Založ si blog

Stretol pán minister Budaj niekedy živého medveďa?

Myslím si, že nie. A vďaka tomu sa „fundovane“, spolu so štátnym tajomníkom Smatanom a inými naslovovzatými odborníkmi na „medvediu problematiku“, k tejto téme vyjadruje.

Pred pár rokmi bolo vzácnosťou stretnúť medveďa. Dnes naopak, podľa slov ľudí, ktorí žijú v oblastiach, kde sú medvede premnožené, je považovaný za vzácny deň, keď medveďa nestretnú.

Mala som možnosť rozprávať sa s ľuďmi, ktorí na vlastnej koži zažívajú „stretnutia s medveďom“.

 

Ilustračné foto: spravy.pozri.sk

 

Prechádzky dvoch medveďov okolo malého obchodíka v Podbanskom, ktorý často navštevujú turisti, sú možno novou turistickou atrakciou pre odchovancov  a fanúšikov amerického animovaného seriálu o medveďovi Yogim. A aj keď je  jeden maco veľký a ten  druhý menší,  presne  tak ako v tom seriáli, nie sú to roztomilí mackovia. Tak isto,  ako nie je roztomilý medvedík ten, ktorý rozbil plot pri horárni a dostal sa až na dvor a snažil sa zničiť včelín, ktorý už predtým raz zdemoloval.

V sobotu sa moja známa spolu s priateľom išli previesť na bicykloch po ceste medzi Východnou a amfiteátrom. Mali so sebou aj psíky. Bolo obrovským šťastím, že sa psi spolu s medveďom nezavetrili. Ani si nechcem predstaviť to, čo sa mohlo stať…

Zničené ploty, drevárne, roztrhané ovečky… Strach ľudí ísť nielen do lesa, ale už aj pomaly na vlastný dvor… Toto je výsledok ochranárskej politiky, ktorá dostáva na Slovensku čoraz väčší priestor.

V piatok médiá  s veľkou pompou priniesli informácie o tom, ako Zásahový tím pre medveďa hnedého zasiahol proti problémovej medvedici s mláďatami, ktorá robila škodu medzi Hrebienkom a  Starým Smokovcom  a premiestnil ju do divokej prírody. Áno, ochranári ju premiestnili do teritória iného medveďa, samca, ktorý je hrozbou pre mláďatá.

 

 

Náš pán minister Budaj túto akciu ocenil slovami cit: „Ochranou tradičných obyvateľov našich hôr chránime globálnu biodiverzitu“…

Čo to v skutočnosti znamená?

Len to, čo je od začiatku úlohou tzv. „ochranárov“.  Ochraňovať obchodné záujmy svojich chlebodarcov a mecenášov.  Väčšina týchto „ochranárov“ mlčala,  keď na severovýchode Slovenska MŽP dovolilo vykonávať prieskumné vrty na ťažbu bridlicového plynu v Chránenom vtáčom území Laborecká vrchovina Natura 2000, firme Alpine Oil and Gas. Aj vtedy „ochraňovali“ záujmy tých, ktorým slúžia. Títo ľudia neochraňujú prírodu, neochraňujú Zem. Ochraňujú len parazitické  obchodné záujmy ľudí, ktorým na prírode a  planéte v skutočnosti nezáleží.

Ak by im záležalo na medveďovi hnedom, z ktorého v súčasnosti vyrobili politický a mediálny problém, nikdy by nerobili to, čo robia. Pretože to,  akým spôsob sa k tomuto živočíšnemu  druhu správajú, je neľudským týraním. Zbavujú medveďa hnedého jeho prirodzeného spôsobu života. Násilným spôsobom ho oberajú o životný priestor- teritórium, oberajú ho o plachosť, potravu a jeho význam v prírode.

Osobne si myslím, že práve „medvedia problematika“ je politickou agendou, ako vyhnať z prírody aj ľudí. Obyčajných ľudí, ktorí prírodu  milujú a je súčasťou ich života.

Novodobí ochranári sú už celé desaťročia „piatou kolónou“, ktorá má za úlohu likvidovať a pomôcť rozpredať  prírodné bohatstvo nášho štátu. Preto sa odborníkom na medveďa hnedého môže stať  aj človek s tým „správnym politickým cítením.

Preto sa napríklad na „medvediu problematiku“ vyhadzujú milióny eur, ktoré by sa dali zmysluplne využiť na skutočnú ochranu nášho prírodného bohatstva.

 

 

 

S úctou Devana

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5492347x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu