Založ si blog

Nevedomosť prináša chaos…

 

Ilustračný obrázok: Pixabay

„Nevedomosť prináša chaos.“

Táto veta zaznela vo filme Lucy od režiséra Luca Bessona z roku 2014, ktorý som si nedávno znova pozrela.

Niekto si môže povedať, ale veď je to iba „akčný béčkový film“, plný násilných scén, kde krv strieka prúdom.  Nuž áno, ale aj svet, v ktorom žijeme, je takto dlhodobo vytváraný a celé tisícročia je takýmto „béčkovým filmom“ plným násilia a krvavých vojen, ktoré sú vedené v mene boha Mamona.

Film Lucy je vďaka netradičnému Bessonovmu rozprávačskému talentu v skutočnosti silným humanistickým posolstvom, ktoré dáva v súčasnosti oveľa väčší zmysel, ako pred desiatimi rokmi, keď bol natočený.

Nosná téma filmu je založená na myšlienke, že človek využíva iba desať percent kapacity svojho mozgu. Je to príbeh priemernej dievčiny, ktorá sa svojou nezodpovednosťou stáva obeťou obchodníkov  s drogami a je zneužitá na pašovanie silnej syntetickej drogy CPH4, ktorú má preniesť vo vlastnom tele. Pri hrubom fyzickom násilí spôsobenom strážcami, sa droga dostane do jej tela a dievčina nezomiera, ale začína využívať väčšiu kapacitu svojho mozgu. Keď pochopí, čo sa s ňou deje, obráti sa na svetoznámeho profesora, ktorý sa venuje problematike mozgu a prednáša o možnostiach využitia mozgovej kapacity po celom svete…

A práve v jej rozhovore s profesorom Normanom zazneli  mnohé zaujímavé myšlienky, z ktorých ma zaujala práve citovaná: „Nevedomosť prináša chaos.“

Pretože je to práve cielená nevedomosť väčšiny populácie, ktorú zneužívajú mocenské elity na ovládanie ľudí. Ľudia samotní svojou nevedomosťou vytvárajú obrovský chaos, najmä vo svojom myslení.

V súčasnosti je na vytváranie chaosu používané nadmerné množstvo informácií, doslova informačný balast, v ktorom následne zanikajú myšlienky o podstate ľudského bytia a zmysle života človeka.

Keď sa Lucy pýta profesora, ten jej odpovedá, že zmyslom života človeka je „odovzdať to čo vie ďalej“.

Ale čo môžu odovzdať ďalej tí, ktorí v skutočnosti nič nevedia?

Aj keď odovzdajú ďalšej generácii svoj genetický materiál, nedokážu mu odovzdať znalosti, ktoré sú nesmierne dôležité  pre intelektuálny a duchovný rast a napredovanie človeka.

Ľudia sú v súčasnosti doslova zahltení vedomosťami v podobe vzdelania, ale najmä nepotrebných informácií, ktoré nedokážu využiť vo svojom  praktickom, ale aj duchovnom živote a premeniť ich tak na znalosti. A práve to obrovské množstvo informácií, o ktorých si myslia, že dávajú zmysel a majú význam, vytvára chaos.

Chaos v myslení aj v živote človeka.

Chaos, ktorý je základom mentálneho otroctva a drží ľudstvo v temnote nevedomosti a vytvára tak pre ľudí začarovaný kruh.

Chaos, ktorý ich oberá o skutočné znalosti a poznanie a zmysel života.

Chaos, ktorý ľudia v podstate vytvárajú sami a dobrovoľne.

Chaos, ktorom sa snažia ľuďom nahovoriť že je riadený.

Lenže…  Žiadny chaos  nie je riadený  a nemôže byť riadený. Pretože ak je niečo riadené, už to nie je chaos. A za myšlienkou „riadeného chaosu“ sa skrýva riadená manipulácia a ovládanie ľudí pomocou chaosu.

Žiaľ, mnohí ľudia napriek tomu, že majú veľké množstvo vedomostí v podobe informácií, radšej zotrvávajú  v „sladkej nevedomosti“, pretože je to jednoduchšie, ako premýšľať a pýtať sa sám seba, čo mu všetky tie informácie dali, ako ho posunuli v jeho hľadaní zmyslu života a najmä v jeho ľudskosti. Pretože základom ľudskosti je poznanie.

Preto dnes premýšľam o tom, na koľko percent v súčasnosti využívajú ľudia kapacitu svojho mozgu, keď im vyhovuje chaos, ktorý vytvárajú svojou nevedomosťou?

 

Devana

Slnovratovo 13. február 2024

 

Článok bol zverejnený na: Belobog.sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5496176x
Priemerná čítanosť článkov: 3940x

Autor blogu