Založ si blog

Medovníčky. . .

Medovníčky, či perníčky patria k Vianociam spolu s vôňou samotného medu či škorice…
Medovníčky sú sladké pečivo, ktoré sa pôvodne pieklo z jemnej ražnej múky a prevareného medu. Do perníčkov sa pridával aj cukor, koreniny a “surový med”.
Medové pečivo má veľmi dlhú históriu. Objavuje sa už v Egyptskej histórii, tam sa medové koláčiky piekli napríklad s ďatlami.
Medové pečivo sa vyrábalo aj v starom Ríme, traduje sa že jeho výroba sa preniesla do našich končín práve odtiaľ.
Veľkú obľubu malo aj u starých Slovanov, ktorí medové pečivo považovali za pokrm bohov a preto ho prinášali bohom ako obetné dary.
Staré národy mali med vo veľkej úcte.
Novodobá história pečenia perníkov a medovníkov na našom území siaha už do štrnásteho storočia. Vtedy postupne vznikali medovnikárske cechy vo všetkých významnejších mestách.
Medovníky sa vyrábali v krásnych drevených vyrezávaných formách, ktoré sú samé osebe nádhernými rezbárskymi dielami.
Cesto sa natláčalo do týchto foriem a bola to veľmi fyzicky náročná práca, preto ju robili väčšinou muži.
Priemyselnou revolúciou a pridávaním cukru, alebo cukrového sirupu do cesta sa výroba zjednodušila, takisto aj používaním kovových vykrajovacích foriem, ktoré nahradili drevené. Každý sa už stretol s veľkými medovníkovými srdiečkami, koníkmi, bábikami.
Dnešné vianočné medovníčky si ženy vyrábajú samé a každá má svoj osvedčený recept.
Niektoré ich zdobia cukrovou polevou, ktorej výroba je taká malá alchýmia, pretože sa ňou musí dobre kresliť a musí na medovníčku dobre držať. Nesmie byť ani príliš hustá, ale ani riedka a touto polevou vytvárajú malé umelecké dielka, ktorými robia radosť mnohým ľuďom.
Krásne vyzerajú na vianočnom stromčeku spolu so slamenými ozdôbkami.
Medovníky bez medu, by neboli medovníkmi a my by sme si mali uvedomiť aký je med vzácny a liečivý. Vďaka nemu máme na sviatočných stoloch takú dobrotu akou medovníčky sú.
A hlavne by sme mali byť vďační tým ľuďom, ktorí sa venujú včelárstvu. Len oni sami vedia vedia, čo všetko včelár musí vedieť a koľko času obetuje včielkam…
A mali by sme si uvedomiť, aké vzácne sú samotné včielky. Bez nich život na Zemi zanikne…

Svet fantázie. . .

26.09.2017

Kto by ho nepoznal. Možno každý z nás pozná ten pocit, keď mu narastú krídla a nechá sa unášať myšlienkami a dokáže zaletieť ďaleko, veľmi ďaleko za hranice všedného sveta. Svet fantázie viac »

Komu slúži tento režim?

25.09.2017

Posledných pár dní je na Slovensku témou číslo jedna náš pán prezident, ktorého pomaly dobieha jeho nečestné konanie a vychádzajú na povrch mnohé kauzy. Jeho kauzy sú však len špičkou viac »

Jediná noc. ..

24.09.2017

Jediná noc... Naplnená slanou chuťou mojich sĺz a bozkov. Naplnená nedočkavosťou Tvojich úst a dotykov. Naplnená vášňou a milovaním, keď ma budeš pribíjať na kríž svojho tela a ja vstanem viac »

predseda parlamentu Andrej Danko

Danko na návšteve v Česku chválil nadštandardné vzťahy medzi krajinami

26.09.2017 19:25

Témou druhého dňa pracovnej cesty slovenskej parlamentnej delegácie v Prahe bolo aj rokovanie s predsedom Senátu Milanom Štechom a stretnutie s krajanmi.

vajíčko, vajíčka, vajcia

Systém rýchleho varovania pri potravinách má byť rýchlejší

26.09.2017 17:25

Európska komisia navrhla vytvorenie špeciálnych kontaktných bodov pre Rýchly systém varovania pre potraviny a krmivá.

Karol Pieta, Bojná, archeológia

Archeológovia objavili železný poklad, Slovania si ho ukryli do pece

26.09.2017 16:50

Zaujímavosťou je, že na peci stál na pôvodnom mieste hlinený hrniec, ktorý prežil vyše 1 100 rokov v neporušenom stave.

Tupolev Tu-154

Rozlúčia sa s Tupolevom, lietadlo odletí do múzea

26.09.2017 16:42

Dlhoročný stroj vládnej letky TU-154M nalietal spolu 5 200 hodín a previezol 148-tisíc cestujúcich.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 441
Celková čítanosť: 653488x
Priemerná čítanosť článkov: 1482x

Autor blogu

Kategórie