Založ si blog

Vírusy a choroby nebezpečnejšie ako korona

Vychutnávam si posledné podvečerné lúče slnka a snažím sa nemyslieť na koronavírusové šialenstvo, ktoré sa valí zo všetkých médií.
Trochu mi to pripomenulo Grétomániu, ale záškoláčka Grétka, so svojím nie veľmi pozitívnym kukučom a bojovými pózami enviro-xeny, bola oproti tomu čo sa deje teraz len také slabé kapučínko.
Ale dá sa nemyslieť na vážne veci, ktoré až príliš odhaľujú, že spoločnosť je napadnutá oveľa horšími vírusmi, ako sú všetky tie, ktorým doteraz ľudia čelili.
A tak premýšľam , čo sa vlastne zmenilo za tých pár týždňov?
Mnoho a vlastne nič.
Pár dní bolo ticho a dokonca sa dalo ráno prejsť na druhú stranu cesty, ale korona-nekorona, biznis musí frčať, tak sa kamióny znova vrátili na cesty.
Tí, ktorí musia pracovať, pracujú ďalej, tí ktorí nesmú, premýšľajú čo bude ďalej.
Nosíme rúška, vyhýbame sa iným ľuďom a mnohí sa aj pod rúškami tvária ešte namosúrenejšie ako pred vírusom.
Niektorí ľudia sa snažia pomáhať ako vedia a iní sa znova snažia len využiť situáciu na vlastný prospech.
A práve toto je jedna z najhorších chorôb súčasnosti.
Chamtivosť a sebectvo.
Snaha nerobiť a zarobiť, hlavne na úkor druhých.
Nie, nie je to len záležitosť ako mnohí tvrdia tých hore. Je to bežná prax aj mnohých dolu. Ako to prejavuje? Moja kolegyňa má na to veľmi trefné prirovnanie: Každý, kto ma v zadku dierku, si myslí, že je výnimočný a múdry a je pán…
Ešte nikdy nebolo toľko odborníkov na obabrávanie iných a motivácia nepracovať a mať peniaze je silná. Čo tam po nejakej čestnosti. Čo to je? Veď je úplne normálne podvádzať, klamať, kradnúť a nazvať to biznisom.
Je úplne normálne arogantne podraziť ľudí okolo seba, ošklbať ich, kopnúť si do nich, potopiť ich, alebo ich zdierať a pokrytecky sa im smiať pritom do očí a tvrdiť im, že je to len pre ich dobro.
Už dlhšie si všímam ešte jeden vážny problém a to je neschopnosť vypočuť jeden druhého. Akceptovať iný názor, premýšľať nad ním. Veď prečo aj, keď ja som ten múdrejší a len môj názor je dôležitý…
Áno, toto čo sa okolo nás deje, je priama cesta do pekla. Koronavírus je nebezpečný v mnohom. Najnebezpečnejší je však v tom, že ukázal v plnej kráse ako veľmi je chorá spoločnosť, ale aj to, že liečba spoločnosti bude oveľa náročnejšia a drastickejšia ako liečba korony a iných chorôb.
Žiaľ, amorálnosť, neľudskosť, nenávisť a hlúposť nepoznajú hranice a šíria sa rýchlejšie ako iné vírusy. Klasická liečba nezaberá a nikto netuší, ako môže takáto pandémia skončiť.
Ale vždy je na výber.
Je na každom z nás, či si vyberie chorobu, ktorej sa môže vyhnúť, len musí začať sám od seba, alebo sa dobrovoľne nechá prežrať prašivinou chamtivosti, nečestnosti, nenávisti, neľudskosti…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5493910x
Priemerná čítanosť článkov: 3938x

Autor blogu