Založ si blog

Príliš krehké vzťahy. . .

Všetky medziľudské vzťahy sú veľmi krehkou záležitosťou – dielom ľudí, ktorých sa týkajú. Medzi tie najkrehkejšie patria vzťahy medzi životnými partnermi, rodičmi a deťmi a priateľstvá.
Každý vzťah je o tom, či toho druhého dokážeme počúvať, o empatii, pochopení a hlavne o tom, koľko citu sme schopní tomu druhému nezištne dať.
Niektoré vzťahy sú veľmi hlboké, iné povrchné. Preto ak chceme mať pevné vzťahy, ktoré vydržia aj tie najťažšie skúšky, musíme na nich neustále pracovať. Ak zanedbáme to, čo robí vzťah silným a trvalým, príde kríza a rozchod.
Prečo sa rozpadávajú aj dlhoročné vzťahy, ktoré vyzerali tak, že ich nič nezničí?
Často je to tým, že jeden z partnerov si je veľmi istý tým druhým a vzťah začne brať ako úplnú samozrejmosť, prestane toho druhého počúvať. Zrazu hovorí len on sám a názor toho druhého je nepodstatný. Nezaujíma sa o vnútorný a duchovný svet partnera, priateľa, detí.
Upriamí sa sám na seba a prestane vnímať varovné signály, že niečo nie je v poriadku. Pomaly sa začne vytrácať dôvera a úprimnosť.
Takáto situácia môže trvať krátko, ale aj celé roky.
Niekedy takto žijú vedľa seba celé roky ľudia, ktorí si nemajú čo povedať, nevedia sa spolu zasmiať, nevedia o sebe skoro nič.
A keď príde vážna kríza do ich životov, zrazu začnú premýšľať, ako to ten druhý príjme a či vôbec dokáže pri nich stáť, keď im bude veľmi ťažko a dokáže podať pomocnú ruku a zdieľať ich problémy, strach, neistotu, odchod.
Niekedy vzťahy končia jednoducho aj preto, lebo ľudia pochopia, že už tomu druhému nemajú čo viac dať a sú unavení.
Nechcú spôsobovať a predlžovať zbytočnú bolesť a trápenie, keď vidia, že tí druhí nedokážu prijať občas veľmi krutú realitu života.
Pevný vzťah, to nie je len hovorenie toho, čo ten druhý chce počuť.
Pevný vzťah, to je spoločné zdieľanie dobrého aj zlého a nie utekanie a zakrývanie si očí pred problémami.
Pevný vzťah, to nie sú len kvetnané reči o láske, ale hlavne tolerovanie nedostatkov toho druhého a snaha pochopiť jeho konanie.
Pevný vzťah, to je veľká dôvera a úcta k tomu druhému.
Pevný vzťah, to je mnoho maličkostí, ktoré ho tvoria a nie egoizmus a snaha dokázať si, že som viac ako ten druhý a mám väčšiu hodnotu.
Ak je niečo veľmi krehké, ľahko sa stane, že sa to môže rozbiť na veľmi malé kúsky a už nikdy sa to nedá opraviť a dať do pôvodného stavu.
Tak je to aj s láskou a dôverou, na ktorých sú vzťahy postavené.
Vždy, keď sa končí nejaký vzťah a je jedno z akej príčiny, mali by sme si zobrať ponaučenie z toho, kde sme v ňom robili chyby a neopakovať ich, ak dostaneme šancu vybudovať si nový.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471673x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu