Založ si blog

Umelci. . .

V novembri 89 mnohí využili popularitu a stali sa hlásnymi trúbami nového režimu.
Rečnili o láske, slobode, pravde a demokracii. Nadávali a kydali špinu na režim, ktorý ich vyniesol na výslnie a v ktorom mnohí z nich žili úplne iný život ako tí, ktorí poctivo pracovali.
Každý režim potrebuje svojich krikľúňov, sluhov, inkvizítorov, ktorí mu servilne slúžia a poklonkujú.
Mnohí umelci po Zamatovom prevrate prišli o prácu len preto, lebo vraj propagovali komunizmus.
Aké bolo umenie v tej dobe a dnes?
Pravdou je, že sa natáčali filmy a seriály, ktoré socializmus propagovali, ale ukazovali obyčajný život, obyčajných ľudí, často boli oslavou mieru a práce, víťazstva nad vojnou. Natáčali sa mnohé rozprávky, spracúvavali sa historické a klasické diela, inscenácie.
V hudobnom svete vznikali mnohé festivaly nielen klasickej a ľudovej, ale aj populárnej hudby.
Vychádzali mnohé knihy, ktoré sa dnes už dajú kúpiť len v antikvariátoch, pretože v dnešnej povrchnej a afektovanej dobe už nie sú svojím obsahom a myšlienkami aktuálne.
Mnoho umelcov práve tým, že boli využití a zneužití novou mocou, si myslí, že práve kvôli svojej popularite môžu všetko. Dostali pocit moci a myslia si, že majú právo vyjadrovať sa ku všetkému.
Čo ma zaráža už dlhšiu dobu, je to, ako sa v skutočnosti správajú. Kým sa vysmievajú z ľudí, ktorí v minulosti tvorili hodnotné diela a označujú ich za sluhov komunistické režimu, oni samotní v záujme zabezpečenia si vlastného chlebíka absolvujú „povinné jazdy“ v médiách, kde démonizujú časy socializmu. Rozprávajú a píšu o tom, ako v tej dobe veľmi trpeli, ako boli neslobodní, ako nemohli tvoriť a cestovať, ako ich ten režim vydieral a upieral im ľudské práva. Sú to ľudia aj z mojej generácie, ktorí v tej dobe maximálne študovali a užívali si študentský život, alebo aj mladší, ktorí dokážu tvrdiť, že napriek tomu, že boli škôlkari, už vďaka rodičom cítili tú neslobodnú a ťaživú atmosféru komunizmu.
Svet novoobjavenej slobody im priniesol aj tvorivú slobodu, ktorú máme možnosť vidieť úplne všade. Mnohí herci tesne po prevrate natáčali šteklivé filmy a scény, začali sa venovať politickej satire, dokonca mali takú tvorivú slobodu, že sme poznali len ich hlas z dabingu a to najmä lacných telenoviel. Hudobníci mali konečne možnosť tvoriť povrchnú lacnú, zábavnú hudbu.
Dnes sa za umenie považuje exhibicionizmus a vulgárnosť. Počmáranie busty komunistického predstaviteľa je výtvarné umenie, ktoré sa stalo kultúrnou udalosťou roka. Herci plnia stránky bulvárnych médií svojimi milostnými avantúrami, alkoholovými a drogovými excesmi, predvádzajú sa v plavkách a súťažia svojimi hereckými výkonmi o najhorší a najtrápnejší seriál. Speváci a hudobníci populárnej hudby sa často predbiehajú v tom, kto použije v texte čo naviac vulgarizmov.
Jedno rímske príslovie hovorí: Keď rinčia zbrane, múzy mlčia.“
U nás múzy mlčia aj keď zbrane nerinčia. Umlčala ich ľudská hlúposť, arogancia a servilnosť ľudí, ktorí sami seba označujú za umelcov.
V tieni ich lacnej popularity, našťastie žijú a tvoria tí, pre ktorých skutočné umenie znamená krásu a hodnoty, ku ktorým pristupujú s láskou a pokorou.
Sú takým malým svetielkom nádeje na iný svet v dobe, keď sa tento súčasný svet stal morálnou stokou.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5503109x
Priemerná čítanosť článkov: 3945x

Autor blogu