Založ si blog

Zrúcaniny kapitalizmu. . .

Na Slovensku máme množstvo pamiatok na minulé časy. Na niektorých, ktoré sú staré niekoľko storočí, sa podpísal čas a sú z nich už len zrúcaniny.
Omnoho viac však máme na Slovensku „zrúcanín kapitalizmu“, ktoré sú staré najviac pár desiatok rokov. Kedysi boli tie budovy a objekty pýchou socializmu a dnes sú z nich len ruiny.
Prečo je to tak?
To by mali vysvetliť najmä tí, ktorí doteraz tvrdia, že štát je „zlý vlastník“ a socialistické hospodárstvo bolo zlé a neefektívne.
Pred pár dňami som videla v jednej zo súkromných televízií reportáž, o požiari v areáli bývalých Mlynov a pekární v Košiciach. Založil ho úmyselne 14 ročný chlapec, ktorý svoje podpaľačstvo natočil na mobil a zverejnil na soc. Sieťach.
V reportáži zaznela informácia, že Mlyny a pekárne v Košiciach boli pýchou socialistického hospodárstva a boli najväčšie v Strednej Európe. Po privatizácii v 90-tych rokoch minulého storočia začali chátrať a ostali z nich už len ruiny, v ktorých vyčíňajú bandy zlodejov železného kovu a výtržníci, ktorí tam úmyselne zakladajú požiare, ktorých len vlani bolo 17.
Na objekt a to, čo z neho ostalo, bol veľmi smutný pohľad. Tak, ako je smutný pohľad na mnohé iné „zrúcaniny kapitalizmu“, ktoré chátrajú práve kvôli privatizácii a následnému vytunelovaniu týchto podnikov. Veľmi známou je zrúcanina Bavlnárskych závodov V.I. Lenina -Texikomu v Ružomberku, ktorú poznajú všetci, ktorí tam žijú, alebo prechádzajú Ružomberkom. Závod, ktorý dával prácu tisíckam ľudí, je v dezolátnom stave.
Koľko takých zrúcanín fabrík a závodov je po celom Slovensku? Bolo by zaujímavé spočítať to.
Za „zrúcaninu kapitalizmu“ možno považovať aj schátraný skelet nemocnice Rázsochy, ktorá za začala stavať v polovici 80-tych rokov minulého storočia, počas minulého režimu a doteraz nebola dokončená a stavba, v ktorej bolo preinvestovaných cca v prepočte 65 miliónov eur, má byť zbúraná.
Zrúcaninami kapitalizmu by sa dali nazvať napríklad aj cesty, ktoré boli vystavané počas socializmu a teraz len chátrajú, pretože „zlý vlastník“ nemá peniaze na opravu.
Takisto aj nemocnice, školy, poľnohospodárske družstvá a mnohé budovy, ktoré boli postavené v socializme.
Po nástupe slobody a demokracie začala na Slovensku výstavba úplne odlišných objektov. Už sa nestavajú podniky, ale len montážne haly na úrodnej pôde. Nestavajú sa byty, školy a nemocnice, ale stavajú sa monštruózne nákupné centrá, ktoré hyzdia mestá, zaberajú miesto práve pre výstavbu bytov, alebo mestskú zeleň.
O úrovni súčasného režimu, veľmi veľa hovorí aj návšteva nášho premiéra v USA, kde náš premiér, oduševnene hovoril prezidentovi Trumpovi o zvýšení výdavkov na zbrojenie do NATO a dve percentá HDP má vraj SR dosiahnuť už v roku 2022.
Nuž možno pri takejto štedrosti štátu, sa ujde aj na opravu cesty v Turčeku, ktorá je v havarijnom stave už od minulého roku. Alebo aj nie.
Kapitalizmus má iné priority, aké mal socializmus. Len tých zrúcaním a ruín akosi pribúda…

P.S. Vďaka Peter, za inšpiráciu k napísaniu článku.

Zdroje:
http://videoarchiv.markiza.sk/video/televizne-noviny/epizoda/20973-televizne-noviny
https://sk.wikipedia.org/wiki/Texicom
https://sk.wikipedia.org/wiki/Nemocnica_R%C3%A1zsochy
https://www.ta3.com/clanok/1154178/historicka-navsteva-v-bielom-dome-nasho-premiera-prijal-trump.html
https://www.ta3.com/clanok/1154175/ceste-v-turceku-hrozi-zosuv-ludia-ju-na-protest-zablokovali.html

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

SND, Slovenské národné divadlo

Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

30.04.2024 18:40

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5498658x
Priemerná čítanosť článkov: 3942x

Autor blogu