ktorí si budú ctiť novinársku etiku a nebudú predávať vlastnú česť za bohatý bakšiš.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5505452x
Priemerná čítanosť článkov: 3947x

Autor blogu