Založ si blog

Zabudnite, už nežijete v socializme – zdravie je najvýnosnejší zdroj biznisu. ..

Nedávno som pozerala v televízii cestovateľský dokument, v ktorom bol spomínaný známy architekt z prvej polovice 20. storočia Adolf Loos, ktorý navrhoval napríklad aj  byt známeho plzenského lekára Josefa Vogla. Áno, to  čo sa z bytu  zachovalo, je architektonickým skvostom, ale aj ukážkou bohatstva.

Lekári v minulom storočí a nielen v ňom,  patrili k privilegovanej spoločenskej  vrstve. Už vtedy bolo zdravie biznisom a tí, ktorí mali bohatú klientelu  si mohli dovoliť  žiť v blahobyte. Lekári patrili k vyššej spoločenskej vrstve aj v socializme, práve preto, že sa starali o zdravie pracujúcich.

 

Ilustračné foto: Pixabay

 

V súčasnosti nenávidený socializmus, zaviedol bezplatnú starostlivosť pre všetky vrstvy obyvateľstva a to najmä pre väčšinu, ktorá si nemohla dovoliť luxus lekárskej starostlivosti, pretože v dobe kapitalizmu naň nemala prostriedky.  Pretože v dobe predvojnového kapitalizmu  platilo to, čo aj teraz: Chceš žiť? Zaplať!

A tento trend pokračoval aj vo vyspelom kapitalistickom  a demokratickom Západnom svete, ktorého kolóniou sme sa stali po Zamatovom prevrate. Obchodníci so zdravím pochopili, že v postsocialistických krajinách sa im aj v zdravotníckom biznise otvorila zlatá baňa v podobe  dôverčivých pacientov, ktorí si mysleli že ponovembrovým vládam a mnohým lekárom ide o ich zdravie.

O tom, že v tomto politicko-spoločenskom systéme sa zdravie  stalo výnosným biznisom píšem dlho. Mnohí dôverčiví pacienti v snahe vyzdravieť užívajú nadmerné množstvá liekov. Veria, že práve tie im zabezpečia vytúžené zdravie. V mnohých prípadoch lieky pomôžu, ale pri nezdravom spôsobe života, ktorý zapríčiňuje mnoho ochorení, nie sú zázrakom v ktorý veria. Dostávajú sa tak do kolotoča závislostí od liekov, na ktorých zarábajú najmä nadnárodné farmaceutické koncerny.  Zabudli, že už dávno neplatí to, na čo boli mnohí zvyknutí z čias socializmu, že zdravotníctvo ľudí liečilo tak, aby sa zdraví a bez liekov mohli vrátiť naspäť do pracovného  procesu. Toto už dávno neplatí. Mnohí sa určite stretli s tým, že do plnej čakárne vošiel reprezentatívne oblečený mladý človek s aktovkou, teraz s počítačom, prednostne vošiel do ordinácie a pacienti museli čakať. Bolo jedno či čakajú na vyšetrenie s malými deťmi, alebo tehotné ženy, či starí ľudia. Biznis mal prednosť.  O tom, že zdravie je skutočne výnosným obchodným artiklom svedčí aj to, že po Zamatovom prevrate sa na Slovensku podnikajú mnohé firmy, ktoré ponúkajú ľuďom „zázračné prírodné lieky“, často za niekoľkonásobné nadhodnotené ceny a zúfalí ľudia platia…

To, čo sa však deje práve v tejto dobe, keď o zdraví a liečbe rozhodujú politici je vrcholom cynizmu chamtivosti vládnej moci a farmaceutických firiem.

Koľko lekárov sa vzoprelo štátnej moci, ktorá podľa Juraja Mesíka zakázala obvodným lekárom  pomocou ministerstva zdravotníctva liečiť pacientov s covidom lacnými a dostupnými liekmi a pacientov skutočne liečili?

Prečo vládna moc presadzuje liečbu drahým, ale neúčinným liekom a vakcináciu, ktorá ako sa ukazuje nie je efektívna a nezabraňuje nákaze a prenosu covidu?

Prečo EÚ objednala obrovské množstvo drahých  vakcín, ktoré zodpovedajú asi 5 vakcínam  na jednu dospelú osobu v únii a nepropaguje lacné spôsoby liečby a prevenciu?

Ako je možné, že  sa v našom štáte  vyhadzujú  horibilné sumy zo štátnych  financií  na reklamné kampane farmaceutických firiem, neefektívnu liečbu a teraz dokonca na pofidérnu lotériu so zdravím a životmi občanov tohto štátu?

Ako je možné, že nedostatok lekárov a sestier, ktorí majú  na Slovensku „nízke platy“ a odchádzajú kvôli tomu za lepším zárobkom do zahraničia, chce minister zdravotníctva riešiť tzv. „optimalizáciou nemocníc“?

Prečo?

Preto, že zdravie je skutočne v súčasnosti najvýnosnejším biznisom.

Preto mnoho mladých ľudí ide študovať medicínu, nie preto, aby liečili ľudí, ale kvôli peniazom a preto po štúdiu aj odchádzajú do zahraničia.

Preto sa môže Igor Matovič verejne tešiť z toho, koľko ľudí sa zapojilo do „očkovacej lotérie“.

Preto, lebo mnohí ešte stále nepochopili, že už dávno nežijú v socializme, ktorý skutočne zabezpečoval bezplatnú lekársku starostlivosť, na ktorú majú aj teraz právo, zakotvené v Ústave SR, ale z ktorej vláda a jej kumpáni urobili použitý toaletný papier.

Preto, lebo ľudia si neuvedomujú, akú skutočnú hodnotu má ich zdravie a životy a  sami  ich ako lacný tovar ponúkajú tým, ktorí na nich bezbreho zarábajú.

S úctou Devana

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5542803x
Priemerná čítanosť článkov: 3973x

Autor blogu