Založ si blog

Nefunkčná spoločnosť a jej zánik. ..

Základným kameňom spoločnosti je rodina. To vedeli nielen dávne civilizácie, ale všetci naši prapredkovia, ktorí žili pred tisíckami rokov vo svojich spoločenstvách v jaskyniach a primitívnych obydliach.
Ak je funkčná rodina, tak funguje aj spoločnosť.
Život a chod rodiny a takisto aj spoločnosti je založený na hierarchickom princípe.
Hlavou a ťahúňom rodiny a spoločnosti by mala byť morálna autorita, ktorá dokáže spájať, dávať pocit bezpečia, istoty a v nemalej miere aj lásky, ale keď je to nutné, tak musí vedieť napomenúť a aj spravodlivo potrestať toho, kto porušuje základné etické princípy ľudského spolunažívania.
Takáto autorita musí byť príkladom a oporou.
Toto fungovanie rodín bolo úplné normálne v Slovanských krajinách, ale aj v tých, ktoré majú v korene v starých prírodných, predkresťanských náboženstvách, Škóti, Íri…
Dobre fungujúca rodina sa dokázala zomknúť a prežiť aj to najhoršie, ale najdôležitejšie bolo to, že členovia rodín, tým že vedeli, že niekam patria, majú zázemie, pomoc a podporu boli ťažko ovládateľní a manipulovateľní inými, hlavne svetskou mocou.
Dnes rodiny už dávno nefungujú tak ako by mali. To čo sa deje teraz, je dlhodobo plánovaný proces rozbíjania rodín, len kvôli tomu, aby sa ľudia cítili neistí, osamotení a zraniteľní bez podpory rodiny.
Človek prirodzene hľadá spoločenstvo a tak mu je potom ponúkaná alternatíva rodiny, ktorá mu falošným pocitom, že niekam patrí vnucuje predstavy o fungovaní rodiny a spoločnosti.
Vnucovanie dnešných predstáv o rodine už presiahlo všetky hranice. Rodina bola oklieštená z rodu na malú bunku – otec, matka, deti. Tie sú cielenou politikou rozdeľované a deti vyrastajú ako siroty žijúcich rodičov. Zašlo to až tak ďaleko, že tradičná rodina je opľúvaná a už nie len pomocou Overtonových okien, ale dokonca je násilne presadzovaný model rodiny, kde sú rodičia rovnakého pohlavia.
Deti sa budú rodiť stále, aj keď dnes pôrodnosť v západnej Európe klesá, aj vďaka tomu, klasická rodina je zatracovaná.
Ale aká bude tá nová generácia? Aké hodnoty bude vyznávať? Čím bude?
Veľa vyspelých civilizácií zaniklo aj vďaka tomu, že sa ich spoločnosť prestala správať tak ako mala a zavrhla tradičné hodnoty, ktoré ju dovtedy formovali. Západný svet k tomu speje tiež.
Vrstva mocných v túžbe po ešte väčšej moci a bohatstve presadzovala podobné princípy napríklad aj v antickom svete, ktorý práve vtedy, keď bol na vrchole svojho hospodárskeho a kultúrneho rozmachu zanikol.
Žiaľ ľudstvo je stále nepoučiteľné a aj my sme v tomto období tiež na vrchole hospodárskeho a technického vývinu, ale tým, že sme dovolili, aby boli pošliapané základné hodnoty ako rodina, ľudskosť a etické princípy spejeme k samozničeniu…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5485130x
Priemerná čítanosť článkov: 3932x

Autor blogu