Založ si blog

Medovníčky. . .

Medovníčky, či perníčky patria k Vianociam spolu s vôňou samotného medu či škorice…
Medovníčky sú sladké pečivo, ktoré sa pôvodne pieklo z jemnej ražnej múky a prevareného medu. Do perníčkov sa pridával aj cukor, koreniny a “surový med”.
Medové pečivo má veľmi dlhú históriu. Objavuje sa už v Egyptskej histórii, tam sa medové koláčiky piekli napríklad s ďatlami.
Medové pečivo sa vyrábalo aj v starom Ríme, traduje sa že jeho výroba sa preniesla do našich končín práve odtiaľ.
Veľkú obľubu malo aj u starých Slovanov, ktorí medové pečivo považovali za pokrm bohov a preto ho prinášali bohom ako obetné dary.
Staré národy mali med vo veľkej úcte.
Novodobá história pečenia perníkov a medovníkov na našom území siaha už do štrnásteho storočia. Vtedy postupne vznikali medovnikárske cechy vo všetkých významnejších mestách.
Medovníky sa vyrábali v krásnych drevených vyrezávaných formách, ktoré sú samé osebe nádhernými rezbárskymi dielami.
Cesto sa natláčalo do týchto foriem a bola to veľmi fyzicky náročná práca, preto ju robili väčšinou muži.
Priemyselnou revolúciou a pridávaním cukru, alebo cukrového sirupu do cesta sa výroba zjednodušila, takisto aj používaním kovových vykrajovacích foriem, ktoré nahradili drevené. Každý sa už stretol s veľkými medovníkovými srdiečkami, koníkmi, bábikami.
Dnešné vianočné medovníčky si ženy vyrábajú samé a každá má svoj osvedčený recept.
Niektoré ich zdobia cukrovou polevou, ktorej výroba je taká malá alchýmia, pretože sa ňou musí dobre kresliť a musí na medovníčku dobre držať. Nesmie byť ani príliš hustá, ale ani riedka a touto polevou vytvárajú malé umelecké dielka, ktorými robia radosť mnohým ľuďom.
Krásne vyzerajú na vianočnom stromčeku spolu so slamenými ozdôbkami.
Medovníky bez medu, by neboli medovníkmi a my by sme si mali uvedomiť aký je med vzácny a liečivý. Vďaka nemu máme na sviatočných stoloch takú dobrotu akou medovníčky sú.
A hlavne by sme mali byť vďační tým ľuďom, ktorí sa venujú včelárstvu. Len oni sami vedia vedia, čo všetko včelár musí vedieť a koľko času obetuje včielkam…
A mali by sme si uvedomiť, aké vzácne sú samotné včielky. Bez nich život na Zemi zanikne…

Nesiahajte mi na Nohavicu. . .

26.07.2017

Jarek Nohavica patrí medzi mojich obľúbených spevákov. Možno preto, lebo jeho piesne sú život sám. Sú plné poetiky, lásky, humoru i smútku. Dokáže spievať o tom, čo prežíva väčšina viac »

Socializmus už skončil. . .

25.07.2017

Áno, socializmus už skončil a s ním skočili sociálne istoty, vytráca sa primárna slušnosť a čestnosť. Zarába sa na všetkom a na všetkých, je úplne jedno akým spôsobom. Socializmus už viac »

Výskum konšpirácií. . .

24.07.2017

Potešila som sa správe, že naša popredná inštitúcia akou je SAV bude skúmať konšpirácie. Skúmať sa dá v dnešnej dobe úplne všetko, hlavne keď sú na to peniaze, ktoré inde chýbajú. viac »

Peking, zápcha, Čína

Európu čaká dopravne najnáročnejší víkend leta

27.07.2017 10:34

S mnohohodinovými kolónami a dopravne nejvypätejším víkendom leta musia počítať nielen Slováci, ktorí sa cez víkend vydajú k Jadranskému moru.

poľsko, Protest

Gazeta Wyborcza: Polícia špehuje demonštrantov a opozíciu

27.07.2017 10:08

Poľská polícia, podriadená konzervatívnej vláde, špehuje opozičných politikov a občianskych aktivistov, tvrdí opozičný denník Gazeta Wyborcza.

Jozef Holjenčík

Polícia odmietla trestne stíhať exšéfa ÚRSO Holjenčíka

27.07.2017 09:58

Jozef Holjenčík bol šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví od roku 2007, z funkcie odišiel vo februári pre medializované kauzy.

rýchlostná cesta R2

Dopravnú tepnu pri Zvolene na viac ako týždeň uzatvorili

27.07.2017 09:31

Rýchlostnú cestu R2 medzi Budčou a Zvolenom vo štvrtok o ôsmej hodine ráno úplne uzatvorili.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 385
Celková čítanosť: 564192x
Priemerná čítanosť článkov: 1465x

Autor blogu

Kategórie