Založ si blog

Hľadanie vinníkov. . .

Vždy, keď sa stane niečo zlé, alebo sú ľudia nespokojní s tým, čo sa deje v spoločnosti, hľadajú vinníkov.
V osobných rozhovoroch, debatách, či v článkoch som si všimla, že je veľmi módne zovšeobecňovanie a hádzanie viny za všetky problémy na vládu, Fica, ministrov, mafie a pod.
Za to, v akom stave sa nachádza štát a spoločnosť nesú zodpovednosť tí, ktorí vládnu, ale…
Volíme si ich my, občania tejto republiky, lenže iba z tých ľudí, ktorí sú nám ponúknutí tými, ktorí tu vládnu skutočne.
Za stav, že majú moc, ale nemajú povinnosť niesť následky za svoje rozhodnutia, sme tiež zodpovední my všetci.
Zodpovednosť za to, čo sa deje majú konkrétni ľudia.
Môžme obviniť premiéra a ministra za marazmus, ktorý je v napríklad v zdravotníctve, ale…
Ak niekde zomrie prvorodička na vykrvácanie tak, ako sa to stalo v Prešove, v tom prípade je to vina konkrétnych ľudí. Rodila som tam pred mnohými rokmi rokmi a vtedy bol ministrom pán Šagát, mala som šťastie, všetko dopadlo dobre. Lenže na popôrodnom oddelení si mňa, aj ostatné mamičky nikto viac nevšimol. Žiadna kontrola, žiadna vizita, žiadny lekár, len jeden otravný farár, ktorý chodil stále spovedať a dávať prijímanie.
Tesne po pôrode som ostala na sále úplne sama na lôžku, čo je bežná prax, potrebovala som sa vycikať, ale po zvonení nikto neprišiel a bála som sa zliezť z postele, ktorá bola vysoká, mala som šťastie, že prišla upratovačka a tá mi pomohla. Ak bola mladá mamička sama bez pomoci a silno krvácala, tak za jej úmrtie sú zodpovední tí, ktorí mali v tom čase službu.
Podobný prípad z inej nemocnice: Mladej mamičke po ťažkom pôrode sestra odmietla prezliecť posteľ, vraj nie sú hotel, pomoc pri silnom krvácaní dostala až potom, keď iná rodička utekala po lekára, našťastie ju zachránili…
Podobných prípadov z iných oddelení je veľmi veľa.
Iný príklad… Opatrovateľská starostlivosť.
Áno MPSVR je zodpovedné za to, že na Slovensku je nedostatok opatrovateliek pre starých a dlhodobo chorých ľudí a tie, ktoré to robia majú mizerný plat, pretože väčšina žien dostala možnosť urobiť si taký opatrovateľský kurz, ktorý im bol preplatený Úradom práce tak, aby mohli ísť robiť do zahraničia.
Ale, ak nejaká bezvládna klientka domova dôchodcov leží v špinavej plienke celé hodiny a následná hygiena je asi taká, že sa jej na intímne miesta nastrieka čistiaca pena a povrchne zotrie a dá len čistá plienka, tak sa niet čo čudovať, že pod tou plienkou má obrovské zapareniny a trpí bolesťami…Také niečo je tiež len „vizitkou“ konkrétnych ľudí.
Všetko je to o nás samotných, o našej vlastnej zodpovednosti. O tom, ako pristupujeme k vlastnej práci a povinnostiam.
Hľadanie vinníkov a prenášanie zodpovednosti na iných je oveľa jednoduchšie ako priznať si vlastnú zodpovednosť za konkrétne činy, alebo chyby.
Nedostatok osobnej zodpovednosti je príčinou úpadku spoločnosti.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5493287x
Priemerná čítanosť článkov: 3938x

Autor blogu