Založ si blog

O „evolučnom tlaku“ kapitalizmu. . .

Pred pár dňami ma zaujal jeden z názorov, v ktorom bolo uvedené, že budovanie komunizmu zmietol evolučný tlak, keď ten nestačil kapitalizmu. S podobnými názormi o tom, že kapitalizmus ako vyspelejší systém, vďaka svojim hodnotám porazil komunizmus, som sa stretla už viac krát a dnes chcem pripomenúť v čom spočíva „evolučný tlak“ kapitalizmu, aj keď tejto téme som sa venovala už viackrát.
Znova chcem pripomenúť históriu toho, ako sa snažil kapitalizmus poraziť rodiace sa budovanie sociálne spravodlivejšej spoločnosti, ktorá je dnes všeobecne nazývaná komunizmom.
Jedným z najzávažnejších „evolučných tlakov“, kapitalizmu bol zrod nacizmu a fašizmu v Nemecku, ktorý bol založený na nenávisti voči komunistom a ľavičiarom, keď reálne hrozilo „nebezpečie“, že moc v Nemecku prevezme Komunistická strana. Ako to všetko skončilo vieme. Otvorená nenávisť kapitalizmu voči komunizmu priniesla jednu z najničivejších vojen v histórii, ale aj tak nezabránila šíreniu ľavicových ideí v Európe, aj keď bola podporovaná a veľmi štedro dotovaná predstaviteľmi kapitalistickej spoločnosti.
Ďalším z „evolučných tlakov“ bol napríklad aj Mccarthizmus v USA, ktorý prenasledoval ľudí s ľavicovým presvedčením, alebo si môžeme pripomenúť celé desaťročia trvajúci konflikt s Kubou.
Aj keď u nás „evolučný tlak“ kapitalizmu prebehol, dalo by sa povedať mierovou cestou, postsocialistické krajiny ostali vyrabované ako po vojne.
Inou kapitolou je pôsobenie „evolučného tlaku“ v Líbyi… Rozbitá krajina, zničená ekonomika, mŕtvi nevinní ľudia, vražda “nenávideného diktátora“ v tak povediac priamom prenose.
Použiť podobný scenár sa snaží „evolučný tlak“ kapitalizmu vo Venezuele.
Všade tam, kde kapitalizmus a jeho predstavitelia vidia hrozbu pre svoj režim, používajú tento „evolučný tlak“ v podobe násilia, prevratov, ničenia, vraždenia, korumpovania a kupovania si vhodných ľudí, ktorí dokážu vykonávať špinavú prácu za nich.
V názore, ktorý som použila ako podklad tohto môjho zamyslenia, bola ešte jedna zaujímavá myšlienka a to, že evolúcia nepozná spravodlivosť. V skutočnosti hovorí všetko o tom, akým spôsobom je vyvíjaný „evolučný tlak“ kapitalizmu vo svete a aj napriek tomu, sa kapitalizmu nepodarilo globálne budovanie iných systémov ako je ten jeho, úplne zničiť.
Veľmi veľa toho napovedá, že v Európe kapitalizmus napokon môže podľahnúť sám svojmu „evolučnému tlaku“, ktorý vyvíjajú na vlastných obyvateľov predstavitelia liberálnej demokracie. A to nielen politikou odtrhnutou od reality bežných ľudí, či slepou službou Mamonu, ale najmä vlastným „humanizmom“, keď chcú obohatiť európsku civilizáciu a spoločnosť o „evolučný tlak“ Islamu v jeho najradikálnejšej podobe.
Už aj sám Dalajláma upozornil európskych predstaviteľov, že utečencom je potrebné pomáhať, ale Európa patrí jej obyvateľom a nie migrantom z moslimského sveta či Afriky.
„Evolučný tlak“ Islamu bude rovnako nespravodlivý ako je ten kapitalistický a podľa správ z celej Európy vieme, akým obohatením bude pre jej obyvateľov.
Osobne si však nemyslím, že kapitalizmus je súčasťou evolúcie ľudstva, ale prejavom jeho samodeštrukcie a návratu na stromy…
Zdroje:
https://www.csfd.cz/film/562248-nacisticky-projekt-plany-zla/galerie/?type=1
https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Mccarthismus
https://www.etrend.sk/relax/libya-jedina-dzamahirija-na-svete.html
http://sodomkalubomir.blog.cz/en/1104/je-mozne-objektivne-hodnotit-situaci-v-libyi
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/malmo-svedsko-nizozemsko-dalajlama-budhismus-zneuzivani-obeti-migrace-uprchlici.A180914_143639_zahranicni_dtt

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5485839x
Priemerná čítanosť článkov: 3933x

Autor blogu