Založ si blog

Podávaná ruka. . .

Mnohí ľudia počas svojho života musia prežiť toľko utrpenia a bolesti, že iní by to nedokázali uniesť. A vtedy si kladiem otázky: Prečo je to tak? Prečo sa také zlé veci dejú dobrým ľuďom?

Kedysi som často počúvala, že utrpenie na človeka zosiela Boh, aj preto, aby ho potrestal a v takých chvíľach  som premýšľala,  aký  je  to bol Boh, ktorý sa vyžíva v ľudskom utrpení?  Morálny netvor a sadista?

 

Foto: Pixabay

 

 

Ľudia sa  snažia pochopiť príčinu, prečo trpia. Áno, mnohí hľadajú  práve duchovnú príčinu všetkého zlého čo ich postihne. A skutočne, ľudské utrpenie a bolesť, ktoré musíme prežiť vo svojich životoch majú aj duchovný rozmer. Takýmto spôsobom  však dokážeme precítiť význam vlastného bytia. Dokážeme pochopiť hĺbku smútku a bolesti, ale aj  veľkosť a krásu radosti a pokoja. Dokážeme pochopiť podstatu lásky a ľudskosti a podať ruku aj vtedy, keď vieme, že nám do nej znova a znova napokon napľujú.

Táto doba, a to, čo sa okolo nás teraz deje, ukazuje rôzne tváre ľudského utrpenia.

Veľa ľudí bolo hrubým spôsobom okradnutých o ich  vlastnú ľudskú dôstojnosť. Rozdeliť rodiny, uvrhnúť starých a chorých ľudí do nútenej samoty a obrať ich o nádej a posledné kúsočky šťastia a pokoja, dokáže len morálny netvor.  Nechať bezcitne zomierať ľudí bez toho, aby cítili aspoň iba pohladenie milovaných a týrať ich najbližších neistotou, dokáže len sadista.

A práve táto špina spoločnosti a bezohľadné bezprávie páchané na nevinných ľuďoch,  začalo otvárať mnohým z nás  nielen oči, ale aj srdcia a duše. Keď prežijeme vlastnú bolesť, či už fyzickú, ale aj duševnú, keď vidíme zomierať tých najbezbrannejších, keď vidíme beznádej, pochopíme vzácnosť podávanej ruky v pravej chvíli. Mali by sme ju vždy  podávať nezištne, ale s vďakou prijať.

Podávaná ruka nie je samozrejmosť. Je veľkou vzácnosťou. Žiaľ, mnohí  ľudia radi a často zneužívajú ľudskosť, súcit, empatiu a lásku v podobe podávanej ruky. A často sa stáva, že človeku, ktorý im pomohol v ťažkých chvíľach a stál pri nich, dokážu bezohľadne ublížiť. Také správanie sa, ľudské utrpenie zbytočne znásobuje a prehlbuje.

Podávaná ruka nie je samozrejmosť. Je prejavom obyčajnej lásky človeka k človeku, úcty a ľudskosti. Ľudskosti, ktorá zachraňuje nielen druhých, ale najmä nás samotných z pekla Zla, ktoré vytvorili na Zemi samotní ľudia.

 

S úctou Devana

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5493795x
Priemerná čítanosť článkov: 3938x

Autor blogu