Založ si blog

Medovníčky. . .

Medovníčky, či perníčky patria k Vianociam spolu s vôňou samotného medu či škorice…
Medovníčky sú sladké pečivo, ktoré sa pôvodne pieklo z jemnej ražnej múky a prevareného medu. Do perníčkov sa pridával aj cukor, koreniny a „surový med“.
Medové pečivo má veľmi dlhú históriu. Objavuje sa už v Egyptskej histórii, tam sa medové koláčiky piekli napríklad s ďatlami.
Medové pečivo sa vyrábalo aj v starom Ríme, traduje sa že jeho výroba sa preniesla do našich končín práve odtiaľ.
Veľkú obľubu malo aj u starých Slovanov, ktorí medové pečivo považovali za pokrm bohov a preto ho prinášali bohom ako obetné dary.
Staré národy mali med vo veľkej úcte.
Novodobá história pečenia perníkov a medovníkov na našom území siaha už do štrnásteho storočia. Vtedy postupne vznikali medovnikárske cechy vo všetkých významnejších mestách.
Medovníky sa vyrábali v krásnych drevených vyrezávaných formách, ktoré sú samé osebe nádhernými rezbárskymi dielami.
Cesto sa natláčalo do týchto foriem a bola to veľmi fyzicky náročná práca, preto ju robili väčšinou muži.
Priemyselnou revolúciou a pridávaním cukru, alebo cukrového sirupu do cesta sa výroba zjednodušila, takisto aj používaním kovových vykrajovacích foriem, ktoré nahradili drevené. Každý sa už stretol s veľkými medovníkovými srdiečkami, koníkmi, bábikami.
Dnešné vianočné medovníčky si ženy vyrábajú samé a každá má svoj osvedčený recept.
Niektoré ich zdobia cukrovou polevou, ktorej výroba je taká malá alchýmia, pretože sa ňou musí dobre kresliť a musí na medovníčku dobre držať. Nesmie byť ani príliš hustá, ale ani riedka a touto polevou vytvárajú malé umelecké dielka, ktorými robia radosť mnohým ľuďom.
Krásne vyzerajú na vianočnom stromčeku spolu so slamenými ozdôbkami.
Medovníky bez medu, by neboli medovníkmi a my by sme si mali uvedomiť aký je med vzácny a liečivý. Vďaka nemu máme na sviatočných stoloch takú dobrotu akou medovníčky sú.
A hlavne by sme mali byť vďační tým ľuďom, ktorí sa venujú včelárstvu. Len oni sami vedia vedia, čo všetko včelár musí vedieť a koľko času obetuje včielkam…
A mali by sme si uvedomiť, aké vzácne sú samotné včielky. Bez nich život na Zemi zanikne…

Listy Majstrovi. . . O ľudskosti.

17.10.2018

Majster Konfucius, často čítam Vaše vzácne myšlienky, aj keď sú staré 2500 rokov. Je v nich všetko to, čo ľudia potrebujú vedieť, aby boli a ostali ľuďmi a dokázali zachovať ľudský viac »

Svetlé zajtrajšky. . .

15.10.2018

Často som sa stretávam s posmešnou kritikou minulého režimu, ktorý budoval svetlé zajtrajšky, bol zaostalý, skostnatelý, neslobodný a nedemokratický a všetko, čo sa za 40 rokov urobilo, bolo viac »

Strach zo života. . .

11.10.2018

Vždy, keď mám chvíľku voľna, pozorujem nevšedno - všednú krásu, ktorá nás obklopuje. Cestou v autobuse som sledovala každoročnú jesennú nádheru. Slnko zametalo posledné zbytky hmly a viac »

Taiwan vlak vykoľajenie mŕtvi ranení

Pri vykoľajení sa rýchlika na Taiwane zomrelo 17 ľudí

21.10.2018 15:18

101 cestujúcich sa zranilo.

Horst Seehofer

Seehofer po neúspechu v Bavorsku pripustil odchod z čela CSU

21.10.2018 15:08

Nemecký minister vnútra je pripravený znášať kritiku.

robert fico

Podľa Sulíka vražda Kuciaka ukázala dve veci. Fico: Na predčasné voľby dôvod nie je

21.10.2018 14:45

Vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa darí úspešne vyšetrovať len vďaka pomoci zahraničia, myslí si šéf SaS.

Libra, Británia

Britské firmy sa pripravujú na tvrdý brexit

21.10.2018 14:36

Väčšina britských firiem sa pripravuje na tzv. tvrdý brexit pre prípad, že do decembra sa nevyjasní, akým spôsobom Británia opustí Európsku úniu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 691
Celková čítanosť: 1262686x
Priemerná čítanosť článkov: 1827x

Autor blogu

Kategórie