Založ si blog

O čom ekoaktivistky Greta, Zuzana Čaputová a ich pochlebovači mlčia. . .

Na začiatok pár poznámok:
Pred pár rokmi som videla zaujímavý dokumentárny film, jeden z viacerých o tejto problematike, ktorý sa mi podarilo dohľadať a budem z neho čerpať v článku, pretože problém, o ktorom sa doteraz mlčí a informácie sa podávajú útržkovite, je dlhodobý a vedci už vtedy žiadali nápravu.
Pred pár týždňami som na jednej z dokumentárnych tv. staníc videla podobný dokument, kde mladá reportérka bola zdesená tým, čo videla. Tony hnijúcich potravín na skládkach, ktoré produkovali obrovské množstvo metánu.
Pred pár dňami som si chcela skrátiť cestu na autobus a išla som pomedzi bytovky v mestečku. Bolo ešte teplo a vzduchom sa šíril zápach z pootvorených kontajnerov, v ktorých boli vidieť vyhodené potraviny.
Tento týždeň mi človek, ktorého môžem nazvať priateľom, daroval veľmi zaujímavú knihu Ericha Fromma „Mať, alebo byť“, ktorá dáva odpovede na mnohé dnešné problémy nielen človeka samotného, ale aj celej spoločnosti.
V dokumentárnom filme „Čerstvé, ale v kontajneri“, sa hovorí o obchodných praktikách supermarketov, ktoré vyhadzujú na skládky obrovské množstvo potravín, končiacich na skládkach ešte pred ukončením dátumu spotreby.
Sú v ňom popísané praktiky a normy obchodníkov, aké potraviny môžu ísť na pulty obchodov. Tieto normy si stanovili samotní obchodníci a mnoho vypestovanej potravy skončí na skládkach len preto, lebo ich nespĺňa. V dokumente zaznelo, že supermarket podobného typu, ktorý dovolil natáčanie, vyprodukuje 500 – 600 ton potravinového odpadu ročne.
Podobným spôsobom sa vyhadzuje obrovské množstvo potravín ešte z veľkoskladov a veľkoobchodov.
Hnijúce potraviny na skládkach spôsobujú obrovské zaťaženie klímy, je to okolo 15% metánu, ktorý narúša ozónovú vrstvu. Ďalším problémom plytvania s potravinami je, zvýšená spotreba energií a ničenie prírody. V dokumente zaznelo že poľnohospodársky priemysel sa podieľa na vzniku skleníkových plynov asi jednu tretinu a aj to, že ak by sa prestala tvoriť len polovica z množstva odpadu, tak by to malo taký efekt, ako keby prestala jazdiť polovica áut.
Iným veľmi závažným problémom, ktorý súvisí s blahobytom a nenásytnosťou obchodníkov a západnej civilizácie je ten, že obrovské množstvo vyhodených potravín zvyšuje ich cenu a na blahobyt západného sveta dopláca časť toho chudobnejšieho, ktorého obyvatelia si kvôli tomu nemôžu dovoliť potraviny kúpiť, a tak vznikajú po svete hladomory.
V závere filmu zaznela veta: „Jedlo ktoré končí v Európe a Severnej Amerike v kontajneroch, by zasýtilo všetkých hladujúcich ľudí sveta – trojnásobne!“
Takže milí ekoaktivisti a protestujúci, ak chcete protestovať, je potrebné pomenovať problémy, pretože ich riešenia, napríklad v tejto oblasti sú veľmi jednoduché a je potrebné, začať od seba, vlastným konaním a zodpovednosťou voči prírode, voči celej planéte a všetkým ľuďom, ktorí na nej žijú.
Ono nestačí len afektovane rozprávať o klíme a skleníkových plynoch a uhlíkových stopách a nedokázať opustiť svoj blahobyt, ktorý vytvára na iných miestach sveta nepredstaviteľnú biedu.
Alebo vymieňať na záchodoch papierové uteráky za látkové, ktoré sa budú prať, či vyhodiť plastové poháre a pritom zamestnávať armádu stajlistov a módnych dizajnérov a pretŕčať sa v honosných šatách a ani nevedieť, z čoho a ako boli vyrobené látky na ne.
Každý z protestujúcich, ktorý chce úprimne niečo urobiť pre planétu, by mal začať sám od seba.
Ale najmä je potrebné povedať, kto je v skutočnosti za tento stav na planéte zodpovedný, inak celé protesty vyznejú ako prázdne, afektované a falošné akcie, ktoré v skutočnosti zneužívajú práve tí, ktorí si za ne zodpovední.
A každý z nás, by sa mal zamyslieť nad tým, či chce len „mať“, alebo chce „byť“.

Zdroje:

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471438x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu