Založ si blog

Trochu inak o Vianociach. . .

Predvčerom večer v hlavných správach RTVS, som začala pozerať krátku reportáž o tom, ako ľudia nakupujú darčeky, koľko na ne míňajú a ako je vhodné kúpiť drahší darček na splátky. Nedopozerala som a televízor som vypla vo chvíli, keď pani z ktorejsi splátkovej spoločnosti začala hovoriť o tom, aké splátkové produkty ponúkajú.
Takže o tomto sú súčasné Vianoce. Žiaľ.
Viem, že mnohí ľudia sa sťažujú, že Vianoce ovládla komercia. Všade sú reklamy na výhodné nákupy toho, čo by našim blízkym malo urobiť sviatky krajšími, aby sa cítili šťastne.
A všade sa hovorí, že Vianoce sú sviatky radosti, pokoja, lásky. Ako na povel sa máme k ľuďom správať pekne, láskavo, máme byť štedrí a máme im robiť radosť. Naše domovy majú byť čisté, upratané, vyzdobené a všetko má byť dokonalé. Ale prinesie toto všetko skutočnú radosť a šťastie?
Čisté a upratané príbytky, dokonca aj vyzdobené môžeme mať celý rok. Nič v nám v tom nebráni.
Dôležitejšie je však, aby sme mali čistý a uprataný život a vzťahy. Potom nemusíme byť na povel ľudskými a správať sa pekne len na Vianoce. Môžeme byť takými stále. Ľudia okolo nás potrebujú cítiť našu lásku a pozornosť po celý rok, nielen vtedy, keď sa to patrí. Naši blízki a priatelia nepotrebujú drahé dary na splátky. Potrebujú naše objatie, úsmev, pohladenie, milé slovo a to najvzácnejšie, čo im môžeme darovať, je kúsok nášho času, keď sa s nimi môžeme rozprávať a zdieľať dobré a zlé.
O Vianociach by sa dalo písať veľmi veľa. Každý z nás ich vníma inak. Niekto ako sviatok Zimného slnovratu, iný ako kresťanský sviatok narodenia Ježiša Krista, ďalší zasa ako príležitosť prežiť vzácne chvíle s rodinou. Dôležité je však ich posolstvo.
A tým je, že tak ako sa narodí nové Slnko do tmy, ktorá postupne ovládla svet a prírodu, alebo Boží syn, ktorý je zosobnením kresťanskej lásky, tak aj my môžeme zmeniť život k lepšiemu. Môžeme dať prednosť Svetlu, Láske, dobru, ľudskosti pred tmou zla a neľudskosti. Pretože to, čomu dávame prednosť ovplyvňuje všetko okolo nás, životy našich blízkych, našich priateľov a kamarátov i nás samotných.
Ovplyvňuje nielen naše konanie a blízke okolie, ale aj celú spoločnosť.
A práve na Vianoce, by sme nemali zabúdať na to, že svet je taký, akým ho vytvárame my samotní.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471765x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu