Založ si blog

Je súčasná civilizácia vyspelejšia ako „primitívne kmene a národy“?

O tejto otázke premýšľam veľmi dlho.
Premýšľam najmä o tom, ako je možné, že civilizácia, ktorá sa hrdí vedomosťami, kultúrou a technickými a technologickými výdobytkami, devastuje vlastnú planétu ako hlúpy a nenásytný parazit, ktorý si neuvedomuje, že postupne zabíja hostiteľa a pomaly hynie aj on sám.
Po záchvatoch ekologickej a klimatickej hystérie, ktorú nám médiá servírujú aj so samozvanými spasiteľmi sveta a planéty, vidíme, že táto civilizácia je oveľa primitívnejšia, ako sú národy a kmene, ktoré ona sama považuje za necivilizované a preto primitívne a hlúpe.
Ale čo je skutočná múdrosť a civilizovanosť?
Moderní ľudia sa správajú nadradene voči tým, ktorých považujú za menejcenných.
Pozerajú na nich, ako na nejaké exotické zvieratá a čudujú sa, ako môžu vôbec žiť a prežiť.
Pozastavujú sa nad ich sexuálnymi rituálmi, duchovnom svete, ktorému veria, na tom ako sa obliekajú a ozdobujú.
Ale sú títo ľudia menejcenní ako tí, ktorí si hovoria civilizovaní a múdri?
Áno, pre súčasnú spoločnosť sú čudnými a zaostalými.
Ale môže si to dovoliť tvrdiť civilizácia, ktorá napríklad zo spomínaného sexu urobila zdroj zábavy a obchodu, spôsob vydierania a násilia, dokonca zločinu proti ľudskosti a vojnový zločin?
Môže si to myslieť civilizácia, ktorá odhodila vlastné duchovno a hodnoty? Nie nemyslím tým náboženstvá, ale spojitosť seba samého s prírodou, s vlastnou dušou a svedomím a prirodzenými morálnymi hodnotami a obyčajnými etickými princípmi, ktoré sa netýkajú len človeka samotného, ale aj sveta okolo neho.
Môže si to myslieť civilizácia, ktorá vďaka rôznym módnym trendom vyrába z ľudí monštrá a popiera ľudskú prirodzenosť a krásu, ale v súčasnosti sa snaží úplne zmeniť archetypálny význam rodiny a najmä úloh žien a mužov v spoločnosti?
Rozdiely medzi súčasnou civilizáciou a tzv. primitívnymi kmeňmi a národy sú skutočne obrovské.
A ten najdôležitejší je v tom, že kým primitívne kmene a národy, napriek tomu, že nedisponovali a nedisponujú technickými a technologickými zázrakmi, vďaka tomu, čo súčasná civilizácia považuje za primitívny život a spôsoby, dokázali a dokážu prežiť.
Súčasná moderná civilizácia a najmä tá západná, sa stáročia budovala na koristníckom a deštrukčnom základe. Podmaňovala si krutým a násilným spôsobom tých, ktorých považovala za menejcenných a vďaka vlastnej nenásytnosti a chamtivosti sa dostala na vysoký stupeň sebazničenia.
Vybudovala si zložitý a nákladný systém ovládania ľudí, ktorý svojím charakterom pripomína náboženstvo. Veď čo iné sa dá povedať o mocenských organizáciách, ako sú samotné vlády a rôzne svetové inštitúcie?
Riadia ich ľudia úplne odtrhnutí od reality života. Preto títo ľudia nie sú schopní pochopiť význam a hodnotu života ako takého. Vnucujú ľuďom taký spôsob života, aby ich mohli úplne ovládať.
Technické a technologické vymoženosti a zázraky slúžia v prvom rade na to, aby ľudí ovládli a úplne ich odtrhli od skutočného významu života.
Stačí si predstaviť, ak by prišla nejaká prírodná katastrofa, ktorá by vyradila z činnosti moderné technológie.
Čo by stalo?
Pre ľudí, ktorí sú nimi úplne ovládnutí, by nastala apokalypsa. Pretože obrovské množstvo ľudí, bez týchto vecí nevie žiť a ani prežiť.
Takže napriek tomu, že aj keď je súčasná západná civilizácia presvedčená o svojej výnimočnosti a múdrosti, je primitívnejšia a zraniteľnejšia ako sú tí, ktorými pohŕda.
Dôvodom je aj to, že sa snaží meniť svet a planétu na svoj obraz a odmieta prijať prírodné zákonitosti. Namiesto toho, aby sa dokázala zžiť s prostredím v ktorom žije, tak planétu a prírodu drancuje a bezohľadne nivočí. Vo vidine krátkodobého bohatstva oberá o budúcnosť budúce generácie.
Aj keď sa v súčasnosti veľa hovorí o ekológii a záchrane planéty, súčasná moderná civilizácia nevie a nedokáže prežiť a ani zachrániť Zem.
Prečo?
Pretože sa už nedokáže zbaviť spôsobu života, ktorý jej nadiktovala „elita“, vedúca ľudstvo k zániku.
Čas sa jej kráti a neuvedomuje si jeho vzácnosť a hlavne to, že má poslednú šancu naučiť sa prežiť od tých, ktorých pokladá za primitívnych a zaostalých.
Žiaľ, ani ich už veľa neostalo. Ale ak nastane zničenie života na Zemi, sú jediní, ktorí majú reálnu šancu zachrániť sa.

P.S. Vďaka milý NavajaMM, za inšpiráciu k napísaniu článku a za nové vedomosti.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5503195x
Priemerná čítanosť článkov: 3945x

Autor blogu