Založ si blog

Prázdna špajza po vládnutí Smeru?

Áno, po voľbách sme sa veľa napočúvali, akú prázdnu špajzu zanechala vláda Róberta Fica a Petra Pellegriniho a aké drastické ekonomické reformy čakajú Slovensko a Slovákov, aby dokázali prežiť koronakrízu. A najlepšie sa predsa šetrí na tých najbiednejších a najchudobnejších, preto bolo najjednoduchšie siahnuť im na všetko, čo im ešte aspoň trochu dodávalo pocit, že nie sú úplne na odpis a to na sociálne istoty a benefity, ktoré títo ľudia mali.
A prečo to všetko?
Nuž, aby sme na vlastné oči videli a na vlastnej koži pocítili, aká je tá z námestí a protestov sľubovaná zmena a slušnosť, ktorá mala prísť po zvrhnutí vlády Smeru a konci Róberta Fica.
Ale o inom som chcela. O tej prázdnej špajze, ktorou sa súčasná vláda toľko oháňala na začiatku svojho vládnutia. Bola skutočne taká prázdna, alebo odkiaľ zobrala vláda sto miliónov na megalomanský projekt „dobrovoľného testovania“, na ktorý vydieraním vlastných občanov stratou práce, siahnutím na základné ľudské práva a pod hrozbou rôznych sankcií, prinútila ísť viac ako tri a pol milióna občanov tohto štátu?
V komentári Ronalda Ižipa z portálu Trend sú vyčíslené náklady na nájdenie jedného infikovaného človeka, na päť tisíc eur. Skutočne parádna suma. Tak kvôli tomuto bolo potrebné siahnuť dôchodcom na trináste dôchodky, zrušiť daňový bonus na vysokoškolákov, siahnuť na výšku minimálnej mzdy, zrušiť obedy zadarmo pre školopovinné deti, či dopravu zdarma? Kvôli naháňaniu jedného percenta infikovaných v pandémii, ktorá v skutočnosti pandémiu nie je?
Inou otázkou, ktorá ma zaujíma je, kedy táto vláda preplatí náklady spojené s testovaním samosprávam, ktorým podľa šéfa združenia ZMOS Branislava Trégera, neboli doteraz preplatené náklady spojené s prvou vlnou koronavírusu? Samosprávy mali predsa len asistovať armáde pri testovaní a to, čoho sme boli svedkami bolo opakom a teraz sa bránia druhému kolu testovania. Okrem iného samosprávy trápi aj výrazný pokles podielových daní z ktorých financujú svoj chod.
Takže čoho sme boli v skutočnosti svedkami?
Rozkladu právneho a zvrchovaného štátu a likvidácie jeho ekonomiky?
Štátu, ktorý siahol najbiednejším na posledné sociálne istoty. Chudobného štátu, v ktorom krachujú drobní podnikatelia a živnostníci, ktorí sa doteraz nedostali k účinnej pomoci od vlády počas koronakrízy. Štátu, v ktorom je cielene ničená ekonomika a pribúdajú nezamestnaní a chudobní ľudia. Štátu, ktorý nemá peniaze na školstvo, zdravotníctvo, na opravu ciest a mostov. Áno, presne takým štátom je Slovenská republika a vláda takéhoto štátu dokázala zorganizovať stomiliónové manévre, v ktorých sa ku občanom správa ako ku zvieratám určeným na značkovanie.
Kto toto všetko zaplatí a z čoho?
Alebo je všetko inak, o čom ešte nevieme?
Zdroje:
Testovanie stálo toľko čo dve regionálne nemocnice…
Miliónové prepady na daniach, Mestá rátajú škody…
Odhad výpadku príjmov z podielových daní pre PSK
Šéf ZMOSu vyzýva vládu na súčinnosť
Samosprávy sú proti druhému kolu testovania…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471239x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu