Založ si blog

Zbabelosť či odvaha?

 

Ilustračný obrázok: Pixabay

V živote človeka bývajú chvíle, keď sa musí rozhodnúť ako ďalej žiť, pracovať, tvoriť, alebo ako pokračovať vo vzťahoch.

A v takých chvíľach človek často premýšľa o mnohých riešeniach svojich problémov.

Prvým krokom je priznať si, že mám problém a zistiť a pochopiť čo jeho základom. Najhorším riešením, je zatvárať oči pred ním a tváriť sa, že keď problém nevidím, alebo nechcem vidieť, tak neexistuje. Takýto prístup sa dá označiť ako zbabelosť, ktorá napokon prinesie ešte viac problémov.

Rovnako zlý prístup je ten, keď človek bez premýšľania, unáhlene a neuvážene urobí niečo, čo napácha viac škody ako úžitku.

Často sa stáva, že jedným z riešení problému, je zastaviť sa a urobiť pomyselný krok späť, vrátiť sa, aby človek mohol urobiť nový krok dopredu, pokračovať a napredovať. A práve krok späť mnohí považujú za zbabelosť.

Ale čo je zbabelé na tom, keď človek rozumne uvažuje, je opatrný vo svojich rozhodnutiach a koná prezieravo? Pretože na to, aby človek dokázal porozumieť sebe samému, spoznal vlastné schopnosti a možnosti, potrebuje veľa osobnej odvahy.

Nie, nie je zbabelosťou rozhodnúť sa ukončiť zlé a nefunkčné vzťahy, či prácu a odísť. Rovnako ako nie je zbabelosťou priznať si vlastné pochybenia a zlyhania a snažiť sa ich napraviť.

Až vtedy človek dokáže skutočne ísť ďalej a napredovať.

 

Devana

Slnovratovo 17. január 2024

 

Zamyslenie bolo zverejnené na:  Belobog.sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5495938x
Priemerná čítanosť článkov: 3940x

Autor blogu