Založ si blog

Svet fantázie. . .

Kto by ho nepoznal. Možno každý z nás pozná ten pocit, keď mu narastú krídla a nechá sa unášať myšlienkami a dokáže zaletieť ďaleko, veľmi ďaleko za hranice všedného sveta.
Svet fantázie potrebujeme všetci, malí aj veľkí. Tým ako rastieme a starneme sa ten svet vyvíja a mení. Z detského sveta rozprávok sa postupne dostávame do sveta príbehov a dobrodružstiev.
Svet fantázie objavujeme už nielen v ústne rozprávaných príbehoch, ako to bolo v minulosti, ale aj v knihách, či v dnešnej dobe nám ho približuje divadlo, kino, televízia.
Pred osemdesiatimi rokmi sa stal malý zázrak. 21. septembra 1937 uzrela svetlo sveta kniha o malom trochu pohodlnom hobitovi Bilbovi Bagginsovi (Bublíkovi) a jeho dobrodružnej ceste s trpaslíkmi a čarodejníkom Gandalfom oslobodiť Osamelú horu a získať späť bájny poklad trpaslíkov a poraziť draka Smauga, ktorý poklad trpaslíkom ukradol a vyhnal ich z Osamelej hory.
Spisovateľ John Ronald Reuel Tolkien príbehy o hobitovi Bilbovi najskôr rozprával svojim deťom a vďaka tomu, že sa nechal presvedčiť a vydal tieto príbehy knižne, sa svet fantázie rozrástol o bájnu Stredozem, malých hobitov, čarodejníkov, vznešených elfov, trpaslíkov, zabudnutých kráľov, statočných bojovníkov, temného pána Saurona a ohavných škretov a prsteň, ktorý vládol všetkým v pokračovaní príbehov s názvom Pán prsteňov.
Tieto knihy si našli veľmi veľa čitateľov medzi mladými, ale aj nami staršími.
Sfilmovaním trilógie Pán prsteňov a nedávno aj Hobita sa rady „Tolkienovcov“ ešte rozrástli.
A príbehy chytili za srdce mnoho ľudí.
Možno preto, lebo ľudia potrebujú nádej. Nádej, že dobro zvíťazí nad zlom. A nielen vo svete fantázie, ale aj v tomto našom skutočnom, kde je toho zla veľmi veľa. Možno potrebujeme príbehy o statočných hrdinoch práve preto, aby sme aj my mali odvahu čeliť zlu a bojovať s ním, každý svojim spôsobom. Príbehy o statočných malých hobitoch sú posolstvom toho, že aj malý človek môže vykonať veľké veci. Sú posolstvom o tom aké dôležité sú priateľstvo, statočnosť, česť a odvaha.
Tieto hodnoty by sme mali vpustiť aj do nášho reálneho sveta a nielen ich obdivovať vo svete fantázie.
Možno by sme tým zmenili tento svet úplne naruby a dobro by zvíťazilo…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470691x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu