Založ si blog

Úžasný kapitalizmus – kauza vajíčka a iný podpultový tovar. . .

Tak sa nám pomaly končí sviatočný deň, v ktorom si všetci demokrati pripomenuli víťazstvo nad totalitou, ktorá nás tu „morila“ 40 rokov a padla kvôli dlhým radom na banány a mandarínky.
Možno ho oslávili aj dobrým koláčikom. No a do takého koláčika, aby bol jedlý, treba pridať aj nejaké to vajíčko. Ak vajíčka napriek ich nedostatku kúpili a vystáli si dlhý rad pred pokladňou, tak koláč možno aj upiekli a ak nie, tak ich mohli podľa odporúčania nahradiť banánmi, ktorých je vďaka úžasnému kapitalizmu dostatok.
Namiesto masla, ktoré je vďaka úžasnému kapitalizmu dvojnásobne drahšie ako bolo pred pár týždňami, dali do neho lacný, umelý margarín, ktorého je veľa druhov na trhu a všetok je rovnako nechutný.
Nuž máme také vymoženosti o akých sa nám ani nesníva. Potravinovú sebestačnosť nemáme ani 50% a načo by sme ju mali mať? Vraj všetko vieme doviezť. Naozaj?
Naši obchodníci vedia o tom svoje a výrobcovia potravín tiež. Nízka kvalita dovážaných potravín na Slovensko kompetentných netrápila celé desaťročia, aj keď na to rôzne testy poukazovali už dávno. Ľudia v EÚ kolóniach vraj majú úplne iné chute ako tí na Západe EÚ.
V produkcii vajec sme podľa Únie hydinárov sebestační.
V čom je problém?
V tom, že sa viac ako 30% produkcie vajec vyváža a na Slovensko sa kvôli cenovej politike dovážajú oveľa menej kvalitné vajíčka. Presne tak, ako je to aj s ostatnými potravinami. Verím tomu, že ak by sa škandál s nakazenými fipronilovými vajíčkami ututlal, boli by vyvezené na trhy postkomunistických krajín.
Zvláštne, že ešte aj teraz, keď ľudia vidia úžasný kapitalizmus v jeho plnej nahote, tak sa nájdu ľudia, ktorí ho neustále obhajujú ako to najlepšie a najslobodnejšie svetové zriadenie.
Asi majú dôvod na oslavu a jeho obhajobu.
Ostatní sa len ticho prizerajú, ako sa zase zvyšujú ceny mäsa a výrobkov z neho, masla, mlieka a mliečnych výrobkov, chleba a pečiva – základných potravín a o čom sa zase len čuší, aj pohonných hmôt.
V správach ukazovali ako mnohí Slováci dnešný deň oslavovali svojráznym spôsobom, nákupom lacnejších potravín v Rakúsku, Maďarsku, či Poľsku.
Konečne máme vytúženú slobodu cestovania. Áno, Slováci cestujú okrem práce, hlavne za lacnými nákupmi a podporujú ekonomiku susedných štátov.
Vďaka slobode a demokracii, ktorú dnes oslavujeme a úžasnému kapitalizmu máme neobmedzené možnosti aj napríklad v pečení zákuskov, kde zdravé kvalitné suroviny môžme slobodne nahradiť lacnými umelými náhradami, alebo si len tak vycestovať do zahraničia nakúpiť potraviny a aj spotrebný tovar, len aby sme ušetrili nejaké to euro.
Vďaka slobode a demokracii sú aj naše životy také nejaké neprirodzené, umelé…
Čo z toho, že sa mnohí naháňajú za materiálnym prepychom a dokazujú si tak, aký úžasný život majú teraz, keď sa zbavili totality a nedokážu sa už ani len usmiať na svojich blízkych…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5490095x
Priemerná čítanosť článkov: 3936x

Autor blogu