Založ si blog

Zabudli sme na Človeka. ..

Posledné dva dni cítim únavu. Takú tú podivnú, ktorá ma vždy prinúti intenzívnejšie premýšľať o zmysle bytia Človeka.
O zmysle vlastného bytia ľudia málokedy premýšľajú, pretože ich myseľ zamestnávajú mnohé iné myšlienky. A tým myšlienkam dávajú väčší priestor ako sebe samému. Často síce myslia na seba, ale nemyslia na Človeka v sebe.
Zabudli sme na Človeka. Na Človeka, ktorý je v nás, v našom srdci, v našej duši.
Často premýšľam, ako je možné, že sme do vlastných životov dobrovoľne vpustili ten neuveriteľný balast, ktorý oberá ľudí o radosť zo života. Vpustili sme si do nich napríklad politiku, šírenú médiami tak, že sa ľuďom zaryla pod kožu spôsobom, že mnohí podľahli klamstvu, aká je pre ich život nevyhnutná a kvôli nej zabúdajú na podstatné veci.
Premýšľam o tom, aké je jednoduché vďaka klamstvám manipulovať ľuďmi. Aké je jednoduché šíriť nevraživosť a nenávisť, vyvolávať hádky a rozbroje, ničiť vzťahy, rozdeľovať rodiny, priateľstvá, kamarátstva.
Premýšľam o tom aké je jednoduché lžami a polopravdami vyvolávať v ľuďoch nepokoj, strach, obavy, ale aj hnev a zlosť. Sledujeme médiá, čítame a počúvame správy a hádame sa, nadávame, hneváme sa. A prečo?
Pretože sme zabudli na Človeka v nás. Na Človeka, ktorý potrebuje k tomu, aby sa vyvíjal a rástol spoznať hodnoty akými sú láska, ľudskosť, spravodlivosť, čestnosť. Potrebuje hľadať múdrosť a poznanie, aby dokázal byť skutočným Človekom, ktorý dokáže prevziať zodpovednosť za svoj život a konanie.
Byť Človekom nie je jednoduché.
Byť Človekom znamená učiť sa celý život žiť. Učiť sa ľudskosti, napriek bolestivým pádom a utrpeniu. Byť Človekom znamená vedieť, čo je to Láska a aký má význam.
Byť Človekom znamená túžiť po poznaní a pochopení vlastného bytia, vedieť oddeliť balast od podstaty života.
Byť Človekom znamená pochopiť význam Dobra a podstatu Zla.
Byť Človekom znamená skutočne žiť…

S úctou Devana…

Článok bol pôvodne zverejnený na slovanskenoviny.sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Ruské školstvo / vzdelávanie / Rusko /

V Novosibirsku končí škola, ktorej vedenie bolo proti vojne na Ukrajine

04.05.2024 09:32

Novokolledž bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu.

raketa ATACMS raketomet M270 MLRS

ONLINE: Kyjev útočil strelami ATACMS na Krym, tvrdí Moskva. Zbrane z USA už prúdia na Ukrajinu

04.05.2024 07:10, aktualizované: 09:32

Môže trvať týždne až niekoľko mesiacov, kým na Ukrajinu dorazí značný počet západných zbraní a vybavenia a dostanú sa až na front.

special podcast pocuvajte Pravdu novy jzbt6t / Počúvajte Pravdu /

Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

04.05.2024 06:05

Európska únia sa môže a má kritizovať. U nás však kritika dosahuje absurdné rozmery.

Peter Pellegrini, Andrej Danko

Nebude to boj, ale permanentné napätie. Hlas a SNS sú znova na nože: Fico je ticho, aby koalícia prežila

04.05.2024 06:00

Hlasovanie o Fonde na podporu umenia tretíkrát presunuli. Dôvodom sú spory medzi SNS a Hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5503368x
Priemerná čítanosť článkov: 3945x

Autor blogu