Založ si blog

Potratové politikárčenie – tentokrát s prezidentkou súhlasím.

Pred pár dňami som pozerala spoločnú TB prezidentky Z. Čaputovej a podpredsedníčky vlády V. Remišovej.
Na konci TB zaznela otázka novinára tv Markíza, čo si myslia obe dámy o téme potratov a jej načasovaní v parlamente a aj spoločnosti. Na otázku odpovedala len prezidentka Čaputová.
Tentokrát s prezidentkou Z. Čaputovou súhlasím, pretože povedala to, čo si myslím aj ja. A to, že táto téma je veľmi citlivá a nemala by sa riešiť bez odbornej prípravy a diskusie. Takisto povedala, že tento problém by sa nemal riešiť zákonmi, príkazmi a zákazmi a taktiež by sa malo pracovať na tom, aby ženy nemuseli stáť pred voľbou potratu kvôli sociálnym problémom.
Ale otázka potratového politikárčenia má aj iný rozmer.
Dlhodobo si všímam, že téma potratov sa v našom štáte často otvára v čase, keď sa v štáte dejú závažné veci a je potrebné ich prekryť nejakou témou, za ktorú by sa jednoducho dali skryť.
A čo je lepšie ako téma, ktorá dokáže ešte viac rozdeliť už aj tak názorovo rozdelených ľudí a vyvolať ešte väčšie vášne a odpútať ich pozornosť od skutočných problémov?
Áno, prezidentka mala pravdu, že v našom štáte sú v súčasnosti dôležitejšie problémy, akými sú potraty. Mala pravdu aj v tom, že nás čakajú veľké ekonomické a sociálne problémy.
Je však potrebné hovoriť o rovnako závažných témach, ktoré mali prekryť potratové politikárčenie. A tými sú neschopnosť a nepripravenosť novej vlády riešiť ekonomické a politické problémy štátu, ale aj spôsob zabezpečovania si moci porušovaním Ústavy SR, zákonov a ľudských práv.
Všetky tieto spôsoby sú prejavmi nástupu totalitného systému vládnutia a je veľmi dôležité, aby takéto zmeny prebehli bez väčšej pozornosti verejnosti, ktorá si svoje vášne zatiaľ vybíja na inej, názorovo citlivej téme. Vôbec som sa nečudovala, že tvárou potratového politikárčenia bola pani Záborská a jej oponentkami , napríklad pani Nicholsonová či pani Pietruchová.
Dalo by sa povedať, že dámy nám predviedli zaujímavé divadielko, ktoré malo zakryť spôsoby novej vlády, ktorej zámerom je obrať občanov tohto štátu v čase koronakrízy o ich práva a sociálne istoty.
Preto je veľmi dôležité nepodliehať umelo vyvolaným vášňam, ale premýšľať o tom, akým spôsobom sú podobné témy predkladané verejnosti. Ak by pani poslankyňa viac hovorila o tom, že je potrebné zabezpečiť také sociálne istoty žien a rodín, aby sa nemuseli rozhodnúť pre ukončenie tehotenstva, tak by som jej uverila. Tých pár myšlienok a fráz, ktorými obhajovala túto tému ma nepresvedčili o tom, ako vážne pristupuje k tejto téme a takisto ma nepresvedčila ani aj jej rýchla kapitulácia a rovnako povrchný prístup druhej strany.
Tentokrát som s prezidentkou súhlasila, aj napriek mnohým názorovým rozdielom. Myslím si však, že aj ona by sa mala podobným témam venovať podrobnejšie a mala by o nich hovoriť v širších súvislostiach. Napríklad aj v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv, ako je právo na život, slobodu, či právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti a mnohých iných. Možno by s ňou súhlasilo viac ľudí…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5494018x
Priemerná čítanosť článkov: 3938x

Autor blogu