Založ si blog

Strom poznania dobra a zla. . .

Väčšina z nás pozná biblický príbeh o tom, ako Boh stvoril Vesmír aj Zem a nakoniec človeka. Poznáme príbeh o tom, ako stvoril ženu. A poznáme aj príbeh o tom, ako zakázal Adamovi jesť ovocie zo stromu poznania dobra a zla, ktorý rástol v strede rajskej záhrady Éden, pod hrozbou smrti.
Rozmýšľala som na tým, prečo Boh nechcel, aby ľudia vedeli čo je dobro a čo zlo. Veď každý „Stvoriteľ“ chce svoje dielo doviesť k dokonalosti. Každý z nás, kto niečo vytvorí chce, aby výsledok jeho práce bol dokonalý. Tak prečo by potom Boh chcel, aby ľudia žili v nevedomosti?
Aby boli nedokonalí v svojom premýšľaní? Chcel ich ušetriť, aby nevedeli, čo je dobro a zlo, alebo ich chcel len na obrábanie a zveľaďovanie Rajskej záhrady?
Pokračovanie poznáme. Prví ľudia porušili jeho príkaz. Eva podľahla pokúšaniu hada. Ale ako mohol Boh stvoriť také podlé a lstivé zviera, ktoré sa zapredalo na niečo také a to dokonca v dokonalej rajskej záhrade?
„Had, však povedal žene: Vôbec nezomriete, ale Boh vie, že v ten deň, keď budete z neho jesť, otvoria sa vám oči a budete ako Boh; budete vedieť, čo je dobro a čo zlo.“ 1M 3, 4-5;
Zvláštne slová od ľstivého zvieraťa. Prečo Boh nechcel, aby ľudia boli ako on? Aby im mohol vládnuť? Aby konali len to čo povie on?
Prečo ľudia nemali vedieť, čo je dobro a čo zlo? Aj teraz sa mnohí tvária, že žiť v nevedomosti je oveľa jednoduchšie, pretože nemusia preberať zodpovednosť za svoje činy.
Čo ma však na tomto príbehu zaujalo viac ako všetko ostatné, je to, do akej pozície postavila týmto príbehom biblia ženu. Urobila z nej nástroj diabla- hada a zdrojom pokušenia a zlyhania muža.
Uvrhla ženu do podradnej úlohy a robí tak doteraz. Urobila z nej nástroj na plodenie a privádzanie detí na svet, ale zavrhla jej dar, ktorý žene umožňuje tento zázrak a urobila z neho niečo nečisté. Ženy počas svojich dní a po pôrode boli nečistými a museli byť izolované od ostatných.
Urobila zo žien poslušné slúžky svojich manželov, aj toto pretrváva dodnes, veď nie je to tak dávno, ako RKC prikazovala ako sa majú ženy správať ku svojim mužom.
Urobila zo žien nesvojprávne bytosti, o ktorých živote mohol rozhodovať otec a neskôr manžel.
Prečo sa napríklad nevydala Alžbeta I. Anglická kráľovná? Práve kvôli tomu, chcela zostať slobodnou bytosťou v čisto mužskom svete.
Cirkev sa na základe biblie snažila zničiť „ženskú mágiu“, ktorá je v nás ženách, vďaka ktorej dokážeme veľa vecí vidieť inak ako muži.
Označila múdre ženy, ktoré ovládali túto mágiu a mohli tak napríklad liečiť, za bosorky a cirkev ich kvôli tomu nemilosrdne vraždila.
Cirkev na základe biblie celé storočia robila zo žien podradnú rasu. Čo urobila z Márie Magdalény, najbližšej Ježišovej osoby? Pobehlicu!
A pritom Mária Magdaléna bola Ježišovou najhorlivejšou učeníčkou, bola jeho spriaznenou dušou, bola prvá, ktorá svedčila o Ježišovom zmŕtvychvstaní. Medzi ňou a Petrom boli obrovské názorové nezhody, ale to sa ľudia v neskorších časoch nesmeli dozvedieť.
Zo ženy je v mužskom svete jednoduché urobiť prostitútku, fľandru, bosorku…
Prečo to píšem? Reálne nám hrozí násilná islamizácia Európy, kritizujeme prístup islamistov ku ženám, ale ako sa správali donedávna, alebo aj správajú ku svojim ženám kresťania. Odsudzujeme ženskú obriezku ako niečo kruté, ohavné a nemorálne, ale zamyslel sa niekto nad tým, čo robila ženám cirkev? Bola to krutá „duševná obriezka“. Koľko mladých žien skončilo v kláštoroch, len preto, že to tak rozhodli ich otcovia, ktorí ich nechceli živiť?
Koľko žien zomrelo len preto, že chceli byť slobodnými bytosťami?
Koľko žien v kresťanských krajinách nemalo donedávna volebné právo?
Koľko žien je doteraz týraných fyzicky aj duševne, len preto, že si muži myslia, že sú stále nad nimi nadradenými?
Nie som feministka, som úplne obyčajná žena, ktorá vidí koľko ohavností sa páchalo a aj pácha na ženách len preto, že to mužom „dovoľuje“ nejaký BOH.
Poznanie dobra a zla…
Koľko mužov tvrdí, že mláti ženy len pre ich dobro.
Týranie, mučenie a vraždenie žien v minulosti bolo tiež len pre ich „dobro“, museli z nich predsa vyhnať diabla, toho diabla, ktorého určila biblia…
Tak čo je potom DOBRO, a čo je ZLO?
Kto je skutočný BOH a kto je skutočný DIABOL?

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470721x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu