Založ si blog

Stačí mať kačací úsmev a byť tovarom?

Včera som len tak letmo zahliadla v televízii zábery zo sústredenia súťažiacich „krások“  Miss Universe, ktoré sa konalo v Rajeckých Tepliciach…

V obecenstve, ktoré sledovalo módnu prehliadku sedeli rôzne „celebrity“, ktoré mali toho veľa spoločného. Napríklad aj plastického chirurga, ktorý im robil  rovnaké vylepšenia ich tvárí a postáv.

 

Ilustračné foto: Pixabay

 

Je toto výdobytkom modernej  emancipácie žien, za ktorú mnohé ženy bojovali? Uvedomujú si ženy, ktoré podľahli tomuto novodobému trendu a kultu „dokonalého a krásneho tela“, že sa stali len tovarom v konzumnej spoločnosti? Kedysi sa takýmto spôsobom vystavovali otroci na predaj  a dnes sa ženy samé ponúkajú v rôznych súťažiach krásy.

V médiách sú často prezentované ženy s dokonalou vizážou, s fasádou mejkapu, vyumelkované zázrakmi plastickej chirurgie. Novodobé celebritky ovládli sociálne siete, kde majú tisíce sledovateľov, ktorí ochkajú a krochkajú nad ich lascívnymi fotkami.

Aké jednoduché je stať sa bezduchým tovarom na predaj. Aké jednoduché je stať sa umelou plastikovou bábikou, ktorá si užíva svojich pár minút mediálnej slávy. Aké jednoduché  je stať sa tovarom zabaleným v peknom a lákavom obale…

Aké jednoduché je predávať sa a  prázdno sa usmievať. Usmievať  sa kŕčovitým úsmevom, ktorému chýba krása pravej  ženskosti. Rýdzej ženskosti, ktorá robí ženu ženou a nie kusom mäsa na predaj.

Poznám mnoho krásnych žien, ktoré síce nemajú kačací úsmev a umelé prsia, dokonca nemajú ani kilo mejkapu na tvári, ale sú  to skutočné ženy. Krásne ženy s dušou.

Ženy, ktoré si žijú  statočne svoje životy. Životy plné povinností, práce, starostí a  starostlivosti o rodinu, blízkych. Ženy, ktoré keď sa usmejú, je to ako keď  slnko prežiari zamračenú oblohu po búrke. Ženy, ktoré sú vnútorne slobodné, pretože poznajú svoju výnimočnú hodnotu, ktorá sa nedá zmerať žiadnymi peniazmi na svete. Hodnotu, ktorá sa dá vyjadriť iba láskou a ľudskosťou.

Skutočnej žene nestačí mať kačací úsmev a byť tovarom na predaj. Nestačí jej byť prázdnym človekom bez srdca, duše, múdrosti.

Skutočná žena, vie že vonkajšia krása a najmä tá umelá, je pominuteľná. Vie, že krása ženy sa ukrýva v tom kým je, ako cíti, ako dokáže ľúbiť a koľko lásky  a dobra dokáže nezištne dávať.

Často premýšľam nad tým, ako rýchlo mnohé  ženy zahodili svoju ženskosť a dôstojnosť. Ako jednoducho  sa vzdali  vnútornej slobody a stali sa   tovarom, prázdnymi,  plastikovými bábikami na pobavenie iných.  A vtedy premýšľam aj  nad tým, aké to je „mať“ dokonalé, ale umelé telo, alebo „byť“ obyčajnou, ale slobodnou a skutočnou ženou…

Ja som si vybrala už dávno…

 

S úctou Devana

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5492180x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu