Založ si blog

Tridsať rokov výhovoriek, nezodpovednosti a veľkolepých osláv. . .

Tridsať rokov stále dookola počúvame, aký bol minulý režim zaostalý, totalitný, neľudský, ako bránil ľuďom cestovať, opustiť republiku a ako ich prenasledoval.
Tridsať rokov stále dookola počúvame, že za našu súčasnú politickú aj ekonomickú situáciu môže bývalý komunistický režim, ktorý tak zle hospodáril, že roky bolo čo predávať, privatizovať, rozdávať.
Tridsať rokov stále dookola počúvame, aké šťastie nás postretlo, keď sloboda a demokracia zvíťazili nad lžou a nenávisťou a hlavne nad komunistickým totalitným režimom. Preto sa každoročne robia oslavy tohto víťazstva.
Tridsať rokov…
Je to dosť dlhá doba. Nielen v ľudskom živote, ale aj v histórii štátu. Dosť dlhá doba na nápravu chýb, ale aj na zveľadenie majetku štátu, spoločnosti.
Pri veľkolepých oslavách 30. výročia Zamatovej revolúcie som sa zamyslela nad tým, ako by bol vyzeral náš štát, keby nenávidení komunisti v roku 1975, po tridsiatich rokoch po skončení Druhej svetovej vojny, ešte stále fňukali a hľadali výhovorky, ako sa nič nedá robiť, lebo za to v akom stave je štát sú zodpovední nacisti a fašisti. Bolo by zaujímavé prejsť si archívy a nájsť informácie o tom, čo sa v roku 1975 vybudovalo v prospech celej spoločnosti, štátu a jeho občanov a porovnalo sa to s rokom 2019.
V čase nenávidenej komunistickej totality sa tiež oslavovalo. Oslavoval sa 1. máj Sviatok práce, pretože práca dávala ľuďom sociálne istoty a budúcnosť. Oslavoval sa 9.máj Sviatok oslobodenia a 28. október, deň vzniku samostatného Československa.
Skutočný význam týchto sviatkov pochopili mnohí ľudia až teraz, keď práca nie je samozrejmosťou a nehanebne sa prekrúcajú dejiny oslobodenia Európy od nacistického a fašistického besnenia.
Nepamätám si veľkolepé oslavy 7. novembra a ani 25. februára, tak ako sa to deje teraz, 17. novembra.
Ale je vôbec čo oslavovať?
Oslavovať víťazstvo demokracie, za ktorú sa skrýva kapitalizmus, bezbrehé vykorisťovanie a konzum, dokážu len tí, ktorým tento systém a režim vyhovuje a žijú z neho. Oslavovať môžu len tí, ktorí vďaka tomuto režimu nemusia niesť zodpovednosť za vlastné konanie a činy. Tí, ktorí namiesto zodpovednej a poctivej práce len hľadajú výhovorky a spôsoby, ako zabezpečiť seba na úkor iných.
Tí, ktorých tento režim vyčlenil na okraj spoločnosti, ako sú sociálne vylúčené spoločenstvá, nezamestnaní, chudoba, pracujúca chudoba ale aj ľudia bez sociálnych istôt, budúcnosti, nemajú dôvody na oslavy.
Oslavovať niečo, čo prinieslo mnohým občanom len chudobu a neistotu a obralo ich o ľudskú dôstojnosť je scestné a pokrytecké, práve tou dehonestáciou systému, ktorý im dôstojnosť a budúcnosť dával.
Žiaľ nikto z tých, ktorí nemajú dôvod na oslavy nemôže čakať zlepšenie politickej a ekonomickej situácie od ľudí, ktorí sa ani netaja tým, že im ide len o moc v štáte a vlastný blahobyt, a nie o jeho občanov.
A ktovie, ako dlho sa ešte budú tí, ktorí chcú vládnuť vyhovárať na komunistickú totalitu, odmietať zodpovednosť a ako budú vyzerať oslavy víťazstva demokracie o pár rokov…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5499566x
Priemerná čítanosť článkov: 3942x

Autor blogu