Založ si blog

Chvála bláznivosti. . .

Po prečítaní niektorých včerajších aj dnešných správ, som si spomenula na známe dielo Erasma Rotterdamského „Chvála bláznivosti“.
Neverila som vlastným očiam, keď som sa dočítala o tom, že „komunizmus bola zločinecká organizácia, ktorá v dejinách Slovenska, ani Európy nemá obdobu“. Áno, tento citát Jozefa Baníka, podpredsedu KPV, pani europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, poslala vo svojom vianočnom pozdrave pánovi poslancovi Blahovi.
Po týchto vyjadreniach pani europoslankyne, je nutné uviesť pravdivé informácie.
Komunizmus je utopistická politická ideológia, ktorá odmieta triedne rozdiely medzi ľuďmi a požaduje spoločné vlastníctvo majetku. S podobnými ideami sa môžeme stretnúť už v antickej literatúre. Dokonca dejiny ranného kresťanstva nám potvrdzujú, že prvé kresťanské zbory, takisto fungovali na podobnom princípe.
Mnohí filozofovia a myslitelia sa vo svojich dielach zaoberali ideou spravodlivej rovnostárskej spoločnosti. Najznámejšími sú napríklad Thomas More a jeho „Utópia“, či moja obľúbená kniha od T. Campanellu „Slnečný štát“.
Ak chce pani poslankyňa niečo kritizovať, najskôr by si mala o danej problematike, čo najviac naštudovať.
Pretože…
Komunizmus ako taký, nikde vo svete doteraz nebol. Boli a sú snahy o vytvorenie beztriednej sociálne spravodlivej spoločnosti a na Slovensku a aj inde vo svete sa budovala sociálne spravodlivá spoločnosť, ktorá sa označovala ako „socializmus“, ktorý bol založený na princípe skutočného fungovania štátu.
Inou správou, ktorá ma zaujala, bolo vyjadrenie českého „politika“ a starostu mestskej časti Prahy – Řeporyje, pána Pavla Novotného, ktorý je známy svojou snahou vybudovať pomník Vlasovcom a vystúpením v ruskej televízii, kde sa správal ako hulvát a nie veľmi úspešný klaun.
Tento pán v nedeľu večer prijal štáb armádnej televízie Zvezda, ktorým sa pochválil, že nepotrebuje ochranku a ako zbraň proti „bláznom“, ktorí občas prídu na radnicu, má mačetu. Novinárom mimo záznam oznámil, že keď on vyhrá vojnu proti Rusku, tak ich nechá žiť, vráti Krym Ukrajine, obesí Lavrova, ale ešte nevie, čo z Putinom.
Ktovie, možno sa toto mediálne vystúpenie p. Novotného stane učebnicovou ukážkou úrovne liberálnej inteligencie.
Správy o tom, kto bol kým obvinený, zatknutý, na koho kto podal trestné oznámenie, ukazujú v plnej nahote, ako vyzerá nielen politická kultúra, ale aj stav spoločnosti na Slovensku.
Je smutné vidieť, ako hlboko padol štát, keď jeho občania dovolili, aby im vládli afektovaní ľudia, pre ktorých morálne a mravné princípy, nemajú žiadny význam. Ľudia, bez základných znalostí, vedomostí a skúseností.
Je smutné pozerať na úpadok celej spoločnosti, kde prevláda nenávisť, egoizmus, arogancia, neľudskosť, chamtivosť a kde vládnu peniaze.
Áno, spoločnosť sa dostala do štádia, keď sa všetky tieto negatíva, ktoré ničia spoločnosť, vzťahy medzi ľuďmi, stávajú hodnotami, ktoré sú považované za samozrejmé a normálne.
Samozrejmými a normálnymi sa stávajú bláznivé výstrelky, škandály a kauzy tých, ktorí by mali byť elitou národa a štátu. Vyzerá to tak, ako keby začali slúžiť bohyni Bláznivosti z diela Erasma Rotterdamského, ktorá je obklopená služobníctvom Lenivosťou, Rozkošou, Šialenosťou, Zabudnutím, Sebaláskou, Zaliečavosťou, Sebaláskou, Pôžitkárstvom.
Preto žijeme v dobe, v ktorej začali mať hlavné slovo ľudia, ktorí kedysi len zabávali obecenstvo a dnes sa stali privilegovanou vrstvou a ktorí žijú v presvedčení, že oni sú tými vyvolenými, ktorí by mali riadiť spoločnosť a určovať jej hodnoty.
Preto žijeme v dobe, keď je skutočná múdrosť zaznávaná a dehonestovaná a skutočná intelektuálna elita je vyčleňovaná na okraj spoločnosti.
Áno, až takto ďaleko sme sa dostali v ničení štátu aj spoločnosti.
Preto radujme sa, veseľme sa, nenáviďme sa, hádajme sa, ubližujme si a obdivujme a verne slúžme Bláznivosti…

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Komunismus
https://cs.wikipedia.org/wiki/Erasmus_Rotterdamsk%C3%BD
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pavel-novotny-starosta-reporyje-rusko-reporteri-sergej-lavrov-zive-vysilani.A191216_125326_domaci_chtl

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471777x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu