Založ si blog

Svetlo v tme. . .

Uvarila som si popoludňajšiu kávu a sadla som si na chvíľu za pracovný stôl prečítať si denné správy.
Na chvíľu som sa zadívala von oknom, do tmavého pochmúrneho dňa. Pozerala som na tmavosivú oblohu, po ktorej sa preháňali mraky plné dažďa a ľadových kryštálikov, na stromy skláňajúce sa pri nárazoch nepríjemného vetra a na bielu mačku s tmavým končekom chvosta, ktorá sa aj v tomto nečase vydala loviť. A spomenula som si, akú radosť som mala včera, keď svietilo slnko.
Slnko, ktoré je pre nás symbolom svetla, tepla, nového dňa po tmavej noci a najmä symbolom života.
Mnohí z nás čakajú, kým sa skončí tmavá nevľúdna zima, plná chladu, studeného, nepríjemného dažďa a vetra. Čakajú na prvé, teplé lúče slnka a svetla v tme.
Áno mnohí čakajú na svetlo v tme. Nielen po tejto zime, ale najmä v živote. Pretože doba v ktorej žijeme, začína byť ako tmavá sychravá zima, plná mrazivej nenávisti, štipľavého vetra egoizmu, pľušte arogancie a tmy zla.
Prečo je to tak? Prečo je medzi ľuďmi toľko chladu a tmy? Pretože nie sú schopní poznania vlastnej podstaty. Napriek všetkým vedomostiam, ktoré ľudstvo má, je čoraz viac zaslepené vlastnou žiadostivosťou, otupené nízkymi pudmi a hluché ku všetkému, čo by mu mohlo pochopiť jeho vlastnú ľudskosť.
Načo sú ľuďom, všetky technologické a technické objavy, keď väčšinu z nich používa len na ničenie, alebo ako zbrane na ovládanie a zastrašovanie tých, ktorým chce vládnuť?
Načo sú ľuďom toľké vedomosti, keď sa im nesnažia porozumieť a využiť ich na vlastné zdokonaľovanie a napredovanie?
Je zarážajúce vidieť a vedieť, aké sofistikované systémy ľudia dokázali vymyslieť na to, aby mohli ovládať iných a bohatnúť z nich, ale nedokážu a hlavne nechcú ich nakŕmiť a dať im normálny a dôstojný život.
A na toto všetko je využívaná sila a tma zla. Žiaľ ľudia, napriek tomu, že sú presvedčení o svojej múdrosti, nechcú chápať, že tá tma nevedomia v ktorej žijú, je ich dielom. Pretože sami zahadzujú možnosť byť svetlom v tme. Oni samotní zahadzujú možnosť vytvárať dobro okolo seba. A ľudí, ktorí sú takým malým svetielkom v tme, sami často dobrovoľne a často na príkaz tých, ktorí im vládnu, zničia.
V skutočnosti takýmto spôsobom pomaly, ale isto ľudstvo pracuje sa samozničení.
Prečo?
Pretože mať vedomosti, neznamená múdrosť.
Pretože skutočné poznanie seba samého sa skrýva v poznaní toho, čo tu bolo skôr ako ľudstvo samo.
Pretože ľudskosť sa skrýva v pochopení významu života.
Pretože mať bohatstvo neznamená mať hmotné statky a množstvo peňazí a iného majetku, ale žiť v súlade nielen s ľuďmi, ale najmä so životom, ktorý nás obklopuje.
Pretože sloboda neznamená zapredávať sa za odmenu, ale konať podľa vlastného svedomia a srdca.
Pretože šťastie neznamená prchavý pocit zaslepenosti falošným leskom bohatstva a sebastrednosti, ale schopnosť nezištne milovať.
Pretože… Tým svetlom, ktoré hľadáme a na ktoré čakáme je naša vlastná duša. A tam, kde nie je, kde je úplne zničená zlom, svetlo v tme nezažiari…

Venované jednému malému, ale dôležitému svetielku v tme…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 09:53

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5483701x
Priemerná čítanosť článkov: 3931x

Autor blogu