Založ si blog

Čisté svedomie je viac, ako všetko bohatstvo sveta. ..

Táto myšlienka zaznela v jednej rozprávke, v ktorej babička vychovávala chlapca, ktorého našla odloženého v poli a ujala sa ho.
Áno, v rozprávkach sa skrýva veľa múdrosti a niekedy stačí iba jedna veta, aby človeka primäla na chvíľku sa zastaviť a zamyslieť sa nad tým, čo počul, alebo čítal.
Život však nie je rozprávka a v skutočnom živote je mnohé iné.
Múdrosť je považovaná za niečo nežiaduce, čo by mohlo ohroziť plány a ciele ľudí, ktorí túžia po moci a bohatstve.
Statočnosť a čestnosť sú prezentované ako slabosť, pretože ukazujú morálnu slabosť ľudí, ktorí sú pre svoje egoistické ambície schopní všetkého, najmä bezcharakterného správania sa a špinavostí a neštítia sa ubližovať iným.
Lož je vyzdvihovaná na piedestál spoločenských hodnôt a pravda je zatracovaná a pošpinená chamtivosťou a bezohľadnosťou.
Láska… Tá je považovaná za nepotrebnú a bezcennú a je vytesňovaná zo životov ľudí, ktorí sa z nej vysmievajú a opľúvajú ju sebeckosťou a nenávisťou.
A svedomie? Čisté svedomie? To má v súčasnosti u mnohých ľudí pevne stanovenú cenu. A mnohí ho preto ani nepotrebujú. Vymenili ho za kariéru, peniaze a moc. Tak, ako za ne vymenili aj múdrosť spolu s čestnosťou a statočnosťou. Vymenili vlastné svedomie za lož, ktorá im dáva falošný pocit neohroziteľnosti, preto tak radi kopú do lásky a snažia sa ju zničiť, aby zničili aj ľudskosť.
Áno, život nie je rozprávka, pretože v rozprávkach dobro víťazí dobro nad zlom, múdrosť nad hlúposťou, spravodlivosť a čestnosť nad bezprávím a bezcharakternosťou, statočnosť nad zbabelosťou a láska nad nenávisťou. A aj keď nežijeme v rozprávkach, dávajú nám niečo, kvôli čomu rozprávky vznikli a budú vznikať. Dávajú nám nádej. Nádej, že aj my môžeme urobiť niečo pre to, aby sa svet zmenil a dobro zvíťazilo nad zlom. Preto nielen deti, ale aj my dospelí rozprávky potrebujeme. A ak kvôli tomu, aby sme si uvedomili napríklad to, že „čisté svedomie je viac, ako všetko bohatstvo sveta“.
Čisté svedomie, ktoré potrebujeme, aby sme mohli napredovať a a neváľať sa v bahne a špine zla.
Čisté svedomie, ktoré získame priznaním si vlastných chýb a omylov a ich nápravou, prevzatím zodpovednosti za vlastný život a skutky. Je to veľmi namáhavá a tvrdá cesta životom, ale pomôže nám nájsť hodnotu nielen vlastného svedomia, ale najmä vlastného života.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5483841x
Priemerná čítanosť článkov: 3931x

Autor blogu