Založ si blog

A čo takto kult krásy duše a zdravého rozumu?

Dnes som sa dozvedela od známej, že jej 11 ročná vnučka má problémy s príjimaním potravy a bojí sa o ňu, či nemá mentálnu anorexiu.

Neprajem nikomu vidieť v očiach tej ženy zúfalstvo a strach o to dieťa. Pretože 11-ročný človiečik je ešte stále dieťa a dievčatko v takom veku by nemalo riešiť to, že je tlsté, škaredé a menejcenné. Malo by sa učiť, hrať a zabávať s kamarátmi, malo by si užívať detstvo.

Táto doba priniesla kult krásy a mladosti. Ako vidno už malé deti riešia svoj výzor, mladé dievčatá chcú byť štíhle ako modelky, ženy chodia omietnuté vrstvou mejkapu, chlapci sa chcú podobať svojim športovým ideálom, z mladých mužov sa stávajú hipsteri, alebo metrosexuáli. Každý sa zaujíma o svoj vzhľad, ak niekto nie je dokonalý, je terčom posmeškov, ohovárania či dokonca šikany. Kozmetický a módny priemysel či plastická chirurgia žnú obrovské úspechy a zisky.

Dokonca som pred časom videla na jednej tv stanici súťaž krásy malinkých 2 až 3-ročných dievčatiek, ktoré boli vymaľované, vyčesané a vyobliekané ako dospelé ženy, neviem či si takto riešili nejaké komplexy ich matky, ale bolo to desivé…

Je morálnym barbarstvom brať takýmto spôsobom deťom ich detstvo, bezstarostnosť, najkrajší čas života.

Väčšina ľudí pod tlakom médií rieši hlavne svoj  vzhľad. Stačí si prebehnúť letmo aj tento portál a dobré rady a  super krásne ženy aj tu majú svoje miesto.

Je úplne prirodzené, že sa chceme páčiť tým druhým, ale zabúdame aj na duševnú krásu a tá je oveľa dôležitejšia  ako tá telesná. To aké máme vlastnosti, čo vyžarujeme, akí naozaj sme bez pretvarovania sa, ako vnímame svet okolo nás, ako vnímame ľudí a vyjadrujeme sa o nich. Či sme empatickí, máme sociálne cítenie, aké morálne hodnoty vyznávame, či dokážeme milovať iných a nielen seba. Či sme vtipní, láskaví, ústretoví k iným.

Prečo neriešime svoje vlastné vzdelávanie sa? Človek nemusí mať nevyhnutne vysokoškolskú školu, ale mal by sa vzdelávať celý život, učiť sa nové veci, mať všeobecný prehľad a nestagnovať.

Dnešná doba priniesla obrovský úpadok morálnych hodnôt  a preferovanie rôznych pseudohodnôt, ktoré ani nie sú hodnotami v pravom slova zmysle.

Vedia dnešní mladí muži, čo to znamená česť, statočnosť a slovo muža? Dokázali by ísť bojovať za ideály, rodinu, vlasť, ak by to bolo potrebné?

Načo bude ženám krása, keď nám reálne hrozí, že ju budeme nosiť pod burkou? Musia ženy po pár mesiacoch po pôrode vyzerať ako modelky a herečky? Nie je to, že priviedli na svet krásne zdravé dieťa, starajú sa oň a vychovávajú ho  viac ako diktát módnych ikon?

Dokážeme mať ešte svoj vlastný názor, alebo sa len jednoducho necháme ovplyvňovať tým, čo chcú iní?

Dokážeme byť samými sebou?

Áno, keď dáme prednosť zdravému rozumu a pravým hodnotám.

 

Slnovratovo 5.8. 2016

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471243x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu