Založ si blog

Vôňa sena. . .

Vôňa sena je jednou z vôní leta. Vôňou nostalgie za dávnymi časmi detstva, či mladosti.
Pri zvuku motorových kosačiek si vždy spomeniem na ručné kosenie lúk, záhrad a sadov, sušenie sena pre zvieratá na zimu.
Kosenie kosou bolo väčšinou chlapskou záležitosťou. Začínalo skorým vstávaním, aby bola tráva skosená skôr ako slnko stihlo vypiť z nej všetku rosu. Chlapi boli rozostúpení po lúke a bolo počuť svišťanie kôs, brúsenie kosy osličkou, ktorú mali v oselníku za opaskom. Dnes už len výnimočne počuť na dedine ručné naklepávanie kosy.
Správne kosenie kosou je tak trochu umenie, ale dá sa to naučiť, pretože kosu treba držať pevne, ale aj zľahka, asi ako partnerku pri tanci. Netreba robiť prudké a namáhavé pohyby, aby sa človek pri kosení zbytočne neunavil a tráva pekne pod kosou padala a bola pokosená pri zemi.
Nehanbím sa priznať, že som dievča z dediny a kosenie trávy je jednou z prác, ktoré ovládam, aj keď nie možno tak ako „starí gazdovia“.
Sušenie a obracanie sena je jednou z mojich obľúbených prác už odmalička. Na hrabanie sa používali celodrevené hrable, ktoré si gazdovia sami vyrábali a dnes ich tiež vidieť len málokde. Suché seno sme zhrabávali a ukladali do kôpiek, alebo sa dosušovalo tam odkiaľ pochádzam na osiakoch, tu v Slnovratove na koštraboch. Najlepšie bolo, keď počasie vyšlo tak, že sa seno stihlo vysušiť bez toho, aby naň napršalo.
Keď som bola dievča, skladovalo sa seno v humne a zachovávalo si svoju vôňu aj cez zimu. Teraz na to máme senník, aj veľké humná sa pomaly vytratili z dedín, pretože už len málokto chová veľké hospodárske zvieratá.
Každé seno vonia inak, inak vonia usušená lucerna, inak ďatelina, inak tráva zmiešaná z množstvom bylín. Nenapraviteľní romantici v ňom cítia vôňu letného slnka a vetra, ale aj práce.
Hovorí sa, že každému seno vonia inak. Inak nám ľuďom, inak zvieratám, pre ktoré je potravou, možno aj im vonia krásne. Ktovie.
Ale možno bude pravda skrytá v jednom výroku, ktorý používa jeden môj, dúfam, dobrý priateľ:“ Bul zaľubeni, jak somar do kopki šena.“

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5498141x
Priemerná čítanosť článkov: 3941x

Autor blogu