Založ si blog

Tak pán minister Budaj tentoraz zachraňuje oceány a prírodu. . .

Pred pár dňami sa minister životného prostredia SR Ján Budaj pochválil na FB schválením novely zákona o znižovaní tvorby plastového odpadu.

Podľa jeho slov cit. „ Ak sa chceme postarať o to, aby oceány a príroda neboli zaplavené tonami plastového odpadu, tak musíme niekde začať. Aj táto maličkosť veľmi pomôže.“

Áno, niekde treba začať.

 

Ilustračné foto: Pixabay

 

V poslednom období si všímam ako sa po uliciach a aj v prírode váľajú odhodené jednorazové rúška, respirátory, dokonca aj jednorazové rukavice. O tomto odpade sa však mlčí.

Mlčí sa o tom, že situácia s covid- odpadom je alarmujúca. Ešte na jar odborníci bili na poplach, keď tvrdili, že každú minútu sa vo svete odhodia tri milióny rúšok a  vo svete sa za jeden mesiac použije viac ako 129 miliárd respirátorov.

Koľko sa vyhodí respirátorov, jednorazových rukavíc, ochranných odevov, ale aj nebezpečného biologického odpadu z testovania, použitých testov?

Koľko sa v súčasnosti po očkovaní vyhodí použitých injekčných striekačiek, ihiel, ampuliek a iného odpadu?

Na Slovensku  nebezpečný biologický  odpad z testovania,  skončil dokonca v bežnom plastovom odpade a to aj pozitívne testy.

Ak by niektorí z našich „enviromentalistov“  mali skutočný záujem chrániť prírodu, tak by poukazovali na to, akým nehoráznym spôsobom sa znečisťuje práve covidovým odpadom. V tomto  prípade sa dá skutočne hovoriť už o pandémii. Pandémii  nebezpečného odpadu, ktorá cielene likviduje celú planétu.

A prvým krokom k ochrane planéty, by malo byť zrušenie  nezmyselného  nosenia všetkých tých jednorazových náhubkov, ktorými sú zamorené oceány a planéta.

Málokto sa zaujíma z akých materiálov sú rúška a respirátory vyrobené, ale aj to,  že sú nerecyklovateľné a v prírode sa rozkladajú stovky rokov.

Preto vyjadrenia politikov, ktorí  hovoria o ekológii a zelenej ekonomike sú v skutočnosti iba prázdnymi frázami. Tak ako  aj táto, ktorú použil pán Budaj vo svojom statuse: „Najlepší odpad je ten, ktorý vôbec nevznikne.“

Jedno je však isté. Svet naozaj po covidovej pandémii nebude taký ako býval. Doslova a do písmena. Pretože chamtivosť  svetových elít v súčasnosti dosiahla vrchol a ich bezohľadná honba za Ziskom za každú cenu poznačila ľudí aj planétu. Poznačila tak, že návrat k normálnej spoločnosti, k hodnotám, k ľudskosti, k prírode, bude pre mnohých veľmi bolestivý.

Premýšľam o tom vždy, keď čítam rôzne farizejské vyjadrenia ľudí, ktorí svojím konaním spôsobujú obrovské škody ľuďom, ale najmä  prírode.

Premýšľam o tom, či títo ľudia reálne a akým spôsobom ponesú zodpovednosť  za toto bezbrehé drancovanie.

Premýšľam o tom, že ak  my, ľudia samotní,  nezastavíme  túto účelovú likvidáciu Zeme,  tak naši potomkovia prídu o všetko.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Rezort diplomacie neodporúča cestovať do Venezuely. Slováci majú zvážiť cestu aj dvoch ďalších štátov Južnej Ameriky

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5483913x
Priemerná čítanosť článkov: 3931x

Autor blogu