Založ si blog

Je to normálne?

Včera som chvíľku pozerala správy v našej spravodajskej tv. Zaujala ma „analýza“ toho, že na Slovensku sú najdrahšie potraviny zo štátov V4. V susedných krajinách sú lacnejšie v priemere o 14%. Porovnávali sa ceny rovnakých nákupných košíkov a napríklad nákup za 100 eur na Slovensku by v Poľsku vyšiel na 72 eur. V reportáži sa hovorilo o tom, že naši občania, ktorí bývajú blízko hraníc s týmito krajinami využívajú lacné nákupy v pohraničí.
Analýzu toho, koľko človek ušetrí, ak nakúpi lacnejšie, dokážu urobiť všetci tí, ktorí tieto nákupy využívajú a nepotrebujú na to ani ekonomické vzdelanie a ani sa tváriť ako odborníci v danej oblasti.
Žiaľ, z reportáže som sa nedozvedela pravú príčinu toho, prečo máme tak drahé potraviny. Vyhovárať sa na „euro“ a jeho kurz voči ostatným štátom, kde ešte euro nemajú je veľmi chabá výhovorka.
O čom sa napríklad v takej reportáži nikto nedozvie je aj to, aká je skutočná kvalita potravín a aké zastúpenie majú slovenskí výrobcovia.
Ako príklad by sa dal uviesť jeden obchodný reťazec, ktorý je známy tým, že stavia po Slovensku detské ihriská.
Ten istý v Poľsku, ponúka mlieko a mliečne výrobky, syry, maslo, mäso a mäsové výrobky, zeleninu a ovocie, ale aj iné druhy potravín, vyrobených priamo v PL, u nás je to úplne mizivé percento a to nehovorím o úplne inej kvalite potravín vyrobených pre poľský domáci trh a tie, ktoré sú vyrobené pre naše obchody pod tou istou značkou v iných štátoch.
Aj toto je jeden z mnohých príkladov, ako sme na tom s domácou produkciou potravín a potravinou sebestačnosťou.
Je to normálne?
V jednom štáte sa predávajú výrobky pod značkou reťazca vyrobené priamo u nich a u nás sa robí reklama na pár výrobkov vyrobených na Slovensku, ktoré sa v obchode dajú kúpiť.
Podobných oblastí je veľa. Ľudia si občas zanadávajú, ale nežiadajú od kompetentných ani vysvetlenie danej situácie, ale ani nápravu.
Pred časom sa hovorilo o tom, aké nekvalitné potraviny sa k nám dovážajú a aj to, že naši predstavitelia budú žiadať nápravu, ale nehovorilo sa o tom, že by sa mali vyrábať kvalitné potraviny priamo u nás. Trvať na kvalitných, doma vyrobených potravinách asi nie je normálne.
U nás je normálne protestovať a robiť pouličné párty. Alebo učiť mladých, ako sa robí pravý nefalšovaný „disident“ na spôsob Pussy Riot.
Ak si z nich skutočne vezmú príklad, tak nasledovné protesty budú veľmi zaujímavé.
A potom si náš pán prezident, ktorý má svoj vlastný pohľad na obchodné a ľudské práva, konečne splní svoj veľký americký sen a prevezme moc nad Slovenskom a my sa dozvieme, prečo sú u nás také drahé potraviny a vlastne všetko, čo potrebujeme k prežitiu. Dozvieme sa, že u nás sú obchodné práva nadradené nad tými ľudskými už skoro tridsať rokov.
Obchodníci určujú ceny a Slovač musí nakupovať to, čo im predhodia.
Je to normálne?
Pre tých, ktorí nám vládnu, to normálne je a chamtivosť obchodníkov, ktorá tu prekvitá celé desaťročia, nezakryjú a neospravedlnia ani náplasťami v podobe sociálnych balíčkov.
Pre tých, ktorí by tento štát riadili a spravovali, by to normálne nebolo a žiadali by nápravu.
Ale to by sme museli žiť v spoločnosti, kde by ľudia volili zodpovedných ľudí a nie politikov, ktorí sa až trasú po moci a vydávajú nenormálne veci za normálne.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5496872x
Priemerná čítanosť článkov: 3940x

Autor blogu