Založ si blog

Gándhí – sociálne hriechy: Hospodárstvo bez morálky

 

V posledných týždňoch som mala možnosť zhliadnuť zopár dokumentárnych filmov z produkcie RTVS z cyklu  „Budujeme Slovensko“.

To čo som doteraz videla, ma primälo premýšľať nad tým, čo je príčinou takého neuveriteľného úpadku, ktorý takto verejne prezentuje verejnoprávna televízia vo svojich dokumentoch.

V častiach, ktoré som videla,  boli prezentované torzá fabrík,  vybudovaných v čase, ktorý sa teraz nazýva „totalitný komunistický režim“. Žiaľ, divákovi sú ukazované už iba ruiny kapitalizmu, či demokracie. Pri počúvaní spomienok  ľudí, ktorí v tom čase pracovali na skutočnom budovaní Slovenska, som pochopila, čo bolo príčinou „budovania ruín kapitalizmu na Slovensku“.

 

Ilustračný obrázok: Pixabay

 

Slovensko je vo veľmi podobnej situácii, ako bola India v časoch Gándhího.

Aj keď si to mnohí Slováci nechcú priznať, v skutočnosti je náš štát iba druhotriedna kolónia s lacnou pracovnou silou, ktorá pracuje v montážnych halách patriacich západnému kapitálu. Takisto všetky „strategické podniky“, pompézne obchodné centrá či  banky, nepatria štátu. Rozpredaná je aj poľnohospodárska pôda, na ktorej hospodária cudzí štátni príslušníci.

Slovensko má minimum vlastných výrobných podnikov, v ktorých by nemal väčšinový podiel zahraničný kapitál. O potravinovej sebestačnosti radšej ani nebudem písať.

V skutočnosti, sme takmer vo všetkom odkázaní na dovoz, či už sú to potraviny, drogéria, lieky, textil, priemyselný tovar…

Patríme síce do spolkov „vyspelej západnej spoločnosti“, akými sú EÚ, či NATO, ale sme len surovinový prívesok a zdroj lacnej pracovnej sily. Po tridsiatich rokoch budovania demokracie a kapitalizmu, je z nášho štátu iba ruina, podobná tým, ktoré ukazujú v televízii v spomínanom dokumente.

Prečo je to tak?

„Vyspelá západná spoločnosť“ bola vybudovaná na dlhotrvajúcom vykorisťovaní a zotročovaní iných. Napríklad India bola dlhoročnou kolóniou Veľkej Británie. Všetci tí, ktorí aspoň trošku ovládajú históriu by mali vedieť, akým spôsobom vládli kolonizátori vo svojich kolóniách a mnohí vládnu doteraz.

Napríklad belgický kráľ  Leopold II., síce zanechal po svojom vládnutí „silné a bohaté Belgicko“, ale takisto zničené Kongo, z ktorého si vytvoril súkromnú  kolóniu s otrokmi, ktorých ako sa odhaduje, zomrelo počas jeho vládnutia desať miliónov na obzvlášť kruté zaobchádzanie, ktoré bolo po prvýkrát označené za „zločiny proti ľudskosti“.

V Indii, v časti Bengálsko,  v časoch Gándhího zomreli v roku 1943 na hladomor  tri milióny ľudí. Za túto tragédiu niesol plnú zodpovednosť Winston Churchill, ktorý sa nikdy netajil svojím rasizmom  a nadradenosťou.

V minulosti, tak ako aj v súčasnosti, boli a  sú všetky kolónie považované iba za zdroj surovín a lacnej pracovnej silu, ktorá má zabezpečiť prosperitu „vyspelej západnej spoločnosti“.

Nie, nemusíme ísť ani ďaleko do minulosti, aby sme videli ako v skutočnosti funguje „hospodárstvo bez morálky“. Len za posledných dvadsať rokov viedol „vyspelý Západ“ viacero likvidačných vojen, ktoré obhajoval frázami o šírení slobody a demokracie. V skutočnosti to boli zákerné vojnové výpravy na územia tých štátov, ktoré vlastnia strategické suroviny, ktoré začínajú byť čoraz vzácnejšie a drahšie. Predstavitelia týchto štátov a krajín boli mediálnou propagandou označení  za tyranov a diktátorov a „vyspelá západná spoločnosť“ začala v mene „hospodárstva bez morálky“ šíriť slobodu a demokraciu tam, kde o to nikto nestál.

Výsledkom „hospodárstva bez morálky“ je bezbrehý konzum na strane „vyspelej západnej spoločnosti“  a na druhej strane vojnou zničené krajiny a státisíce nevinných obetí, nesmierna chudoba, obrovské množstvo utečencov, ale aj  zničená a zdevastovaná planéta…

„Hospodárstvo bez morálky“ je obrovským sociálnym hriechom „vyspelej západnej  spoločnosti“, spôsobeným  iným sociálnym hriechom – „politikou bez zásad“. Je zároveň obrovským morálnym hriechom, pretože je jednoduché byť nadčlovekom s plným bruchom, prizerať sa a  ticho, bez výčitiek svedomia súhlasiť  s biedou a utrpením iných ľudí.

Na záver len malá perlička ako v skutočnosti funguje “hospodárstvo bez morálky”. Na počiatku covidovej pandémie, keď v Taliansku hrozila humanitárna katastrofa prišli na pomoc lekári z Kuby a Ruska a takisto poskytli zdravotnícky materiál. Naopak, nemecké úrady zhabali zdravotnícky materiál Slovensku a iným štátom, čo médiá  neskôr označili za hoax a prišli s informáciou, že zdravotnícky materiál  nemecké úrady iba dočasne zadržali

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471042x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu