Založ si blog

Hromnice…

 

Ilustračný obrázok: Pixabay

Kedysi dávno, keď som bola malým dievčatkom, stará mama pri búrke zažínala veľkú sviecu, ktorú volala „hromnička“. Svieca nás mala ochrániť pred silou búrky a pred zásahom blesku. Ako dieťa som vedela, že také sviece sa svätili v kostole práve na Hromnice.

Potom neskôr som sa dozvedela, že Hromnice sú sviatkom predstavenia Pána v chráme, rodičia priniesli malého Ježiša do chrámu, aby ho zasvätili Bohu.

Čo má tento sviatok spoločné s názvom Hromnice a hromničnou sviečkou?

V podstate takmer nič, napriek tomu, že Ježiš je v kresťanskej tradícii ponímaný ako „Svetlo sveta“.

Hromnice sú starým Slovanským sviatkom, zasväteným bohu Perúnovi. Je to sviatok jeho prebúdzania sa a preberania vlády nad svetom. Tento sviatok sa oslavoval zapaľovaním vatier – ohňov z dubového dreva, ktoré symbolizovali prichádzajúce nebeské svetlo, preberajúce moc nad tmou. Boh Perún v tento deň otvára bránu Irije.

Hromnice sú aj sviatkom hypotetickej bohyne Devany.

Devana je podľa legendy dcérou Perúna a bohyne Lady a je bohyňou nebeského svetla, lesov a hôr a lovcov.

Áno, Hromnice sú sviatkom svetla. Svetla, ktoré prináša nádej na nový život.

Mnohí z nás vnímajú svetlo ako symbol pravdy, ktorá porazí klamstvo. Odvahy a čestnosti, ktoré sa dokážu vzoprieť zbabelosti, nečestnosti a nespravodlivosti. Múdrosti, ktorá presvieti tmu hlúposti. Dobra a lásky, ktoré sa nikdy nepoddajú zlu a nenávisti.

Dnes, v týchto časom potrebujeme Svetlo nádeje viac ako inokedy. Čakáme naň, ale zabúdame na podstatné. To svetlo nádeje je v každom z nás a svieti ako maličký plamienok hromničnej sviečky. Len my samotní máme tu moc, aby svetlo v nás silnelo a svietilo stále viac a viac jasnejšie. Stačí, keď sa prestaneme báť tmy zla a hlúposti a spojíme tie malé svetielka do jedného veľkého žiarivého svetla, ktoré prežiari aj tú najväčšiu tmu a beznádej.

 

Devana

Slnovratovo 2. február 2021

 

Článok bol zverejnený na: Belobog.sk

 

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14, aktualizované: 13:44

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5503548x
Priemerná čítanosť článkov: 3945x

Autor blogu