Založ si blog

Kauza „poľské mäso“ z iného uhla pohľadu. . .

Dnes som si prečítala správu o tom, že ministerka Matečná vyzýva obchodné reťazce, aby nepredávali tzv. “poľské mäso“. O afére s nekvalitným hovädzím mäsom z Poľska informujú médiá takmer denne.
Počúvame a čítame vyjadrenia našich kompetentných k tejto téme, ale osobne mám pocit, že táto kauza má viacero uhlov pohľadu.
Pred pár týždňami jedna z televízií odvysielala reportáž o tom, že na Slovensku je stále menej bitúnkov a len jedna kafiléria, ktorá je oprávnená likvidovať biologický odpad z chorých a uhynutých zvierat a to v Mojšovej Lúčke pri Žiline. Navyše si slovenskí chovatelia, na rozdiel od krajín EÚ musia sami hradiť náklady za likvidáciu chorého a uhynutého dobytka.
V reportáži zaznelo, že práve toto je jedným z dôvodov, keď sa chovatelia snažia zbaviť chorého dobytka pokútnym spôsobom a je možné, že práve tento končí na bitúnkoch v Poľsku.
Ďalším problémom je ten, že sa nehovorí o tom, ako sa nekvalitné a podradné mäso v skutočnosti dostáva na Slovensko.
Ak by nebol dopyt po lacnom hovädzom mäse, ktoré sa dá výhodne nakúpiť a následne predať a veľmi dobre na ňom zarobiť, tak by nebola ani ponuka tohto mäsa.
Takže, kto je v skutočnosti zodpovedný za dovoz takéhoto mäsa? Alebo sú obchodníci privilegovanou kastou, o ktorej sa toho veľa neinformuje?
Čo je tiež zaujímavé, popri škandále s „poľským mäsom“, pomaly utícha iný. Ten s nekvalitnými potravinami druhej triedy, určenými na náš trh z inej časti Európy.
Dalo by sa povedať slovami klasika: „Je niečo zhnité v štáte Slovenskom“…
Ale, nie je to len „poľské mäso“. A je to vôbec „poľské mäso“?

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

NATO aj EÚ ostro odsúdili kyberútoky na Česko a Nemecko. Rusko ponesie následky, vyhlásila Baerbocková

03.05.2024 14:00

EÚ je odhodlaná využiť celú škálu opatrení, aby odvrátila, odstrašila a odpovedala na ruské nekalé správanie v kyberpriestore," uviedol Borrell.

Kolumbíjska univerzita

Nepokoje na amerických univerzitách: Polícia zatkla už vyše 2000 protiizraelských aktivistov

03.05.2024 13:35

Vlnu študentského aktivizmu začal incident, keď vedenie Kolumbijskej univerzity v New Yorku poslalo políciu na študentov, ktorí sa utáborili uprostred jej kampusu.

Zuzana Čaputová

Čaputová: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

03.05.2024 13:27

"Tam, kde je ohrozená sloboda tlače, je ohrozená aj demokracia," uviedla prezidentka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5502655x
Priemerná čítanosť článkov: 3945x

Autor blogu