Založ si blog

Konfrontačné spôsoby vládnutia premiéra Matoviča. ..

V posledných dňoch sme opäť svedkami intenzívnej výmeny názorov medzi premiérom Matovičom a ministrom hospodárstva Sulíkom. Namiesto informácií o spolupráci v prospech občanov a štátu čítame a počúvame obvinenia, ktoré verejne vzniesol premiér voči ministrovi. A sú to veľmi vážne obvinenia. Týkajú nielen nákupu nekvalitných testov a neschopnosti ministra hospodárstva zabezpečiť kúpu ďalších testov, ale aj tvrdenie, že minister Sulík nesie zodpovednosť za úmrtie tisícov občanov. Áno, sme svedkami výmeny názorov na sociálnych sieťach, verejného osočovania a afektovaných vyhlásení, ktoré občanov nášho štátu ešte viac deprimujú, znechucujú a oberajú o posledné zvyšky nádeje.
Nie, nebudem písať o príčinách neustálych hádok týchto dvoch pánov, ale chcem sa zamyslieť nad tým, ako je vôbec možné, že sa ľudia musia pozerať na politické výtržnosti najvyšších vládnych predstaviteľov.
Jedným z problémov je, že sa do politiky dostávajú ľudia, ktorí si môžu kúpiť moc v podobe politickej strany, môžu si dovoliť zaplatiť drahú predvolebnú kampaň a dostať sa takýmto spôsobom priamo k vládnutiu v štáte. A deje sa to pod zásterkou „demokratických princípov a hodnôt“.
Po voľbách ľudia len nechápavo pozerajú, kto sa dostal k moci a kto bude rozhodovať o ich životoch.
Žiaľ, toto všetko je výsledkom zlyhania štátu ako právnej inštitúcie, čo vedie k priamemu zlyhaniu ľudského faktoru a zneužívaniu systému vládnutia. Možnosť kúpiť si moc v tomto štáte odrádza mnohých občanov zúčastniť sa volieb, ktoré považujú za politickú frašku. Neveria, že politici zvolení takýmto spôsobom budú zastupovať ich záujmy a budú riešiť problémy štátu a občanov.
Výsledkom zlyhania štátu a politického systému v našom štáte je ohýbanie práva politikmi podľa ich vlastnej potreby. Zneužívanie právomoci verejného činiteľa, obchádzanie a nedodržiavanie zákonov vládnou mocou a zbavovanie sa osobnej a politickej zodpovednosti vedie k rozkladu právneho štátu. To následne dovoľuje vládnucim politikom beztrestne likvidovať ekonomiku štátu a zbedačovať obyvateľov odstraňovaním sociálnych istôt. Ľudia sú bezradní, pretože vidia, že sa nemôžu domôcť základných ľudských práv, ktoré im zaručuje Ústava SR. A beznádej väčšiny obyvateľov znásobuje konfrontačný spôsob vládnutia premiéra Matoviča, ktorý vyvoláva konflikty nielen s koaličnými partnermi, ale verejne uráža a ponižuje občanov, ktorí s ním nezdieľajú rovnaké názory a majú tu „drzosť“ vyjadriť tie vlastné.
Preto je potrebné, alebo lepšie povedané, nutné hovoriť a písať o tom, prečo sa toto všetko deje a hľadať riešenia problémov. Ponúknuť občanom „plán B“, keď zlyhali štát aj politický systém.

Článok bol pôvodne zverejnený na slovanskenoviny.sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5490124x
Priemerná čítanosť článkov: 3936x

Autor blogu