Založ si blog

Krutá realita bývalého sna o lepšom svete…

 

Pred pár dňami verejnoprávna televízia reprízovala film zosnulého režiséra Stanislava Párnického „Kára plná bolesti“.

Tento film som videla niekoľkokrát a vždy sa naň pozerám, ako sa hovorí, inými očami. Možno je to životnými skúsenosťami a vedomosťami.  Teraz som v ňom našla mnoho spojitostí so súčasnou dobou.

 

Ilustračný obrázok: Wilfried Pohnke Pixabay

 

Príbeh dvoch priateľov žijúcich na okraji spoločnosti, pre ktorých je luxusom aj kúsok jedla už nie je iba vzdialenou minulosťou,  o ktorej sa už iba  natáčali poetické filmy a drámy. Drámy,  ktoré boli mementom doby plnej biedy, ľudského utrpenia, ale aj túžob a snov o lepšom spravodlivejšom svete. V súčasnosti sa tieto drámy stávajú krutou realitou, pretože aj teraz sa pre mnohých ľudí na Slovensku stáva kúsok jedla luxusom. Zväčšuje sa obrovská priepasť medzi obyčajnými chudobnými ľuďmi a tými bohatými, ktorí sú úplne odtrhnutí od reality života bežných ľudí. Mnoho z tých, ktorí si myslia, že materiálne bohatstvo z nich robí niečo výnimočné sú však iba na úrovni prostitútok, či Judášov, pretože za peniaze sú schopní všetkého, predávať sa, aj zrádzať. Žiaľ neuvedomujú si, že v skutočnosti predávajú vlastné duše a zrádzajú iba seba samých.

Aj dnes sa mnoho ľudí znova ocitá v neuveriteľnej materiálnej chudobe, ktorá je zapríčinená obludnou mravnou a hodnotovou biedou.

Aj dnes ľudia snívajú o lepšom  svete a túžia žiť inak. Bolo tomu tak aj pred pár desaťročiami. Chceli zmenu, mať sa lepšie, byť bohatými, mať parádne domy, autá, bezstarostný život, cestovať na dovolenky, zabávať sa…

Áno, snívali a túžili tak ako filmový hrdina Majo, ktorý závidel šťastie ľuďom vo vlakoch odchádzajúcich na západ, do „lepšieho sveta, za prácou a šťastím“. Vo svojej nevedomosti a túžbe si pobalil pár vecí, ktoré mal a chcel sa potajomky dostať do jedného takého vlaku. Sen sa mu nakoniec splnil, keď ho napokon do neho vpustili rehotajúci sa esesáci. Bol to dobytčák  a na vagóne bolo veľkými písmenami napísané „DACHAU“.

V Európe takto do podobných vlakov nastúpili celé štáty. Ľudia nevedeli, že na jeho vagónoch boli veľké nápisy „KAPITALIZMUS a OTROCTVO“, pretože verili frázam o demokracii, slobode, bohatstve a dokonca láske.  Rovnako ako verili filmoví hrdinovia farárovi, ktorý im prečítal povolávací rozkaz, v ktorom bolo že si Jakub má splniť hrdú povinnosť brániť vlasť.

Vysnívané šťastie a sloboda sa veľmi rýchlo zmenili na krutú realitu nezamestnanosti, sociálnej neistoty, vykorisťovania, chudoby v hladových dolinách a mravnej biedy novodobej zbohatlíckej buržoázie.

Bolo to spôsobené tým, že ľudia nepochopili, v čom sa skrýva skutočné ľudské šťastie. Nevážili si to čo mali a túžili po „zasľúbenej zemi, v ktorej im budú z neba padať pečené holuby a manna nebeská“ a oni sa budú môcť už iba nečinne váľať, alebo zabávať.

Nepochopili, na akých hodnotách je postavený vysnívaný „vyspelý západný svet“, ktorý celé tisícročia tvrdo a nekompromisne likviduje túžbu a snahu vybudovať sociálne a ľudsky spravodlivú spoločnosť už v zárodkoch a používa na to tie najstrašnejšie a najohavnejšie spôsoby. Jedným z takých spôsobov boli obludné klamstvá v podobe propagandy, ktorá sa šírila už počas posledných dvoch dekád socializmu ako mor. Výsledkom bolo, že bývalé postsocialistické štáty nielen nasadli na dobytčák smer „KAPITALIZMUS A OTROCTVO“,  ale ešte si aj dobrovoľne natiahli na krk slučky a rovnako dobrovoľne ako na zlatej tácke, odovzdali všetko čo mali, aby sa  v skutočnosti stali iba kolóniami, ktorým vládnu politické bábky, spolu s novodobou buržoáziou vytvorenou oligarchami, zbohatlíkmi a celebritami.

Sen a túžba po lepšom svete a šťastí sa zmenili na tvrdú realitu neľudskosti, biedy, strachu, násilia a utrpenia. A príčinou tohto nešťastia bol nedostatok vedomostí a poznania, ktorý sa v súčasnosti ešte prehĺbil. Vďaka sofistikovanej mediálnej propagande sa mnoho ľudí ocitlo nielen v materiálnej chudobe, ale hlavne v desivom mentálnom otroctve a túto svoju chudobu mnohí vnímajú ako niečo prirodzené. Najhoršie na tomto stave je, že nielenže prestali túžiť a snívať po šťastí a lepšom svete, ale prestali túžiť po ľudskosti a byť Ľuďmi…

 

Článok bol  pôvodne zverejnený na: Belobog.sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5487497x
Priemerná čítanosť článkov: 3934x

Autor blogu