Založ si blog

Čas poznania. ..

 

„Čas poznania“…

Pre život Človeka dôležitý a nenahraditeľný ako dýchanie a tlkot srdca, bez ktorých sa človek stáva iba bezduchou a mŕtvou schránkou. A aj napriek tomu sa ho ľudia dobrovoľne zriekajú. Prečo? Kvôli čomu, či komu? V prospech, alebo v záujme čoho, koho?

 

Ilustračný obrázok : Pixabay

 

„Čas poznania“, je časom vytvárania si prvých pút s najbližšími. Časom prvých detských, nesmelých  a ťarbavých krôčikov, keď dôverujeme rodičom a ich bezpečnému náručiu. Je časom učenia sa  a hľadania seba samých  v neľahkom období dospievania, keď začíname chápať podstatu žitia.

„Čas poznania“  je časom budovania nášho vnútorného sveta a duše. Sú to vedomosti, ktoré získavame celý život a vďaka ktorým môžeme osobne  ľudsky a duchovne rásť, napredovať, ale aj budovať svet a vzťahy okolo seba a vytvárať zdravo fungujúcu spoločnosť.

Žiaľ, ľudstvo a ľudia samotní sa opakovane a dobrovoľne vzdávajú  poznania a čas, ktorý dostali do daru mrhajú na sebadeštrukciu, mravnú, duchovnú a aj fyzickú.

Vyspelosť človeka samotného a aj celej spoločnosti sa už dávno nehodnotí podľa úrovne poznania a ľudskosti.  Mravnosť nahradila morálka, ktorej zásady sa často vytvárajú na objednávku mocenských elít a ktorá napokon spôsobuje úpadok, kolaps a zánik  celých civilizácií.

V súčasnosti sme sa ocitli na pokraji záhuby ľudstva, pretože veľká časť ľudí odmieta „čas poznania” a považuje ho za nepotrebný. Mnoho ľudí skutočné poznanie nahradilo „ilúziou poznania“, majú síce najrôznejšie vedomosti a poznatky, ale nedokážu ich použiť na svoj osobný rast a už vôbec nie na napredovanie spoločnosti. Pretože samotné vedomosti nestačia. Dôležitým je „čas poznania”, ktorý v nás prebúdza „božiu iskru“, ktorú dostávame do daru spolu s darom života a vďaka ktorej dokážeme nielen tvoriť, ale aj rozumieť tomu, čo sa okolo nás deje.

Tým, že sa mnohí vzdávajú „času poznania“ v prospech „Mamonu a Zisku za každú cenu“,  odmietajú stať sa Ľuďmi. Preto sú často iba prázdnymi a bezduchými schránkami, síce na prvý pohľad krásnymi, tak ako aj ich život v „ilúzii blahobytu“.

„Čas poznania“ je veľmi vzácny, pretože dáva zmysel a význam nášmu bytiu. Preto je taká veľká snaha mocenských elít zabrániť ľuďom ľudsky, mravne a duchovne napredovať. Človek, ktorému chýba zmysel života je ľahko ovládateľný a manipulovateľný až do takej miery, že sa stáva poslušným otrokom, ktorý bez premýšľania dokáže splniť, akýkoľvek rozkaz, či príkaz. Stáva sa poslušnou bábkou, bez vlastnej vôle, ktorá sa dokáže sama zrieknuť „času poznania“ a oberá sa o skutočný život a slobodu. Ale otroctvo v zlatej prepychovej klietke bude vždy len otroctvom, rovnako ako otroctvo nevedomosti, mravnej biedy, či nepredstaviteľnej chudoby.

Hovorí sa, že čas dokáže vyliečiť všetko. Utrpenie a bolesť, ktoré prináša mentálne otroctvo, kvôli ktorému sa ľudstvo ocitlo na pokraji zániku, dokáže takisto vyliečiť čas, „čas poznania“, ktorý má každý  z nás v sebe. Stačí iba málo. Prijať tento „čas poznania“, využiť každý jeho vzácny okamih, pochopiť význam a hodnotu vlastného života, prevziať zaň zodpovednosť a stať sa Človekom.

Devana

Slnovratovo 17. apríl 2023

 

Článok bol pôvodne zverejnený na: Belobog. sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470648x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu