Založ si blog

Ekologická aktivistka Greta a jej pravda. ..

Pred pár dňami prevzala šestnásťročná ekologická aktivistka Greta Thunbergová ocenenie „Veľvyslankyňa svedomia“ od organizácie Amnesty International. Generálny tajomník AI Kumi Naidoo, vyhlásil, že je to ocenenie nielen pre Gretu, ale aj pre všetkých mladých, ktorým nie je osud planéty ľahostajný a ktorí protestujú proti klimatickým zmenám.
Toto ocenenie, ako prvý, od AI dostal pred rokmi Václav Havel.
Greta sa preslávila, nielen protestmi mladých „Piatky pre budúcnosť“, ale medializovanou plavbou na plachetnici na septembrový klimatický summit OSN v New Yorku, ale aj rôznymi vystúpeniami napríklad na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, či v Európskom parlamente, alebo na Svetovom summite R20 vo Viedni.
31. augusta Greta spolu s inými mladými ľuďmi protestovala pred budovou OSN a potom sa stretla s predsedníčkou Valného zhromaždenia OSN M.F. Espinosovou.
Zaujímavú správu však priniesol portál iRozhlas s názvom „Jak zachránit planetu a nezničit blahobyt“ a to, že v duchu bude spolu s Gretou a študentmi protestovať aj poradca generálneho tajomníka OSN, popredný expert na globálny rozvoj Jeffrey Sachs, ktorého nemecký týždenník Die Zeit označil za vodcovskú osobnosť vedeckej komunity, ktorá rieši spôsoby, ako prestať zaťažovať planétu skleníkovými plynmi tak, aby neutrpelo svetové hospodárstvo a bol zabezpečený rozvoj blahobytu pre všetkých, aj pre vyspelé štáty, ale aj pre krajiny tretieho sveta a skončili sa tak vojny o nerastné suroviny- fosílne palivá.
Áno, je to ten J. Sachs, ktorého ekonomické reformy boli použité v postsocialistických krajinách v deväťdesiatych rokoch a boli nazývané „šokovými terapiami“. Sachs zastáva tézu, že dopravu, autá a kúrenie, či klimatizáciu, je potrebné elektrifikovať najlepšie z obnoviteľných zdrojov, alebo atómu. A pre ostatné odvetvia priemyslu je nutné vymyslieť riešenie bez skleníkových plynov.
Krásna myšlienka, ktorú je podľa neho potrebné, čo najrýchlejšie uskutočniť.
A o to viac zaujímavá, že sa o nej mnohí dozvedajú práve v súvislosti s protestmi mladých za záchranu planéty.
Majú byť protesty mladých ľudí nátlakovou akciou najmä pre tie štáty, ktoré žijú z týchto nerastných surovín a obchodujú s nimi?
Kde je vlastne skutočná pravda?
Greta Thunbergová verí tej svojej. Verí, že svojím konaním môže zachrániť planétu.
Ale mnohí ľudia jej neveria, práve kvôli tomu, ako rýchlo sa z nej stala ekologická celebrita, ktorá je tvárou študentských protestov. Protestov detí, ktoré žijú v konzumnej spoločnosti a nechcú sa jej vzdať a v skutočnosti podporujú len sofistikovaný spôsob preberania ekonomickej nadvlády a moci, pomocou ovládnutia energetického priemyslu, na ktorom je celé ľudstvo životne závislé.
Ak by mladí ľudia chceli skutočnú zmenu, tak by protestovali najmä proti nivočeniu Zeme nadnárodnými korporáciami, ktorým ide tak, ako aj v tomto prípade, len o moc a čo najvyšší zisk a osud planéty a ľudí, ktorí na nej žijú ich v skutočnosti nezaujíma. Takto sa stávajú rovnakými ekologickými pózermi, akými sú aj bohatí ľudia, ktorí majú síce plné ústa ekológie, ale sú výkladnou skriňou kapitalizmu a konzumu, ktorého sa nemienia vzdať.
Posledné desaťročia je svet v neustálej vojne, či už v rôznych formách hybridnej, ekonomickej, či tej skutočnej.
A planéta trpí, je vyčerpaní, znivočená bezuzdným rabovaním a ničením jej bohatstva, na ktorom sa nikto z tých ľudí, ktorí ju drancovali a drancujú nepodieľali.
Ľudstvo dokázalo za necelé dve storočia zničiť to, čo vzniklo priamo pri zrode Zeme, alebo tak ako fosílne palivá, vznikalo milióny rokov a čo mohlo, nebyť chamtivosti elít, slúžiť stáročia a všetkým.
Vedci, ale aj filozofovia bijú na poplach už pár desaťročí, ale ich hlas bol často umlčaný vyšším princípom mocných sveta, mocou a ziskom za každú cenu.
Za problémom skleníkových plynov nie sú len fosílne palivá a plytvanie nimi, je za tým najmä nadmerný konzum tejto spoločnosti, ktorý jej je umelo podsúvaný ako výška životnej úrovne.
A toto si mladí ľudia nedajú vziať, pretože je to pre nich forma blahobytu. Blahobytu, na ktorý aj vďaka nim dopláca planéta.
Tak aká je skutočná pravda Grety Thunbergovej, ekologickej aktivistky, ktorá verí, že dokáže zmeniť svet k lepšiemu a zachrániť planétu?

Zdroje:
https://www.irozhlas.cz/komentare/greta-thunbergova-zmena-klimatu-klima_1908310629_ako
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/greta-thunberg-aktivistka-ochrana-klimatu-amnesty-international_1909171120_vtk
https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/522470-hluk-riziko-bez-toalety-ziadny-komfort-ekoaktivistka-greta-plava-do-ameriky/
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/524273-thunbergova-demonstrovala-spolu-so-stovkami-mladych-pred-centralou-osn/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Sachs

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5491671x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu