Založ si blog

Stratený čas. . .

Čas je veličina, ktorú sa vedci a ľudia snažia zmerať a filozofovia pochopiť.
Plynie bez toho, aby sme ho my ľudia dokázali ovplyvniť.
Skrýva v sebe našu minulosť, prítomnosť a budúcnosť. Okamih pred nádychom je našou budúcnosťou, nádych prítomnosťou a výdych minulosťou.
Malý okamih nášho života, ktorý ani nevnímame a predsa je dôležitý a je súčasťou celého nášho života. Tak, ako mnoho iných vecí, ktoré v našom živote uplynú bez toho, aby sme im venovali viac nášho „času“. Možno sa nám zdajú nedôležité a nepodstatné ako mnohé chvíle v našich životoch.
A čas nášho života pomaly ubieha, sekundy sa zlievajú do minút, hodín, dní, týždňov, mesiacov a rokov, až sa stane, že tých prežitých rokov je akosi veľa a náš čas sa začal krátiť.
Vtedy si mnohí z nás začnú uvedomovať, aký je ten čas, ktorý nám ostáva vzácny a mnohí z nás pochopia, koľko času vo svojom živote zbytočne premrhali.
Stratený čas… Nedá sa vrátiť a ani ničím nahradiť, aj keď si to veľmi prajeme.
Koľko času strácame, keď sa snažíme čakať na nemožné a myslieť si, že čas všetko vyrieši za nás?
Koľkým ľuďom takýmto spôsobom ublížime?
Koľkí z nás si uvedomia, že takto najviac ubližujú sami sebe?
Koľko ľudí žije v omyle, že majú dosť času na všetko?
Čas sa nedá vrátiť, tak ako nedokážeme vziať späť slová vyslovené v hneve.
Čo nám bráni prežiť náš čas, ktorý tu máme tak, aby sme potom nebanovali za chvíľami, o ktoré sme vlastnou hlúposťou prišli?
Každá chvíľa, ktorú tu máme a neprežijeme ju tak ako by sme mali, navždy stratená.
Každý deň strácame čas. Sebectvom, lenivosťou, ľahostajnosťou. Raz však príde okamih, keď si naplno uvedomíme, koľko času sme takto „zabili“ a už nemáme pred sebou skoro žiaden čas.
Nebudeme mať čas na nápravu svojich chýb. Na to, aby sme povedali ľuďom, ktorých ľúbime, ako nám na nich záleží a čo k nim cítime. Nebudeme mať čas urobiť niečo dobré, užitočné, niečo, čo by iným urobilo radosť. Nebudeme mať čas vytvoriť niečo, čo by po nás ostalo, aj keď len v spomienkach našich najbližších.
Žiaľ, stratený čas nie len problémom ľudí samotných, ale celého ľudstva.
Ľudstvo stratilo mnoho času, ktorý malo na svoj vývoj , na nezmyselné vojny v mene moci, zisku a chamtivosti. Stratilo mnoho času vytváraním nástrojov strachu na mocenské ovládanie más ľudí, na vývoj zbraní a zbytočností, ktoré mu viac uškodili ako ho posunuli vpred.
Koľko času sme stratili my osobne a koľko ho stratilo ľudstvo?
Odpovede na tieto otázky prídu práve vo chvíľach, keď pochopíme význam a vzácnosť času. Veličiny, ktorou meriame náš vlastný život.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5504539x
Priemerná čítanosť článkov: 3946x

Autor blogu