Založ si blog

Korene života. . .

V týchto zvláštnych dňoch premýšľam o tom, ako ľudia vnímajú vlastný život a ako si ho cenia.
Doba hyperkonzumu a mediálnej nadvlády veľmi ovplyvnila hodnotu ľudského života, až do takej miery, že mnohí ľudia si svoj vlastný život cenia menej ako materiálne hodnoty, ktoré ich obklopujú.
Sú hnaní túžbou mať stále viac a viac a v čo najkratšej dobe a keď získajú to čo chceli a po čom túžili, tak to pre nich stráca hodnotu a upriamia sa nové veci a podnety. Média pomocou reklám a propagandy podprahovo ľuďom vnucujú to, „bez čoho sa nezaobídu a čo musia mať“, aby boli úspešní a rešpektovaní. A tak si ľudia samotní vytvorili podivný svet, v ktorom sa im zdá, že čas plynie akosi rýchlejšie, pretože trávia veľmi veľa času prácou a zamestnaním a zarábaním peňazí, aby si mohli kúpiť a zaobstarať to, čo im zabezpečí určitý stupeň sociálneho statusu, ale aj spoločenskej úrovne.
Hyperkonzum podporovaný mediálnou propagandou vytvoril zvláštne spoločenské normy. A ľudia, ktorí ich nespĺňajú sa dostávajú na okraj spoločnosti. Vytvárajú masu chudobných ľudí, ktorí si napriek tvrdej práci nemôžu dovoliť to, čo tí ostatní. Riešia to nakupovaním a hromadením množstva lacných vecí.
V takomto svete konzumu, či zábavy a tvrdej práce sa postupne vytráca duchovná podstata života. Nie, nemyslím tým náboženskú príslušnosť a dokonca ani náboženský folklór, ktorý si mnohí mýlia s vierou, ale dušu človeka a jeho intelektuálny a duchovný rast.
Prirovnala by som život k stromu.
Ten tiež vyrastá z malého semienka a postupne silnie a dospieva ako my ľudia. A k tomu, aby vyrástol do výšky, dospelosti a krásy potrebuje zdravé a pevné korene. Tie stromy, ktoré majú slabý koreňový systém, nikdy nevyrastú tak, ako by mohli a ak aj dokážu vyrásť, tak prvá vážnejšia prírodná nástraha ich dokáže zničiť, vyvrátiť, zlomiť.
Áno, aj s ľuďmi je to tak, aby sa z nich stali plnohodnotné bytosti potrebujú mať „silné korene“. Silné korene v podobe duchovnej sily a úrovne. Potrebujú korene zdravej výchovy v rodine k morálnym hodnotám ako sú čestné konanie, láska, úcta, spolupatričnosť, ale aj k etickým princípom, ako je úcta k životu, zodpovednosť, spoločné zdieľanie a dobro. Potrebujú silné korene vo forme lásky k národu a krajine, v ktorej žijú.
A o toto všetko ľudia v súčasnej dobe prichádzajú. Mnohí sú podmienkami konzumného spôsobu života prinútení úplne zabudnúť na podstatu a hodnotu vlastného života a prestávajú vychovávať vlastné deti. A mnohí sa snažia vyrásť „do veľkej výšky“, aj keď im chýbajú zdravé korene. A hoci sa im to podarí a majú pocit, že sú naozaj veľmi vysoko v hierarchii spoločnosti, sú v skutočnosti veľmi zraniteľní a často práve kvôli chýbajúcim koreňom padajú veľmi tvrdo dolu.
V súčasnosti sa veľmi často spomína v súvislosti s coronavírusom „veľký reset“ a aj keď je myslený v iných spoločensko-politických súvislostiach je zrejmé že, ľudstvo nutne potrebuje „reset“. Najmä ten duchovný. Bolo by potrebné zamyslieť sa, či je v terajšej situácii vôbec ešte možné pokúsiť sa vycúvať z tejto slepej uličky a v rámci resetu sa snažiť nájsť nádej a východiská z tohto bezcieľneho blúdenia životom väčšiny ľudstva na tejto planéte.
Článok bol pôvodne uverejnený na slovanskenoviny.sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471428x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu