Založ si blog

Fica nemusím, ale. . .

Fica nemusím, ako sa slangovo hovorí. Nesúhlasím s mnohým, čo vykonal, ale…
Štvavá mediálna kampaň voči R. Ficovi, ktorá v posledných mesiacoch presiahla hranicu únosnosti a elementárnej slušnosti, núti zamyslieť sa nad tým, čo je v skutočnosti za tým všetkým.
Verím, že je za tým sklamanie opozičných strán, ktoré sa už videli ako zostavujú vládu a jej predstavitelia robia všetko pre to, aby zdehonestovali všetko to, čo terajšia vláda robí.
Nedávno som pri zberaní podkladov na nové články našla zopár zaujímavých informácií, na ktoré sa v spleti udalostí posledných mesiacov, zabudlo.
Dňa 25.1. 2017 portál Aktuality.sk priniesol krátky článoček o tom, že premiér Fico chcel dať na ústavnom súde prešetriť, či sú privatizačné zmluvy distribučných spoločností – Západoslovenskej energetiky, Stredoslovenskej energetiky a Východoslovenskej energetiky, v súlade so zákonom, pretože štát, aj napriek tomu že vlastnil 51% akcií týchto spoločností, nemal žiadne rozhodovacie právomoci v týchto spoločnostiach.
V ten istý deň, bývalý minister financií I. Mikloš poskytol rozhovor pre denník SME, v ktorom uviedol, že spomínané spoločnosti boli takto privatizované zámerne, aby v týchto firmách mali rozhodujúce práva renomované zahraničné firmy, ktoré mali zastaviť korupciu a politický klientelizmus.
O tom, či to premiér Fico urobil, som informácie nenašla. Ale médiá prinášali celé mesiace „zaručené informácie“, plné fráz “možno, údajne, vraj“, o rôznych škandáloch týkajúcich sa R. Fica. Ešte aj tá nešťastná „Gorila“ sa nakoniec po mediálnej kampani zmenila na „Ficokolu“.
Mohli sme čítať správy, plné obvinení bez dôkazov a mediálnych rozsudkov bez súdu, ohľadom jeho spojenia s mafiou, či dokonca s vraždou novinára Kuciaka a jeho priateľky.
Nenávisť, ktorá je denne propagovaná médiami, priniesla výsledky. Začínam sa obávať, že R. Fica nakoniec obvinia aj z toho, že Zem je guľatá, ak sa to niekomu nebude páčiť a bude chcieť kockatú, alebo aj z búrky, ktorá sa vyskytne niekde pri Hornej Planej, len preto, že mnohí naši občania stratili súdnosť a páči sa im verejné lynčovanie „obetného baránka“.
Na prípade R. Fica vidieť, ako funguje novodobý režim. Odmietanie zodpovednosti za vykonané skutky a jej prenášanie na iných a následné hľadanie vinníka za vlastné zlyhania, patrí k politickému folklóru dneška.
Aké je jednoduché, ukazovať prstom len na jedného človeka a podieľať sa na jeho verejnom lynčovaní a zbavovať sa tak vlastnej zodpovednosti. Mnohí tí, ktorí takto konajú, zabúdajú na jedno. A to, že nič netrvá večne a sami sa môžu stať presne takým istými obetnými baránkami, akých umelo vytvárajú oni samotní, hádzaním vlastnej špiny na iných.
Hovorí sa, že keď nejde o život, nejde o nič.
Na Slovensku však začalo platiť: „Keď ide o peniaze, ide o všetko.“ Dokonca aj o holý život.
Nastal čas, kedy je potrebné začať hovoriť o skutočnej slušnosti, ale najmä o dodržiavaní ľudských práv a zákonov.

Zdroje:
https://www.aktuality.sk/clanok/409754/fico-chce-znovu-otvarat-privatizacie-spred-15-rokov/
https://ekonomika.sme.sk/c/20442737/miklos-na-co-sa-fico-stazuje-ked-pustil-do-energetickych-podnikov-slovenskych-a-ceskych-oligarchov.html
https://focus.hnonline.sk/ekonomika/clanok/1741017-ako-vyzera-energetika-na-slovensku
https://focus.hnonline.sk/ekonomika/clanok/1741018-kto-su-vlastnici-distribucnych-spolocnosti

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5498096x
Priemerná čítanosť článkov: 3941x

Autor blogu