Založ si blog

Skutočné Hry o tróny. . .

Televízna sága skončila, diváci sa dočkali konca, ale neboli spokojní s tým ako sa skončil príbeh boja o železný trón a médiá doteraz prinášajú rôzne informácie o seriáli…
Videla som prvé dve série, príbeh sa mi páčil. Bol celkom zaujímavý, ale prekážalo mi v ňom násilie, hrubé sexuálne scény a príliš veľa temného zla.
Áno, aj v bežnom živote a vo svete sa človek stretáva s násilím a zlom.
Ale…
V histórii ľudstva a najmä v civilizáciách, o ktorých si myslíme, že boli vyspelé v skutočnosti ľudský život nemal hodnotu. Moc bola vždy zaplatená životmi nevinných obetí. Tisícročia zomierajú bezmenné ľudské bytosti v mene túžby po moci, chamtivosti, mamonu. A pritom jedinou túžbou mnohých ľudí je život v pokoji a v mieri.
Človek je však zvláštne stvorenie, ak raz ochutná chuť moci a privonia k pachu krvi, zmení sa. Z mierneho a láskavého človeka sa dokáže stať bezcitný zabijak, ktorý si ide za svojim a nepozerá okolo seba, ako svojím konaním všetko ničí.
Spomínaný seriál a aj mnohé iné, ale aj rôzne pc hry, nahradili ľuďom skutočné prizeranie sa na násilie, ktorého boli v minulosti svedkami a stali sa náhradou bizarných hier v arénach, verejného násilia, mučenia a popráv. Podprahovo podsúvajú divákom a fanúšikom, že zlo, intrigy, vojny, násilie a zabíjanie je niečo normálne. Možno je to tým, že generácia, ktorá zažila na vlastnej koži hrôzy vojny už pomaly vymiera a ľudia pridlho žijú v relatívnom mieri a súčasné vojny sú ďaleko od nich.
Skutočné Hry o tróny sú však v našej spoločnosti a svete v plnom prúde a prebieha príprava na akceptovanie násilia a vraždenia.
To, čo ľudia pred pár desaťročiami, práve kvôli tomu, že poznali hrôzy vojny, odmietali a považovali za zločiny proti ľudskosti a hrubé porušovanie ľudských práv, začína byť ohrozované.
Hodnota ľudského života znova stráca svoj význam.
A to je skrytým zámerom Hier o tróny a podobných seriálov.
Zničiť v ľuďoch cit a svedomie. Postupne vytvoriť armádu bezcitných zabijakov, ktorí nebudú mať problém siahnuť iným na život, nebudú cítiť výčitky svedomia pri zabíjaní nevinných, nebude sa im hnusiť násilie a zlo, ktoré budú páchať.
V súčasnosti sa už deje mnoho násilia, vraždenie sa stáva bežným prostriedkom na vybavovanie si účtov, často pozeráme správy o tom, že sa vraždia deti navzájom v školách, či na správy z vojnových zón.
A ľudia, ktorí sa zabávajú na takýchto seriáloch si ani neuvedomujú, že zima skutočne prichádza.
Nie tá astronomická, ale tá v medziľudských vzťahoch, ktorá dokáže zničiť celé národy a štáty.
Žiaľ, už pár desaťročí znova žijeme v Hrách o tróny a tie sú rovnako plné túžby po moci, intríg, bezcitnosti, násilia a zla ako tie fiktívne, seriálové…
Verím však, že nepríde k tomu, že sa národy bezcitne začnú vyvražďovať v mene tých, ktorým na nich v skutočnosti nezáleží a prevládne obyčajná ľudská túžba po mieri a pokoji…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5492400x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu