Založ si blog

Nie je nič horšie ako nevedomosť…

 

Ilustračný obrázok: Dušan Lukášik

Občas sa stáva, že riešime zložité problémy a akosi stále nevieme nájsť to správne riešenie. Náhle však príde poznanie, že problém má jednoduché riešenie, ale my sme ho nevideli kvôli vlastnej nevedomosti. Keď si to však uvedomíme, problémy dokážeme vyriešiť veľmi rýchlo.

Oveľa horšia je však duchovná a duševná nevedomosť, ktorá z človeka vytvára ľahko manipulovateľný objekt. Človek sa veľmi jednoducho podriadi manipulácii rôzneho druhu a stráca vlastnú vôľu a  slobodu.

Stáva sa tak mentálnym otrokom, ktorý odmieta a následne stráca svoju ľudskosť, dôstojnosť, sebaúctu, bytie a v najhoršom prípade aj vlastný život.

Žiaľ, nevedomosť človeka  sa stala spoločenskou normou a nástrojom mocenských elít na udržanie si poslušnosti čo najväčšieho počtu ľudí.

Devana

Slnovratovo 7. september 2023

 

Zamyslenie bolo zverejnené na:

Belobog.sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

hufnica

Útoky trollov i hackerov, trestné oznámenia. Zbierka pre Ukrajinu napriek problémom pokračuje

17.06.2024 09:31

Jednému z iniciátorov zbierky 15. júna po opakovanom nahlasovaní natrvalo zablokovali účet na platforme X.

Migranti / Hraničný priechod /

Z Mexika do USA sa nelegálne pokúšalo dostať 1,4 milióna ľudí

17.06.2024 09:04

Podľa inštitútu bolo medzi utečencami a migrantmi aj približne 3000 maloletých bez sprievodu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini ako vrchný veliteľ ozbrojených síl: Vojakom nerozkáže, no môže vyhlásiť vojnu

17.06.2024 08:00

Peter Pellegrini sa od sobotňajšieho poludnia nestal len prezidentom Slovenska, ale aj vrchným veliteľom ozbrojených síl.

Peter Pellegrini, slávnostný obed, inaugurácia

Pellegrini bude iný prezident ako Čaputová. S čím prichádza a kam budú smerovať jeho prvé kroky?

17.06.2024 07:00

Kým prezidentka Čaputová niesla do paláca odkaz právneho štátu či témy spojené so životným prostredím, Pellegrini prináša témy mieru a upokojenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5543351x
Priemerná čítanosť článkov: 3974x

Autor blogu