Založ si blog

„Kto kradmou rukou siahne na tvoju slobodu“. ..

 

 

No zahyň, studom večným zahyň, podlá duša,
čo o slobodu dobrý ľud môj mi pokúša.
Lež večná meno toho nech ovenčí sláva,
kto seba v obeť svätú za svoj národ dáva.
A ty mor ho! — hoj mor ho! detvo môjho rodu,
kto kradmou rukou siahne na tvoju slobodu;
a čo i tam dušu dáš v tom boji divokom:
Mor ty len, a voľ nebyť, ako byť otrokom.

Samo Chalupka „Mor ho!

Tieto slová Sama Chalupku z básne „Mor ho!“, napísané pred viac ako stopäťdesiatimi rokmi, sú v súčasnosti rovnako aktuálne, ako v čase v jej vzniku. Dovolím si však napísať, že dnes sú ešte aktuálnejšie, pretože žijeme v novodobom sofistikovanom otroctve, o ktorom nám tvrdia, že je slobodou.
Áno, sloboda…
Ale je slobodou dlhové otroctvo, keď sa ľudia musia zadĺžiť len kvôli tomu, aby mohli niekde bývať, mať strechu nad hlavou?
Je slobodou, celý život podriaďovať zarábaniu peňazí a celé dni a hodiny pracovať, len aby ľudia mali ich dostatok na zaplatenie dlhov a na prežitie?
Je slobodou to, že kvôli prežitiu sú rozdelené celé rodiny a deti často vyrastajú bez otcov a posledné roky aj bez matiek?
Je slobodou to, že ľudia nemajú čas na svoje rodiny a seba samotných, na svoje samovzdelávanie sa a koníčky?
Je slobodou to, že média ľudí doslova kŕmia klamstvami a špinou, len aby ich mohli ovládať a ničiť ich pokoj, vyrábať z nich stádo, ktoré skonzumuje všetok ten balast, pseudokultúru, ktorú im podsúvajú a zabíjajú v nich zdravý úsudok a fantáziu?
Je slobodou to, že všetko má pevne stanovenú cenu, dokonca zdravie aj životy ľudí?
Je slobodou to, že ľudia už nesmú vyjadriť svoje názory a sú za ne prenasledovaní štátnou mocou a ich lokajmi?
Je slobodou tvrdá cenzúra?
Je slobodou to, že ľudia nesmú vyjadriť svoju lásku k národu, krajine,štátu, domovine a sú kvôli tomu označovaní za nacionalistov, extrémistov, či dokonca fašistov?
Je slobodou to, že sú hrubo prekrúcané dejiny a história štátu a národa?
Je slobodou to, že sú hrubo potláčané národné povedomie a duša národa a z dávnych dejín, ktoré sa uchovali v tradíciách sa umelo vytvára už len folklór, ktorý je v mnohých prípadoch skomercionalizovaný?
Je slobodou to, že za peniaze sa dá kúpiť všetko, ľudia, politické strany, moc v štáte?
Je slobodou to, že tí, ktorí sa dostali takýmto spôsobom k moci, porušujú nielen zákony štátu, ale najmä základné ľudské práva vydieraním a vyhrážaním sa?
Je normálne, že novodobí mocipáni zasahujú hrubým, arogantným a neospravedlniteľným spôsobom do najintímnejších sfér života ľudí a egoisticky a bezohľadne ich oberajú o ľudskú dôstojnosť?
Je slobodou to, že napriek slovám o slobode a demokracii, občania štátu nemajú možnosť žiadnym spôsobom žiadať od novodobých mocipánov zodpovednosť za ich konanie a nemajú možnosť ich napriek tomu, že ich slobodne a demokraticky zvolili, takým istým spôsobom odvolať, ak škodia štátu a jeho občanom?
Je slobodou, ak sú popierané práva na vyjadrenie vlastného názoru a nesúhlasu tým, čo táto slobodne zvolená skupina mocipánov koná a ľudia sú zastrašovaní vládnou mocou použitím vyhrážok v podobe otvoreného násilia páchaného na občanoch?
Je slobodou to, ak predstavitelia vládnej moci označujú občanov štátu za lúzu?
A čo je vlastne tá sloboda, kvôli ktorej pred viac ako tridsiatimi rokmi vyšli ľudia slobodne do ulíc a túžili po nej?
Nie, sloboda nie je nič z toho, čo sa nám celé roky snažia vnútiť pod pojmom označujúcim slovom „sloboda“.
Sloboda je to, že zajtra v deň boja za slobodu, budeme môcť slobodne a pokojne vyjadriť svoj názor a ak nám v tom novodobá moc zabráni násilím, bude to dôkazom toho, že kradmou rukou siahli bezočivo a bezohľadne na našu slobodu, nielen národnú, štátnu, ale aj osobnú slobodu a pre nich je sloboda totalitou a diktatúrou, ktorými sa snažia zotročiť občanov nášho štátu a náš národ.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470638x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu