Založ si blog

Je súčasná civilizácia vyspelejšia ako „primitívne kmene a národy“?

O tejto otázke premýšľam veľmi dlho.
Premýšľam najmä o tom, ako je možné, že civilizácia, ktorá sa hrdí vedomosťami, kultúrou a technickými a technologickými výdobytkami, devastuje vlastnú planétu ako hlúpy a nenásytný parazit, ktorý si neuvedomuje, že postupne zabíja hostiteľa a pomaly hynie aj on sám.
Po záchvatoch ekologickej a klimatickej hystérie, ktorú nám médiá servírujú aj so samozvanými spasiteľmi sveta a planéty, vidíme, že táto civilizácia je oveľa primitívnejšia, ako sú národy a kmene, ktoré ona sama považuje za necivilizované a preto primitívne a hlúpe.
Ale čo je skutočná múdrosť a civilizovanosť?
Moderní ľudia sa správajú nadradene voči tým, ktorých považujú za menejcenných.
Pozerajú na nich, ako na nejaké exotické zvieratá a čudujú sa, ako môžu vôbec žiť a prežiť.
Pozastavujú sa nad ich sexuálnymi rituálmi, duchovnom svete, ktorému veria, na tom ako sa obliekajú a ozdobujú.
Ale sú títo ľudia menejcenní ako tí, ktorí si hovoria civilizovaní a múdri?
Áno, pre súčasnú spoločnosť sú čudnými a zaostalými.
Ale môže si to dovoliť tvrdiť civilizácia, ktorá napríklad zo spomínaného sexu urobila zdroj zábavy a obchodu, spôsob vydierania a násilia, dokonca zločinu proti ľudskosti a vojnový zločin?
Môže si to myslieť civilizácia, ktorá odhodila vlastné duchovno a hodnoty? Nie nemyslím tým náboženstvá, ale spojitosť seba samého s prírodou, s vlastnou dušou a svedomím a prirodzenými morálnymi hodnotami a obyčajnými etickými princípmi, ktoré sa netýkajú len človeka samotného, ale aj sveta okolo neho.
Môže si to myslieť civilizácia, ktorá vďaka rôznym módnym trendom vyrába z ľudí monštrá a popiera ľudskú prirodzenosť a krásu, ale v súčasnosti sa snaží úplne zmeniť archetypálny význam rodiny a najmä úloh žien a mužov v spoločnosti?
Rozdiely medzi súčasnou civilizáciou a tzv. primitívnymi kmeňmi a národy sú skutočne obrovské.
A ten najdôležitejší je v tom, že kým primitívne kmene a národy, napriek tomu, že nedisponovali a nedisponujú technickými a technologickými zázrakmi, vďaka tomu, čo súčasná civilizácia považuje za primitívny život a spôsoby, dokázali a dokážu prežiť.
Súčasná moderná civilizácia a najmä tá západná, sa stáročia budovala na koristníckom a deštrukčnom základe. Podmaňovala si krutým a násilným spôsobom tých, ktorých považovala za menejcenných a vďaka vlastnej nenásytnosti a chamtivosti sa dostala na vysoký stupeň sebazničenia.
Vybudovala si zložitý a nákladný systém ovládania ľudí, ktorý svojím charakterom pripomína náboženstvo. Veď čo iné sa dá povedať o mocenských organizáciách, ako sú samotné vlády a rôzne svetové inštitúcie?
Riadia ich ľudia úplne odtrhnutí od reality života. Preto títo ľudia nie sú schopní pochopiť význam a hodnotu života ako takého. Vnucujú ľuďom taký spôsob života, aby ich mohli úplne ovládať.
Technické a technologické vymoženosti a zázraky slúžia v prvom rade na to, aby ľudí ovládli a úplne ich odtrhli od skutočného významu života.
Stačí si predstaviť, ak by prišla nejaká prírodná katastrofa, ktorá by vyradila z činnosti moderné technológie.
Čo by stalo?
Pre ľudí, ktorí sú nimi úplne ovládnutí, by nastala apokalypsa. Pretože obrovské množstvo ľudí, bez týchto vecí nevie žiť a ani prežiť.
Takže napriek tomu, že aj keď je súčasná západná civilizácia presvedčená o svojej výnimočnosti a múdrosti, je primitívnejšia a zraniteľnejšia ako sú tí, ktorými pohŕda.
Dôvodom je aj to, že sa snaží meniť svet a planétu na svoj obraz a odmieta prijať prírodné zákonitosti. Namiesto toho, aby sa dokázala zžiť s prostredím v ktorom žije, tak planétu a prírodu drancuje a bezohľadne nivočí. Vo vidine krátkodobého bohatstva oberá o budúcnosť budúce generácie.
Aj keď sa v súčasnosti veľa hovorí o ekológii a záchrane planéty, súčasná moderná civilizácia nevie a nedokáže prežiť a ani zachrániť Zem.
Prečo?
Pretože sa už nedokáže zbaviť spôsobu života, ktorý jej nadiktovala „elita“, vedúca ľudstvo k zániku.
Čas sa jej kráti a neuvedomuje si jeho vzácnosť a hlavne to, že má poslednú šancu naučiť sa prežiť od tých, ktorých pokladá za primitívnych a zaostalých.
Žiaľ, ani ich už veľa neostalo. Ale ak nastane zničenie života na Zemi, sú jediní, ktorí majú reálnu šancu zachrániť sa.

P.S. Vďaka milý NavajaMM, za inšpiráciu k napísaniu článku a za nové vedomosti.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5490169x
Priemerná čítanosť článkov: 3936x

Autor blogu