Založ si blog

Čas odchádzania. . .

Keď sme mladí, smrť je pre nás vzdialeným a nepodstatným pojmom.
Veď kto by myslel na smrť, keď má život pre sebou?
Ak sa s ňou v tom období stretneme, prežívame toto stretnutie úplne inak, ako vo veku, keď si začneme uvedomovať vlastnú smrteľnosť.
Čas odchádzania je jedným z najťažších období v živote všetkých nás, pretože je to čas, kedy sa musíme rozlúčiť s tými, ktorí odišli, navždy.
Prichádza spolu s prežitými rokmi. Obdobie, keď sme mladí, zdraví a mnohí sa cítia nesmrteľní, uplynie veľmi rýchlo a nakoniec neostáva nič iné, len začať postupne príjímať smrť do našich životov.
Často sa dokážeme vysporiadať s vlastnou smrteľnosťou a tým, že čas nášho odchodu sa blíži, ale nevieme a nedokážeme sa zmieriť s časom odchádzania našich najbližších, kamarátov, priateľov, ľudí, ktorých máme radi a milujeme. Nedokážeme si predstaviť život bez nich, bez ich smiechu, lásky.
Predstava, že ich už nikdy nestretneme, neporozprávame sa, neobjímeme ich, veľmi bolí. A ich definitívny odchod, bolí ešte viac.
Čas odchádzania je čas smútku, bezradnosti, beznádeje, bolesti. Prežívame ho rovnako intenzívne, keď nám odíde niekto náhle a kladieme si otázky, prečo to tak je, ale aj vtedy, keď sa musíme rozlúčiť s človekom, o ktorom vieme, že zomiera a sme na jeho odchod pripravení.
Čas odchádzania je aj časom, keď máme možnosť viac premýšľať o zmysle života. Premýšľať o tom, ako žijeme, čo dávame svojim blízkym, čo dali oni nám.
Je to často aj čas zmien v našich životoch. Musíme sa učiť žiť bez milovaných ľudí. Mnohí z nás menia svoje hodnotové rebríčky, alebo sa cítia osamelo aj v prítomnosti iných.
Čas odchádzania by mal byť časom pokory. Pokory, nie pred smrťou, ale pred životom. Pretože práve vtedy máme možnosť vidieť hodnotu vlastného života.
Smrť je koniec. Spravodlivý a konečný pre všetkých.
Ale dokáže byť aj novým začiatkom pre živých.
Ak pochopíme význam smrti, pochopíme aj zmysel života.
A čas odchádzania napriek všetkej bolesti a smútku, ktorými prejdeme, sa stane časom spomienok a vďačnosti, za to že sme smeli byť súčasťou života tých, ktorí odišli skôr ako my.
Pre všetkých tých, ktorí už odišli a tých, ktorí ostali…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5490724x
Priemerná čítanosť článkov: 3936x

Autor blogu