Založ si blog

Problémom nie sú premnožené medvede milí Slováci. . .

V posledných dňoch som mala možnosť rozprávať sa o medvedej problematike priamo s ľuďmi, ktorých sa dotýka. O to viac zaujímavé bolo, že cestou na stretnutie som  v autobuse počúvala reláciu rádia Regina-Východ, Klub komunálnej politiky, kde sa v diskusii stretli:  Miroslav Turok-Meceňo – poľovnícke združenie Habura, Jozef Štefaňák – zástupca náčelníka MsP Vysoké Tatry, Michal Haring- Zásahový tím pre medveďa hnedého,Juraj Smatana, št. tajomník MŽP

 

Foto: rkmagazin.sk

 

Dnes som si prečítala výzvu pána Jaroslava Slašťana zo zásahového tímu pre medveďa hnedého, ktorý vyzýva verejnosť, aby všetky strety s medveďom ohlasovali priamo tomuto tímu. Nuž neviem, ako by také ohlásenie priameho stretu s medveďom malo vyzerať.  Možno tak, že ak nejaký človek stretne v prírode hnedého chlpáča, úctivo ho pozdraví:  „Bozkávam, pán medveď! Ak dovolíte, rád/a, by som naše milé stretnutie oznámil/a odborníkom zo zásahového tímu pre medveďa hnedého.“ Medveď bude ochotne súhlasiť a  za hlasného revania počká tých pár minút, kým sa dotyčnému podarí zavolať na telefónne číslo  oznámiť spoločné stretnutie a až potom vystrašeného človeka prizabije…

Pochopila som, že na Slovensku nie sú problémom premnožené medvede…

Problémom sú premnožení „odborníci na všetko  a na nič“. Ambiciózni diletanti, ktorí zacítili vôňu peňazí a možnosť živiť sa na úkor spoločnosti. Ľudia, ktorí sú za tridsať strieborniakov ochotní zničiť a rozpredať to, čo sme dostali darom.

A tam, kde sú peniaze božstvom, tam má priestor chamtivosť a nenásytnosť. Tam, kde sú božstvom peniaze, tam  odrazu zdravý  rozum, úsudok, vedomosti, skúsenosti a dlhoročná poctivá práca, nemajú miesto.

Pred pár dňami som našla informácie o petícii „Osloboďme národné parky“, ktorú vyhlásilo 25 mimovládnych ochranárskych organizácií. Petícia je  finančne podporená z prostriedkov projektu „Chceme lepšiu a efektívnejšiu ochranu prírody“ občianskeho združenia PRALES.  A tento projekt je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou“.

V týchto dňoch NR SR rokuje o presune štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov.  Poslanci posunuli novelu zákona do druhého čítania.

„Prevodom správy štátnych pozemkov na organizáciu ochrany prírody sa vytvoria podmienky na náležité a efektívne zabezpečenie primárneho cieľa národných parkov, ochrany prírody a biodiverzity, ako aj na plnenie záväzkov vyplývajúcich zo smerníc Európskej únie v oblasti ochrany prírody,“ cituje TASR z dôvodovej správy poslaneckého návrhu.

Žiaľ občania nášho štátu, výdatne masírovaní médiami nevnímajú, čo sa v skutočnosti okolo nich deje a ani to, že problémom tohto štátu nie sú premnožené medvede. Nie je nič jednoduchšie, ako umelo vytvoriť problém, ktorým sa zakryjú dôležité skutočnosti a tým je v súčasnosti „medvedia problematika a ochrana prírody“.

Pred pár rokmi som v zopár článkoch spomenula, že Slovensko je mimoriadne bohatá krajina a štát. A práve o toto bohatstvo, ktoré je pre život nevyhnutné, vďaka „Vlkom, oblečeným v barančom rúchu“ prídeme.

Prídeme o to najvzácnejšie. O čistú, pitnú a zdravú vodu, bez ktorej hynie život na Zemi a ktorá sa v posledných rokoch stáva veľkou vzácnosťou. Preto je taký obrovský záujem o Slovensko, o tento malý fliačik Zeme. Pretože prichádza doba, keď bude voda cennejšia ako iné nerastné bohatstvo.

 

 

S úctou Devana

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Hungary National Day

Magyar sa pustil sa do jamy levovej: Debrecínsku demonštráciu proti Orbánovi si všimli svetové médiá

06.05.2024 12:40

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

China Aircraft Carrier

Obor na mori sa vydal na skúšobnú plavbu. Spoznajte najväčšiu čínsku lietadlovú loď

06.05.2024 12:30

Má dĺžku, ktorá je porovnateľná s tromi futbalovými štadiónmi. Na palubu sa zmestí 2-tisíc členov posádky. Čína testuje svoju najväčšiu lietadlovú loď.

Národný bezpečnostný úrad / NBÚ /

Aj Slovensko čelilo rozsiahlym ruským kyberútokom. Úrady odsúdili aktivity proti Česku a Nemecku

06.05.2024 12:14

Slovensko podľa bezpečnostnej správy vlani čelilo šíreniu rôznych dezinformácií a manipulácií, ktoré zvyšovali polarizáciu v slovenskej spoločnosti.

Martin Hojsík

Vláda chystá znefunkčnenie enviropolície, otvára tým dvere zločincom, tvrdí PS

06.05.2024 12:10

Podľa informácií PS hrozí to, že väčšina zo súčasných 200 policajtov môže byť preradená naspäť na kraje a okresy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5505271x
Priemerná čítanosť článkov: 3946x

Autor blogu