Založ si blog

Čas, času v nás. . . .

Čas…
Snažíme sa ho zmerať, pochopiť. Premýšľame o tom ako plynie, chceme rôznymi spôsobmi zachytiť aspoň jeden malý okamih z neho. Prežívame chvíle, keď až bolestne túžime zastaviť ho, hoci len malú, prchavú časť, aj keď vieme, že je to nemožné…
Áno, čas meriame fyzikálnymi veličinami, delíme ho, kúskujeme, ale ten najdôležitejší čas, čas v nás, sa nedá merať hodinami, ani kalendárom, aj keď sme mnohí presvedčení o tom, že je také prosté a jednoduché.
Pozemský čas v nás, začína plynúť našim splodením a končí našim odchodom. Dostávame ho darom a mnohí ho nevieme a ani nedokážeme využiť, tak ako by sme mali.
A čas, ktorý máme určený, plynie bez návratu a veľmi veľa z neho sa stráca v našich prázdnych myšlienkach a skutkoch. Často sa stáva, že človek nikdy nepochopí význam a hodnotu času, ktorý premrhal pustým, nenaplneným životom. Môžeme ho prirovnať k vode, ktorá nám pretečie pomedzi prsty, pretože ju nevieme zachytiť a pritom stačí tak málo. Nastaviť dlaň a zachytiť aspoň časť z nej a neostať úplne smädnými a prázdnymi.
Čas v nás sa dá zachytiť vtedy, keď pochopíme jeho zmysel. Vtedy sa čas v nás mení na nás samotných. Na lásku aj bolesť. Na radosť aj smútok. Na nepokoj a pochybnosti, keď hľadáme samých seba. Na životné lekcie, sklamania, ale aj úspechy. Na drobné maličkosti, ktoré robia život neopakovateľným. A hoci plynie do nenávratna a nič z toho, čo prežijeme sa nedá vrátiť, sme za čas v nás vďační. Sme vďační za ľudí, ale aj chvíle, ktoré sme s nimi mohli prežívať. Pochopíme aj to, prečo musíme prežívať chvíle, ktoré sú ťažké, náročné o ktorých si myslíme, že sú veľmi zlé a prinášajú veľa bolestivých okamihov.
Áno, čas v nás plynie… Je skrytý v spomienkach, v myšlienkach. Vidíme ho v prvých vráskach, či sivých vlasoch. Vidíme ho v našich deťoch. Vidíme ho najmä v našich vlastných očiach, ktoré sú odrazom a zrkadlom našich sŕdc a duší.
A možno práve to je tá chvíľa, v ktorej začneme premýšľať o tom, ako plynie čas našich duší….

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5492431x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu